8 Σεπτεμβρίου 2020

Nike Adapt BB 2.0

Μ' ένα όνειρο τρελό, όνειρο απατηλό! Η ιδέα κατασκευής υποδημάτων που θα δενόντουσαν αυτόματα πιθανότατα να προέκυψε μέσα απ' τη ταινία επιστημονικής φαντασίας του 1989 "Back to the Future Part II", γνωστότερη σε μας ως "Επιστροφή στο Μέλλον 2". Κατά τη διάρκεια της ταινίας διακρίνουμε τον κινηματογραφικό ήρωα Marty McFly (που τον ενσαρκώνει ο Michael J. Fox) να φοράει τα νέα του αθλητικά που δενόντουσαν εν ριπή οφθαλμού  χωρίς να καταβάλει κανενός είδους προσπάθεια. Έκτοτε κι ανά τακτά χρονικά διαστήματα αρκετές φίρμες αθλητικών υποδημάτων καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις για self-lacing πατούμενα. Η Nike μόλις πριν από τέσσερα χρόνια κι αφού ξόδεψε εκατοντάδες δολάρια και χιλιάδες εργατοώρες κατάφερε επιτέλους να μας συστήσει ένα αυτόνομο και 100% λειτουργήσιμο υπόδημα με running γονίδια το οποίο κι ονομάτισε HyperAdapt. Αυτό όμως δε φάνηκε να ικανοποιεί το RnD τμήμα της εταιρείας που προχώρησε ένα βήμα παραπέρα κυκλοφορώντας πέρυσι το πρώτο αμιγώς performing μπασκετικό με αυτόματο μηχανισμό δεσίματος κορδονιών, το Adapt BB 1.0. Φέτος ήγγικεν η ώρα για το Nike Adapt BB 2.0, το σίκουελ της νεοσύστατης και premium σειράς που εκ πρώτης όψεως δείχνει πολύ μπασκετικότερο σε σύγκριση με τον άμεσο προγονό του! Thumbs up!
Το Nike Adapt BB 2.0 είναι μια υπερσύγχρονη και συμπαγής μπασκετική κατασκευή με βάρος όμως αρκετών γραμμαρίων που παραπέμπει σε μοντέλα από τα early 90s. Για το αεροδυναμικό και άκρως φουτουριστικό κέλυφός του έχουν συνεργαστεί αρμονικά μεταξύ τους τέσσερα διαφορετικά υλικά με το καθένα τους να (εξ)υπηρετεί και διαφορετικό σκοπό. Το μεγαλύτερο μέρος του αξιοποιεί ballistic mesh μέσα απ' το οποίο διαχέονται επιμελώς λεπτές TPU ίνες ώστε το παπούτσι να διαθέτει την απαραίτητη σκληράδα κι ανθεκτικότητα που απαιτείται. Στη κορυφή της γλώσσας έχει τοποθετηθεί συνθετικό δέρμα η επιφάνεια του οποίου έχει επικαλυφθεί από αντανακλαστικό 3M υλικό όμοιο μ' αυτό που χρησιμοποιείται και για τη γλώσσα του Air Jordan V. Για το πίσω τμήμα και συγκεκριμένα περιμετρικά των αστραγάλων, έχει επιστρατευθεί απαλό nubuck υλικό μεγάλη έκταση του οποίου "καπαρώνεται" από ένα ασυνήθιστα τεράστιο αλλά καλοσμιλεμένο και γυαλιστερό εξωτερικό heel counter. Η ενδιάμεση σόλα του Adapt είναι εξ' ολοκλήρου από cushlon υλικό με αρκετά cm πάχους κι εντός της φιλοξενείται ο ηλεκτροκίνητος μηχανισμός FitAdapt κι ένας Zoom Air Turbo θύλακας παρόμοιος με εκείνον που χει ενσωματωθεί στα Nike Kyrie 5 και Kyrie 6. Φτάνοντας στο τελευταίο στάδιο της κατασκευής ξεχωρίζουμε τη διάφανη εξωτερική σόλα που ναι αναγκαστικά μονοκόμματη και περιέχει ένα μονάχα μοτίβο χάραξης το πατροπαράδοτο herringbone αλλά σε μια κυματοειδή μορφή του και με τη πυκνότητά του να κυμαίνεται αναλόγως του σημείου πρόσφυσης που (εξ)υπηρετεί.
To Nike Adapt BB 2.0 δε το εμπνεύστηκε κάποιος από τους μπαρουτοκαπνισμένους σχεδιαστές που βρίσκονται στο δυναμικό της εταιρείας εδώ και δεκαετίες αλλά ένας νεοφερμένος και αποδεδειγμένα ταλαντούχος νέος sneaker-designer, o Benjamin Nethongkome. O Benji που διαδέχεται τον σπουδαίο Eric Avar είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει το τιμόνι της επίσημης σειράς του "Uncle Drew" τα τελευταία τρία χρόνια και τα ισάριθμα μοντέλα που φέρουν την υπογραφή του κρίνονται ως απολύτως επιτυχημένα. Η προφανέστερη οπτική διαφορά μεταξύ του νεότερου BB και του προγόνου του είναι το σουλούπι του που δείχνει μπασκετικότερο κι επιθετικότερο σε σχέση με το running και πιο μειλίχιο ύφος που είχε το πρώτο BB. Παρελθόν αποτελεί το τεράστιο και φαρδύ swoosh που κοσμούσε την εξωτερική πλευρά παραχωρώντας τη θέση του σ' ένα κανονικού μεγέθους swoosh με ψηφιοποιημένη (pixelated) υφή κι εμφάνιση, μια σκόπιμη επιλογή από τον Benji που επιθυμούσε να δώσει στο μοντέλο ακόμη μια high-tech λεπτομέρεια. Εν συνεχεία έχουμε τα λεπτά δερμάτινα tab που κοσμούν τις γλώσσες του ζεύγους και φέρουν από ένα κουμπί όπου αναγράφονται τα "R" και "L" αντιστοίχως ενώ στο πίσω μέρος και των δύο tab αναγράφεται η κωδική ονομασία του μοντέλου (Version 2.0-Nike Adapt BB) μαζί με το έτος κυκλοφορίας του (Year Twenty Twenty). Το συγκεκριμένο τρίστιχο το εντοπίζουμε έστω και μετά δυσκολίας εξαιτίας της super icy-sole που φέρει η εικονιζόμενη έκδοση, λίγο πιο πάνω από το χείλος του outrigger. Τέλος, τα ημιδιάφανα κουμπιά λειτουργίας του FitAdapt μηχανισμού δύναται να αλλάξουν χρώμα (μέχρι 7 επιλογές) μέσω της εφαρμογής Nike Adapt που παρέχεται δωρεάν για downloading από το Google Play Store.
Το Nike Adapt BB 2.0 πραγματοποίησε το αγωνιστικό του ντεμπούτο στα πόδια του νέου ηγέτη των Memphis Grizzlies και καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου παίχτη της φετινής σεζόν, Ja Morant. Ο 20χρονος βενιαμίν των "Αρκούδων" αγωνίστηκε φορώντας την εικονιζόμενη μαύρη έκδοση στην εντός έδρας αναμέτρηση της ομάδας του με αντιπάλους τους New Orleans Pelicans που δυστυχώς δεν είχαν στη διάθεσή τους τον Zion Williamson. Δύο βδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στο 69o All Star Game που πραγματοποιήθηκε στο θρυλικό United Center του Chicago, το νούμερο 12 των ανταγωνιστικότατων Grizzlies συμμετείχε φορώντας μια κατακόκκινη εκδοχή του Adapt BB 2.0 που έγινε μονομιάς ανάρπαστη. Το νέο τεχνολογικό επίτευγμα της αμερικάνικης φίρμας καταφθάνει εντός ενός μεγάλου λευκού κουτιού το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων, βιβλίο οδηγιών, μια τετράγωνη πλάκα για την ασύρματη φόρτιση των παπουτσιών και το usb καλώδιο φόρτισης μαζί με τον αντάπτορά του. Το Nike Adapt BB 2.0 μέχρι στιγμής έχει κυκλοφορήσει σε πέντε-έξι χρωματισμούς κι αναμένεται να παρουσιαστεί σε κάμποσους ακόμη ενώ δε πρέπει να θεωρούμε απίθανο το γεγονός να έχουμε του χρόνου και τρίτο BB.