16 Ιανουαρίου 2019

Επιστροφή στο μέλλον με το Nike Adapt BB!! (official preview)

Οι κάπως μεγαλύτεροι σε ηλικία σίγουρα θυμούνται τη ταινία του 1985 με τον Michael J. Fox να υποδύεται τον Marty McFly ο οποίος εμφανίζεται σε κάποια σκηνή να φοράει τα πανύψηλα Nike του που έδεναν αυτόματα. Πήρε λίγο χρόνο στη Nike αλλά μετά από 34 ολόκληρα χρόνια κατάφερε να κατασκευάσει τα πρώτα μπασκετικά με σύστημα self-lacing κι αυτό το οφείλει εν πολλοίς στα άτομα που στελεχώνουν το τμήμα καινοτομίας της εταιρείας. Χθες λοιπόν η swoosh παρουσίασε με κάθε επισημότητα το πρώτο μπασκετικό αυτού του νέου είδους και το όνομα αυτού είναι Nike Adapt BB!
Το Nike Adapt BB αποτελεί τη μπασκετική εκδοχή του πρώτου υποδήματος της Nike με self-lacing system, του πολυδιαφημισμένου HyperAdapt. Το μπασκετικό λοιπόν Adapt διαθέτει τη τεχνολογία Nike E.A.R.L. (Electric Adaptable Reaction Lacing) και πρόκειται ουσιαστικά για ένα μονάχα κορδόνι υψηλής αντοχής που βρίσκεται στη θέση των κορδονιών και είτε σφίγγει είτε χαλαρώνει πατώντας ένα απ' τα δύο φωτεινά κουμπιά που κοσμούν την εξωτερική πλευρά του παπουτσιού και αποτελούν μέρος του μίνι ηλεκτρικού συστήματος που υπάρχει στο μέσο της ενδιάμεσης σόλας. Η μπαταρία αυτού του "ηλεκτρικού κινητήρα" έχει διάρκεια ζωής μέχρι δύο εβδομάδες και η φόρτισή του επιτυγχάνεται ασύρματα μέσω μιας ματ πλακέτας όπου τοποθετείται επάνω το ζευγάρι. Επίσης, τη "διαχείριση" των Adapt θα μπορεί κάποιος να την πραγματοποιεί και απ' το κινητό του μέσω ενός κατάλληλου app που χει αναπτύξει η Nike. Από κει και πέρα το άνωθεν μέρος είναι από δύο ειδών knit και θυμίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό το Nike Kobe A.D. NXT ενώ η ενδιάμεση σόλα που είναι σμιλευμένη στα πρότυπα του Kobe A.D. Exodus είναι εξ ολοκλήρου από cushlon υλικό και δεν διαθέτει εντός της κανενός είδους Zoom Air θύλακα ή Air θαλάμους. Τέλος η εξωτερική του σόλα έχει χαραχτεί με καμπύλες στα pivot σημεία αλλά και με το παραδοσιακό herringbone μοτίβο. Σε ότι έχει να κάνει με τη σχεδίασή του θα έλεγα πως η φιγούρα του παραπέμπει στις γραμμές των μοντέλων της signature σειράς του Kobe Bryant με ολίγον τι από Hyperdunk 2016. Σήμα κατατεθέν του Adapt BB το τεράστιο swoosh που χει τη μορφή wi-fi στο τελείωμα του μια ιδέα που τη βρίσκω ιδιαιτέρως εντυπωσιακή!
Το pre-sale για το Nike Adapt BB έχει ήδη ξεκινήσει στην αμερικάνικη αγορά ενώ το release του για τις υπόλοιπες χώρες έχει προγραμματιστεί για τις 17 Φεβρουαρίου. Η τιμή πώλησης του Adapt ΒΒ είναι στα 350 δολάρια οπότε κάπου εκεί και ίσως λίγο παραπάνω θα πρέπει να το αναμένουμε και στην ελληνική αγορά (αν διατεθεί).