2 Αυγούστου 2020

Adidas Pro Model 2G (ASW 2020)

Η πορεία της Adidas στο κλάδο των υποδημάτων υψηλών επιδόσεων ανεξαρτήτως αθλήματος δύναται να συνοδευτεί από δεκάδες διθυραμβικά σχόλια. Αντίστοιχου βεληνεκούς είναι κι η μπασκετική της κληρονομία στην οποία περιλαμβάνονται μερικά εμβληματικά μοντέλα τα οποία θεωρούνται μέχρι και σήμερα αξεπέραστα. Ένα εξ' αυτών το θρυλικό Pro Model που κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1965 και κατέχει το τίτλο του πρώτου επίσημου μπασκετικού κωδικού της "φίρμας με τις 3 γραμμές" ενώ λίγα χρόνια μετά ακολούθησε το Pro Model II με το οποίο αγωνίστηκαν μύθοι του σπορ όπως οι Rick Barry, George Gervin και βεβαίως ο Kareem Abdul Jabbar. Κάπου στις αρχές του αιώνα μας η εταιρεία είχε την φαεινή ιδέα να σχεδιάσει τον σύγχρονο απόγονο εκείνου του σημαδιακού παπουτσιού δίνοντάς του όνομα Adidas Pro Model 2G. Το δευτέρας γενιάς Pro Model έτυχε και πάλι ευρείας αποδοχής και μάλιστα φορέθηκε από σπουδαίους σημερινούς NBAers που τότε έκαναν τα πρώτα του βήματα στο high-school σαν τον πολλά υποσχόμενο νεαρό LeBron James. Φέτος, μετά από χοντρικά 18 χρόνια η Adidas επανακυκλοφόρησε το Pro Model 2G σε μια αναβαθμισμένη εκδοχή του χωρίς να χουν αλλοιωθεί στο παραμικρό τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του.
Για τη κατασκευή του Adidas Pro Model 2G χρησιμοποιήθηκαν κάποια υλικά που σπανίως συναντάμε πια στα σημερινά μπασκετικά μοντέλα. Το κέλυφός του έχει δομηθεί με βάση δύο ολόιδια κομμάτια δέρματος που συνδέονται μέσω ραφών στο ύψος της φτέρνας κι ανάλογα την έκδοση η επιφάνειά τους είναι είτε στιλπνή λουστρινέ είτε έχουν τη γνώριμη δερμάτινη υφή. Tο ίδιο υλικό συνεργάζεται με παραδοσιακό mesh για τη σύνθεση της γλώσσας του. Το μοναδικό σημείο του κελύφους όπου δεν υφίσταται κανενός είδους δέρμα είναι το φημισμένο shell-toe το οποίο προέρχεται από ένα είδος foam αρκετά μαλακό κι εύκαμπτο. Η ενδιάμεση σόλα του Pro Model 2G έχει υποστεί την ουσιαστικότερη και ριζικότερη ανανέωση καθώς για τη σμίλευσή της χρησιμοποιήθηκε το απορροφητικό υλικό Bounce αντί της EVA με τη οποία ερχόταν εξοπλισμένη η ορίτζιναλ έκδοση. Τέλος έχουμε μια φαινομενικά διχοτομημένη εξωτερική σόλα που διαθέτει το κλασικό herringbone traction καθώς και βαθιά εγκάρσια κανάλια ώστε να επιτυγχάνεται καλύτερη ευλυγισία της.
Το Adidas Pro Model 2G στο γενετικό του κώδικα μπορεί να περιέχει γονίδια από τον ένδοξο πρόγονό του όμως η αλήθεια είναι πως ο σχεδιασμός του στηρίχτηκε σε ένα πολύ πιο πρόσφατο μπασκετικό κωδικό της εταιρείας. Το Adidas Pro Model Millenium που κυκλοφόρησε το 1998 αποτέλεσε τη βάση σχεδιασμού του 2G που απολαμβάνουμε από το 2001 μέχρι και σήμερα με τη ομοιότητά τους να είναι παραπάνω από εμφανής. Το πλαίσιο του Millenium απλουστεύθηκε απομακρύνοντας τις επιπρόσθετες επιφάνειες δέρματος μειώνοντας ως εκ τούτου τις περιττές ραφές ενώ τόσο η ενδιάμεση σόλα όσο κι η επιφάνεια πρόσφυσής του υπέστησαν ένα ανεπαίσθητο λίφτινγκ. Το διαχρονικό shell-toe παρέμεινε στη θέση του όπως και οι διαχρονικές 3-stripes που βρίσκονται εγκατεστημένες εκατέρωθεν των πλευρών κι ακριβώς στο μέσο τους. Η παμπάλαια τακτική της αναγραφής του ονόματος του παπουτσιού επάνω στο πλαίσιο τηρήθηκε και στο 2G αλλά όχι με την ίδια ευλάβεια καθώς το όνομα μετατοπίστηκε πλησίον του shell-toe και σε οριζόντια κλίση. Αυτό που επίσης αξίζει να επισημανθεί είναι πως το patent leather με το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο το Pro Model 2G ενσωματώθηκε σ' αυτό πρώτη φορά το 2002 στην έκδοση δηλαδή που ακολούθησε.
Το εκσυγχρονισμένο Adidas Pro Model 2G κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2019 σε δύο κλασικούς χρωματισμούς όμως οι Γερμανοί δε σκόπευαν να μείνουν μόνο εκεί. Ετοίμασαν μια ξεχωριστή έκδοση ειδικά αφιερωμένη για το φετινό All Star Game (2020) που διοργανώθηκε στη "πόλη των ανέμων". Το χρυσοποίκιλτο αλλά στη πραγματικότητα χρυσοπράσινο Pro Model 2G φορέθηκε κατά τη διάρκεια του εορταστικού τριημέρου από τρεις "συμβασιούχους" της /// τους Zach LaVine, Kyle Lowry και Brandon Ingram. Κατά τη πρώτη κυκλοφορία του το 2G είχε τιμηθεί από πληθώρα NBAers εκείνη της περιόδου, από τους παλιούς Kobe Bryant και Tracy McGrady μέχρι τους αμούστακους τότε LeBron James, Kevin Love και πιο πρόσφατα τον Swaggy P. Οι μεγαλύτεροι κάπως σε ηλικία ίσως να θυμούνται το Pro Model 2G να κοσμεί για παραπάνω από μία σεζόν τα πόδια του πρώην ηγέτη των Boston Celtics, του "Employee Number Eight" Antoine Walker. Η Adidas πάντως "κανιβάλισε" την εν λόγω σιλουέτα για κάμποσα χρόνια κατασκευάζοντας παρόμοια μοντέλα σα τα Pro Model S (2006), TS Pro Model (2007) Pro Model 2G7 (2007), Pro Model 08 (2008), Pro Model Fusion (2009) και Pro Model 2010.