15 Ιουνίου 2020

Adidas Crazy BYW X 2.0 (Chalk White)

Τα τελευταία δύο χρόνια απολαμβάνουμε μια έντονη κινητικότητα στην κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων που όμοιά της έχουμε να δούμε από τα μέσα της δεκαετίας του '90. Τέως υπερδυνάμεις του κλάδου που αγνοούνταν εδώ και δεκαετίες (όπως Puma και New Balance) έχουν επανέλθει δυναμικά και παράλληλα οι signature συλλογές είναι πιο πολλές από ποτέ. Η Adidas μόλις πριν δύο χρόνια διατηρούσε δύο ευυπόληπτες μη-signature σειρές σα τις Crazy Explosive και Crazy Light που πλέον μας έχουν δυστυχώς αποχαιρετήσει αφήνοντας έτσι άπλετο χώρο δράσης για τις προσωπικές συλλογές επιφανών NBAers. Κόντρα σ' αυτές τις "αντίξοες" συνθήκες έκανε της εμφάνισή του το Adidas Crazy BYW X, ένας φουτουριστικός κωδικός με αμιγώς αθλητικά γονίδια και σύγχρονη athleisure περιβολή που μαγνήτισε τα βλέμματα πολλών sneakerheads. Με το ξεκίνημα της άκρως περιπετειώδους φετινής σεζόν παρουσιάστηκε χωρίς κανενός είδους τυμπανοκρουσίες ο αντικαταστάτης του, το Adidas Crazy BYW X 2.0, ένα κατακαίνουργιο δημιούργημα της Originals που ως γνωστόν ειδικεύεται στην επανακυκλοφορία θρυλικών performing κωδικών της γερμανικής φίρμας σε μια πιο lifestyle παραλλαγή τους. Για δεύτερη σερί χρονιά όμως η Originals κάνει την έκπληξη και δημιουργεί ένα πολύ αξιόλογο και συνάμα ξεχωριστό μπασκετικό που βάζει τα γυαλιά σχεδόν σ' όλα τα φετινά signature μοντέλα.
Το Adidas Crazy BYW X 2.0 είναι μια αυθεντική low-top κατασκευή εν αντιθέσει με τον φαινομενικά ψηλότερο πρόγονό του κι ως είθισται όταν πρόκειται για σύγχρονο μπασκετικό κωδικό της Three Stripes κυκλοφορεί σε δύο βερσιόν που διαφέρουν μεταξύ τους μόνο ως προς το βασικό συστατικό κατασκευής του κελύφους του. Η εικονιζόμενη εκδοχή λογίζεται ως premium γι' αυτό και το πλαίσιό του προέρχεται από ποιοτικό engineered mesh ενώ σε σημεία όπου απαιτείται προστασία χρησιμοποιείται μια λεπτή στρώση από gel πολυουρεθάνης που στη περίπτωσή μας είναι 3M. Σε αντίθεση με την στάνταρτ έκδοση το εν λόγω BYX φέρει και κάμποσο από suede υλικό το οποίο και εντοπίζουμε στο ελαστικό neoprene υπόστρωμα, στο heel tab αλλά και στα οβάλ πλευρικά στηρίγματα. Για τη δόμηση της ενδιάμεσης σόλας στρατολογήθηκε η τεχνολογία Boost αλλά σε μια προγενέστερη μορφή της όπου χιλιάδες λευκές μικροκάψουλες στριμωγμένες δημιουργούν ένα παχύ στρώμα με την εξωτερική μεριά επικαλυμμένη με foam. Μεταξύ της μονοκόμματης εξωτερικής σόλας και του Boost βρίσκουμε ένα torsion plate σαν εκείνα που υπήρχαν στα Crazy Explosive και D Rose 7 μόνο που τούτη τη φορά κάποια σημεία της απλώνονται μέχρι και την midsole. Τέλος, για την αναγκαία πρόσφυση του παπουτσιού έγινε εκμετάλλευση που παραδοσιακού ψαροκόκαλου μοτίβου που διακόπτεται από δύο οβάλ επιφάνειες με foot-pressure map.
Το Adidas Crazy BYW X 2.0 από πλευράς σχεδιασμού δεν έχει σχεδόν κανένα κοινό χαρακτηριστικό γνώρισμα με το πρώτο εγχείρημα αυτής της πολλά υποσχόμενης μη-signature σειράς. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της εταιρείας το εν παρουσιαζόμενο πατούμενο μιμείται σε κάποια σημεία του ένα θανατηφόρο ζώο, τη μέδουσα. Προσωπικά δε βλέπω ποια είναι τα χαρακτηριστικά που χει "κοπιάρει" από το συγκεκριμένο θαλάσσιο ζώο που σε μας είναι ευρύτερα γνωστό ως τσούχτρα. Οι αντανακλαστικές επιστρώσεις συμπεριλαμβανομένων και των Three Stripes, τα δύο ανισομεγέθη οβάλ πλαίσια αλλά κι η περίτεχνα λαξευμένη περίμετρος της ενδιάμεσης σόλας με τις πολλές και στρογγυλεμένες άκρες αποτελούν τα πλέον αναγνωρίσιμα σημεία του παπουτσιού. Επίσης, για πρώτη φορά μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες συν μερικούς μήνες, κάνει την επανεμφάνισή του το λογότυπο-φάτσα μύθος της παμπάλαιας αλλά πολυχρησιμοποιημένης Feet You Wear τεχνολογίας που ευδοκίμησε περί τα τέλη της τελευταίας δεκαετίας της προηγούμενης χιλιετίας. Ίσως αυτό να δικαιολογεί το γεγονός που του BYW X 2.0 μου θυμίζει σε αρκετά μεγάλο βαθμό ένα μπασκετικό εκείνης της περιόδου, το άγνωστο σε πολλούς Adidas ΕQT Responsive αλλά γνωστότερο ως KB8 III.
Η επίσημη κυκλοφορία του Adidas Crazy BYW X 2.0 πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το πέρας του περασμένου καλοκαιριού αλλά πέρασε στα ψιλά μιας και η πλειοψηφία των μπασκετικών sneakerheads εστίαζαν κι εστιάζουν τη προσοχή τους πια στις αμέτρητες signature σειρές που έχουν κατακλύσει το εμπόριο. Από το παρών ιστολόγιο είχε γίνει ιδιαίτερη μνεία στον εκθειαζόμενο κωδικό όμως η αλήθεια είναι πως μου κίνησε το ενδιαφέρον όταν το είδα να φιγουράρει πρωτίστως στα πόδια του ιπτάμενου Zack "Attack" LaVine των Bulls κι ακολούθως σ' αυτά του "Σβόλου" Jamal Murray. Η παρουσιαζόμενη έκδοση δεν ανήκει στη συλλογή της Adidas Basketball όπως ενδεχομένως να υποθέτεται αλλά σ' εκείνη της Originals γεγονός που αν ενθυμούμαι καλώς συνέβη και με το ορίτζιναλ BYW X. All-in-all που λένε και στο χωριό μου, το Adidas Crazy BYW X 2.0 ναι μεν δε θυμίζει σε τίποτα την εξτρεμιστική φιγούρα του προγόνου του απ' την άλλη όμως είναι πολύ πιο λειτουργικό και αισθητικά ανθεκτικότερο.