16 Σεπτεμβρίου 2020

Puma RS-Dreamer (Black)

Οι Eminem, Justin Timberlake, Kanye West, Rihanna, DJ Khalid, Travis Scott, Kendrick Lamar, Pharrell Williams, Drake, Pusha T κι άλλοι γνωστοί αοιδοί του σύγχρονου πενταγράμμου που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή, ευτύχησαν να δουν το όνομά τους να κοσμεί τα sneakers γνωστών εταιρειών είτε μέσω "συνεργασιών" (collaborations) είτε αποκτώντας τη δική τους συλλογή. Η Puma επέλεξε να το τραβήξει λίγο παραπέρα ιδρύοντας τη πρώτη signature μπασκετική συλλογή η οποία είναι εμπνευσμένη από τον J. Cole, τον Αμερικανό δημοφιλή ράπερ που είναι "φόλα" μπασκετικός κι έχει σαν τρελό του όνειρο να αγωνιστεί κάποια στιγμή στο μαγικό κόσμο του NBA. Τα τελευταία χρόνια έχει συμμετάσχει σε διάφορα καλοκαιρινά καμπ προετοιμασίας κι αποδεδειγμένα έχει σταθεί παραπάνω από επάξια απέναντι σε μπαρουτοκαπνισμένους NBAers οπότε γιατί να μη το καταφέρει με κάποιο τρόπο? Αδυνατώ να προβλέπω αν θα τα καταφέρει εν τέλει, το μόνο βέβαιο είναι πως έχει να υπερηφανεύεται για τη πρώτη performing signature συλλογή και δη μπασκετική για χάρη ενός ράπερ για την οποία έβαλε λίγο χεράκι του ή ορθότερα την σχεδιαστική πένα του ο Jeremy Sallee, ο ιθύνων νους πίσω από τον σχεδιασμό σχεδόν όλων των σημερινών μπασκετικών της γερμανικής φίρμας.
Το Puma RS-Dreamer είναι μια σύγχρονη, πανάλαφρη και πληθωρική κατασκευή με επιρροή από τα τελευταία lifestyle μοντέλα της εταιρείας και συγκεκριμένα τη συλλογή RS. Πρόκειται για ένα low-top μπασκετικό το οποίο έχει όλα τα απαραίτητα καλούδια και τις νεότερες τεχνολογίες που επιβάλλεται να διαθέτει ένα σύγχρονο μπασκετικό. To κέλυφος του είναι ένα meshάτο πλαίσιο με γενναία εσωτερική επένδυση πάνω στο οποίο έχουν ραφτεί σε "στρατηγικά" σημεία του μεγάλες επιφάνειες από nubuck που συνοδεύονται από το πάντα απαραίτητο - αλλά λιγοστό - fuse που στη προκειμένη περίπτωση έχει και ανακλαστικές ικανότητες. Το κορδόνι που διακρίνετε στην περιφέρεια των αστραγάλων συμμετέχει ενεργά στο lockdown του παπουτσιού και συγκρατείται μέσω ραφών αλλά κι από πέντε υφασμάτινες οπές εκ των οποίων οι τέσσερις εκπορεύονται από τη midsole συν εκείνη που αποτελεί προέκταση του heel tab. Για τη σμίλευση της ενδιάμεσης σόλας του συνεργάζονται δύο γηγενή foam της εταιρείας. Για το κυρίως σώμα της χρησιμοποιείτε το αντικραδασμικό υλικό ProFoam ενώ για τα σημεία υψηλής πρόσκρουσης επιστρατεύθηκε τo υψηλών προδιαγραφών απορροφητικό foam του Running System. Ολοκληρώνοντας, έχουμε μια μονοκόμματη εξωτερική σόλα που χει χαραχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να παραπέμπει σε φτερό κάτι που άλλωστε έχει παραδεχθεί κι ο ίδιος ο σχεδιαστής στον επίσημο λογαριασμό του στο ig.
Το Puma RS-Dreamer όπως κι όλοι οι σύγχρονοι κωδικοί της Puma Hoops ακολουθούν τη δημοφιλή σχεδιαστική τακτική των 90s όπου πρόσταζε ένα μπασκετικό να συνδυάζει επιτυχώς τις επιδόσεις με το
lifestyle της εκάστοτε εποχής. Αυτό ακριβώς επιδιώκει και το RS-D που υιοθέτησε από την "κοσμική" σειρά της Ruda τη πληθωρική χρωματική της παλέτα και φυσικά τις φαρδιές κι ενίοτε χοντροκομμένες γραμμές της. Τα μικρά "συννεφάκια" που ξεπηδούν από τη midsole είναι χωρίς καμία αμφιβολία το χαρακτηριστικότερο γνώρισμα του RS-D. Από κει και πέρα ξεχωρίζουν η κωδική ονομασία του μοντέλου που αναγράφεται καθέτως στο υφασμάτινο tab που χει ραφτεί στη κορυφή κάθε γλώσσας, οι ανακλαστικές επιφάνειες (3M) και φυσικά το επίσημο λογότυπο της συλλογής το μικρό συννεφάκι που βρίσκεται στριμωγμένο στη πρύμνη του. Το ένα και μοναδικό Formstrip αν και στα αρχικά σχέδια ήταν τοποθετημένο επάνω στο κέλυφος τελικώς μετακινήθηκε στην εξωτερική μεριά της midsole κι έχοντας μάλιστα ανάγλυφη υφή. Last but not least, το παμπάλαιο αλλά διαχρονικό οβάλ σήμα της Puma που χει εγκατασταθεί στο κέντρο της εξωτερικής σόλας.
Το Puma RS-Dreamer το πρωτοαντικρίσαμε φορεμένο πόδια του J.Cole όπως ακριβώς δηλαδή συνέβη και με τα προηγηθέντα Puma Clyde Hardwood και Puma Sky Modern μόνο που τούτη δω τη φορά το συμβάν ήταν σπέσιαλ. Το είδαμε κατά τη διάρκεια του 69ου All Star Game στο Σικάγο με τον J. Cole να κάθεται στα courtseats του United Center φορώντας μια σχεδόν κατάλευκη βερσιόν τους η οποία δεν είχε να ζηλέψει σε κάτι τα signatures μοντέλα που βρέθηκαν εντός παρκέ. Έκτοτε κι ελέω πανδημίας εξαφανίστηκαν κυριολεκτικά από προσώπου Γης μέχρις ότου εθεάθησαν στα λεπτεπίλεπτα ποδαράκια του Kyle Kuzma κατά τη διάρκεια των προπονήσεων του εντός της πολυσυζητημένης "φούσκας" του NBA. Το αγωνιστικό ντεμπούτο του RS-Dreamer πραγματοποιήθηκε στο πρώτο κιόλας ματς μετά την επανέναρξη της σεζόν και μάλιστα στο ντέρμπι του LA μεταξύ Lakers και Clippers. Το πατούμενο μέχρις στιγμής το χει τιμήσει και με το παραπάνω ο Kuzma ενώ έχει προτιμηθεί κι από άλλους NBAers που συνεργάζονται με τη Puma όπως οι Danny Green, Rudy Gay και o dunk-champ Derrick Jones Jr. Εκτός του release colourway που απολαμβάνετε ("Black Multi") την εμφάνισή τους έχουν κάνει και νέοι χρωματισμοί του σα το κατακόκκινο "Blood Sweat and Tears", το λευκό "Concrete Jungle" και το μοβίσιο "Purple Heart".