12 Αυγούστου 2020

Puma Sky Modern (Bred)

Η εταιρεία αθλητικών ειδών με σήμα το αιλουροειδές έχει κατορθώσει να επανέλθει στη κατηγορία των υψηλών επιδόσεων μπασκετικών υποδημάτων επιχειρώντας με σταθερά αλλά σίγουρα βήματα να εδραιωθεί στις συνειδήσεις των απανταχού μπασκετόφιλων. Το τελευταίο μέλος που προστέθηκε στη επανιδρυθείσα μπασκετική φαμίλια της Puma ονομάζεται Sky Modern κι είναι εμπνευσμένο από το ένδοξο μπασκετικό παρελθόν των Γερμανών και συγκεκριμένα της περιόδου των 80s. Όπως συνέβη με το Puma Clyde Hardwood έτσι και τώρα με το Sky Modern οι πρώτες συστάσεις έγιναν μέσω του δημοφιλούς μακρυμάλλη ράπερ J. Cole που ναι ένθερμος λάτρης της "σπυριάρας"! Από τον περασμένο Φλεβάρη ο κατά κόσμον Jermaine Lamarr Cole ανήκει κι επισήμως στο δυναμικό της γερμανικής φίρμας με την οποία συμφώνησε να αναλάβει χρέη πρεσβευτή - κι ενίοτε δοκιμαστή - του brand. Το πανύψηλο μπασκετικό μποτάκι της Puma το πρωτογνωρίσαμε με την ονομασία Sky Dreamer τιμής ένεκεν της δισκογραφικής εταιρείας (Dreamville) που ίδρυσε και διατηρεί ο J. Cole. To ντεμπούτο του παπουτσιού σε επίσημο αγώνα του NBA πραγματοποιήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στα πόδια του Kyle Kuzma, του μέχρι στιγμής πιο αναγνωρίσιμου μπασκετικού αστέρα που διαθέτει το brand.
Το Puma Sky Modern αποτελεί μια προσεγμένη και υψηλής ποιότητας κατασκευή μια τακτική που φαίνεται να τηρούν αυστηρά στο μπασκετικό τμήμα της άλλοτε Ruda. Για το κέλυφος του παπουτσιού έχει χρησιμοποιηθεί πρωτίστως mesh πάνω στο οποίο έχουν προσκολληθεί μέσω ραφτών "παλιομοδίτικα" υλικά όπως suede και 100% αυθεντικό δέρμα. Γενναία suede επιστρατεύθηκε για τη διαμόρφωση του διαχρονικού Formstrip που στο προκείμενο μοντέλο φέρει και προέκταση σαν άλλη "ουρά" τυλίγεται στο κολάρο μέσω ενός στραπ. Απ' το ίδιο υλικό προέρχεται η τριγωνική επιφάνεια στο εξωτερικό πλαϊνό αλλά η ημικυκλική αψίδα που που χει προσαρτηθεί στο προσαρτηθεί στο ύψος της καμάρας. Από ποιοτικό δέρμα είναι το πανύψηλο κολάρο του που περιέχει μπόλικη εσωτερική επένδυση ενώ το "σπιρουνάτο" heel clip ολοκληρώνει τη κατασκευή του πλαισίου του. Μολονότι δεν αναγράφεται κάπου εμφανώς η ονομασία του foam ή της αντικραδασμικής τεχνολογίας που περιλαμβάνει η πραγματικά παχιά ενδιάμεση σόλα του, γνωρίζουμε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας πως έχουμε αποκλειστική εκμετάλλευση του απορροφητικού υλικού ProFoam. Πρόκειται για το foam που πρωτογνωρίσαμε στο Clyde Hardwood "απελευθερωμένο" όμως από κάθε είδους TPU μπυραρίες. Φτάνοντας στο τελευταίο επίπεδο του Sky Modern βρίσκουμε μια μονοκόμματη εξωτερική σόλα με επιμελώς οριοθετημένες περιοχές διακρίνοντας συνολικά τρία διαφορετικά μοτίβα χάραξης με το καθένα να "υπηρετεί" και διαφορετικό σκοπό.
Το Puma Sky Modern αποτελεί προϊόν της ψηφιακής σχεδιαστικής πένας του Jeremy Sallee ο οποίος μας αποδεικνύει διαρκώς τον τελευταίο χρόνο ότι ήρθε για να μείνει. Τα Clyde Court Disrupt, Clyde Hardwood και Uproar είναι πνευματικά του τέκνα κι είναι εμπνευσμένα από περασμένα μεγαλεία της εταιρείας μια σχεδιαστική προσέγγιση που ο ίδιος αποκαλεί "modern vintage". Το Sky Modern δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς πρόκειται για τη σύγχρονη αναβίωση ενός μυθικού κωδικού των 80s του Sky LX που φορέθηκε από ουκ ολίγους NBAers. Το σημερινό Sky πέραν του ύψους του έχει κάποια "κραυγαλέα" σχεδιαστικά σημεία που το κάνουν αμέσως ξεχωριστό όπως το τεράστιο Formstrip που τυλίγει την ουρά του γύρω απ' το δερμάτινο κολάρο και το μεγάλο εξωτερικό heel counter που δεσπόζει στο πίσω μέρος σαν άλλο λεπτεπίλεπτο σπιρούνι. Να μη λησμονήσουμε το old-school υφασμάτινο patch που ραμμένο στη κορυφή κάθε γλώσσας ενώ πανέμορφη διακοσμητική πινελιά είναι η αναγραφή της ονομασίας του μοντέλου στη λεπτή κάθετη fuse λωρίδα που ξεπηδά απ' το heel counter. Φυσικά δε υφίσταται Puma χωρίς το απαραίτητο αιλουροειδές που στέκεται περήφανο και ολομόναχο στη ράχη του κολάρου, στο κέντρο της εξωτερικής σόλας αλλά και με παρέα εντός του patch.
Το Puma Sky Modern ή Sky Dreamer τα πρωτοαντικρίσαμε στα πόδια του J. Cole όταν εθεάθη να τα φορά παρακολουθώντας έναν αγώνα από τα courtseats του Madison Square Garden αν δεν απατώμαι. Το επίσημο ανακοινωθέν της επικείμενης κυκλοφορίας τους συνέπεσε χρονικά και διόλου τυχαία με την ανακοίνωση της συνεργασίας του ράπερ με τη γερμανική εταιρεία η οποία μάλιστα συνοδευόταν κι από ένα ολιγόλεπτο διαφημιστικό σποτάκι. Ο Kyle Kuzma ήταν εκείνος που τα πρωτοεισήγαγε στο φυσικό τους περιβάλλον ενώ λίγες μέρες μετά ακολούθησαν ο συμπαίκτης του στους Lakers Danny Green κι άλλοι "συμβεβλημένοι" με την Puma όπως οι Rudy Gay, RJ Barrett και Kendrick Nunn. Από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα το Sky Modern έχει κυκλοφορήσει σε λίγους μεν πανέμορφους δε χρωματισμούς εγώ όμως σαν σκοτεινός τύπος που είμαι ξεχώρισα αμέσως την έκδοση "Bred". Οφείλω να παραδεχτώ πως είμαι αρκετά γοητευμένος από την όλη προσπάθεια που χει καταβάλει η γερμανική εταιρεία για να ανακάμψει στη κατηγορία. Ίσως να φταίει το γεγονός πως έχει κατορθώσει να "μπολιάσει" επιτυχώς τη performing πτυχή των παπουτσιών της με το lifestyle στοιχείο στο οποίο ειδικεύεται άλλωστε τη τελευταία 20ετία, ένας συνδυασμός που ευδοκίμησε τη δεκαετία του '90.