21 Αυγούστου 2020

Nike Zoom Freak 2 (Black/White)

Μετά την απροσδόκητα μεγάλη επιτυχία που γνώρισε ο πρώτος κωδικός της signature συλλογής του μπροστάρη των Milwaukee Bucks και πολυτιμότερου παίχτη στη δημοφιλέστερη μπασκετική λίγκα της υφηλίου, σειρά παίρνει νομοτελειακά ο δεύτερος κωδικός. Ήταν τέτοιος ο θρίαμβος του πρώτου Nike Freak που έτυχε ευρύτατης αποδοχής όχι μόνο από το φίλαθλο αγοραστικό κοινό αλλά και από τη πλειοψηφία των NBAers τη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο. Το Nike Zoom Freak 2 αποτελεί λοιπόν τον νόμιμο και φυσικό διάδοχο στον sneakerικό θρόνο της επίσημης συλλογής του Γιάννη Αντετοκούνμπο ο οποίος μας είχε προϊδεάσει από νωρίς σχετικά με το τι πρόκειται να ακολουθήσει. Η ολοκαίνουργια πρόταση της νεοϊδρυθείσας συλλογής της Nike θα προσπαθήσει να αμφισβητήσει το περίφημο "η πρώτη σου αγάπη και παντοτινή" κι αυτό το δύσκολο εγχείρημα ανέλαβε να διεκπεραιώσει ο σχεδιαστής Ross Klein. Ένας άνθρωπος που επανειλημμένα έχει αποδείξει ότι "το κατέχει" μιας και στο παλμαρέ του περιλαμβάνονται κωδικοί σαν το Nike React Hyperdunk, πολλά από τα Kobe AD, το πρωτοποριακό Nike Adapt BB.
Το Nike Zoom Freak 2 έχει κατασκευαστεί λαμβάνοντας υπόψη τα ξεχωριστά αθλητικά προσόντα του Γιάννη αλλά και μια απ' τις κινήσεις σήμα κατατεθέν του, το περιβόητο eurostep το οποίο έχει πάει σε άλλο επίπεδο. Το ZF2 είναι δομημένο με όλα τα υλικά και τις τεχνολογίες που περιείχε το ZF1 έχοντας όμως κάποιες ασήμαντες μικροδιαφορές ως προς τις αναλογίες των συστατικών του. Το κέλυφος του προέρχεται από ένα είδος textile mesh κι επάνω του έχουν ραφτεί επιφάνειες από συνθετικό δέρμα (ψευτοnubuck στη παρουσιαζόμενη έκδοση) το οποίο και διακρίνουμε στην εσωτερική πλευρά και περιμετρικά της φτέρνας ως ένα εν δυνάμει εξωτερικό heel counter. Πέραν αυτών έχουμε και δύο μικρά παραλληλόγραμμα πλαίσια από TPU υλικό που χουν τοποθετηθεί λίγο παρακάτω από το swoosh ώστε να εμποδίζουν τις επικίνδυνες πλευρικές μετατοπίσεις του πέλματος χωρίς βέβαια να δυσχεραίνουν τη φυσική κίνησή του. Δε λείπει φυσικά και το πάντα απαραίτητο fuse στη "μύτη" του ZF2 ενώ η γλώσσα του αποτελεί συνδυασμό neoprene και του συνθετικού δέρματος που επιλέγει η εκάστοτε βερσιόν. Η ενδιάμεση σόλα του ZF2 δεν είναι το ίδιο "τσουπωτή" όπως πέρυσι όμως προέρχεται από το ίδιο foam κι είναι λαξευμένη με περίτεχνο τρόπο χωρίζοντας το πέλμα σε δύο μέρη ένεκα του eurostep. Εντός της midsole αλλά μονάχα στο έμπροσθεν τμήμα βρίσκεται μια κοιλότητα όπου έχει εγκατασταθεί ένας μεσαίου πάχους ορθογώνιος Zoom Air θύλακας. Η εξωτερική σόλα δε γινόταν να μην πειθαρχεί στις προσταγές της decoupled midsole εξού κι έχουμε δύο επιφάνειες πρόσφυσης με διαφορετικό μοτίβο χάραξης. Για τη μεν μπροστινή επιφάνεια επιλέχθηκε το σύνηθες μοτίβο των ομόκεντρων κύκλων με κέντρο τους το pivot point, για το δε πίσω τμήμα η ομάδα σχεδιασμού επέλεξε ένα ευφάνταστο σχέδιο για το οποίο θα αναφερθούμε στη συνεχεία.
Το Nike Zoom Freak 2 μπορεί φυσιογνωμικά να μη διαθέτει κανένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα με τον προγονό του εντούτοις όμως ο Ross Klein φρόντισε το νέο του δημιούργημα να κληρονομήσει όλες τις μικρές αλλά συμβολικές σχεδιαστικές πινελιές που εισήγαγε ο Thomas Durant στο ZF1. Η οικογένεια του Γιάννη ως γνωστόν έχει πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή του κι ως εκ τούτου δε λείπουν οι αναφορές σ' αυτή. Τα ονόματα των γονιών του Charles+Veronica βρίσκονται ακριβώς στο διάκενο της εξωτερικής σόλας αλλά και στο μυτερό άκρο του παραλληλόγραμμου TPU φτερού (με τα αρχικά τους) και μονάχα στο δεξί παπούτσι μιας και στο αντίστοιχο αριστερό υπάρχουν 12 μικρές κάθετες μπάρες που συμβολίζουν την ηλικία που ξεκίνησε το μπάσκετ ο Γιάννης. Φυσικά δε γινόταν να παραλειφθούν τα ονόματα των τεσσάρων αδερφών του (Francis, Thanasis, Kostas, Alex) τα οποία κρύβονται εντός του ακανόνιστου μοτίβου χάραξης που φέρει το πίσω μέρος της. Πάντως αν παρατηρήσετε προσεκτικά το συγκεκριμένο μοτίβο θα διαπιστώσετε πως περιέχει ελληνικά γράμματα που σχηματίζουν εις διπλούν τη λέξη "ΦΡΙΚΙΟ" ή μήπως είναι η ιδέα μου? (Δια του λόγου σας αληθές στο τέλος της ανάρτησης σας έχω επισυνάψει μια εικόνα με την "αποκρυπτογράφησή" μου!) Το ασύμμετρο λογότυπο του Γιάννη μεταφέρθηκε από τη κορυφή της γλώσσας στο κυρίως σώμα του παπουτσιού λίγο πάνω από το ύψος της φτέρνας και παραδίπλα του ένα επιβλητικό swoosh με τη γνώριμή του κατεύθυνση. Τη θέση του "GA" στις γλώσσες πήρε ένα άλλο λογότυπο που μπολιάζει επιτυχώς το επίσημο σήμα της εταιρείας με το κατά ήμισυ παρατσούκλι του MVP! Τέλος, η συγκινητική φράση "I am my father's legacy" που κοσμούσε την εξωτερική σόλα του ZF1 μετακινήθηκε εντός και συγκεκριμένα στις insoles του νέου ZF.
Το Nike Zoom Freak 2 ανακοινώθηκε επισήμως λίγο πριν την επανέναρξη της κανονικής περιόδου κι ακριβώς πριν ξεκινήσουν τα φιλικά προετοιμασίας των 22 ομάδων στη στεγανοποιημένη "φούσκα" της Disney World στο Orlando. Οι πρώτες εικόνες του παπουτσιού είχαν διαρρεύσει από νωρίς και μάλιστα ήταν γνωστοί κι πρώτοι δύο χρωματισμοί όμως την ημέρα παρουσίασης του μας γνωστοποιήθηκαν ακόμη δύο. Tο λευκοπράσινο "Najia" ZF2 που ναι αφιερωμένο στη χώρα καταγωγής του Γιάννη δε συγκέντρωσε πολλά θετικά σχόλια εν αντιθέσει με την ασπρόμαυρη έκδοση, το πρασινωπό "Bamo" και φυσικά το αστραφτερό και συμβολικό (if you know what i mean) "White Cement". Όσοι είναι τακτικοί θαμώνες του ιστολογίου αλλά και της σελίδας στο Facebook σίγουρα θα γνωρίζουν πως διαθέτω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα ασπρόμαυρα ή μαυρόασπρα μπασκετικά οπότε επέλεξα τον "Black/White" ZF2 να είναι το πρώτο που θα εισέλθει στη συλλογή μου όμως θα ακολουθήσει ένας ακόμη χρωματισμός αλλά με αδιάφανη εξωτερική σόλα.