7 Ιανουαρίου 2019

Adidas Crazy BYW X (Black/White/Purple)

Τα τελευταία πέντε χρόνια στη κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων γίνεται ο κακός χαμός με τις συνεχιζόμενες "ιδρύσεις" νέων signature σειρών αφήνοντας έτσι έναν πολύ μικρό χώρο δράσης στους λιγότερους προβεβλημένους ή μη-signature κωδικούς των εταιρειών. Εξ' αυτών, τέσσερις είναι όλες κι όλες οι σπουδαιότερες σειρές που κατάφεραν αμφισβητήσουν την υψηλή δημοτικότητα των διάσημων "συναδέλφων" τους κι αυτές είναι οι Hyperdunk και Hyperfuse εκ μέρους της Nike κι από πλευράς Adidas οι Crazy Light και Crazy Explosive. Οι Γερμανοί επέλεξαν να διακόψουν - για την ώρα (?) - την εξέλιξη της σειράς Explosive και εν μέσω του γενικότερου lifestyle κλίματος που επικρατεί με τις ρετρό αποχρώσεις προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα κατασκευάζοντας ένα ολοκαίνουργιο και υπερσύγχρονο μπασκετικό με διακριτικές πινελιές από old-school σχέδια που προέρχονται από την τεράστια κληρονομιά της εταιρείας. Και το όνομα αυτού Adidas Crazy BYW (Boost You Wear) X, γέννημα θρέμμα της νεοσύστατης Brooklyn Creator Farm και αποτελεί εν ολίγοις την αγωνιστική έκδοση του Adidas Crazy BYW LVL 1 που με τη σειρά του καλείτε ως η σύγχρονη lifestyle συνέχεια παλαιότερων αγωνιστικών μοντέλων της /// που έδρασαν κυρίως στα late 90s.
Το Adidas Crazy BYW X ή και BYW LVL X είναι μια υπερπολυτελέστατη μπασκετική κατασκευή αφού χωρίς υπερβολή αξιοποιεί ότι καλύτερο υπάρχει από πλευράς υλικών κατασκευής. Για το καλτσοειδές άνωθεν μέρος συνεργάζονται τεσσάρων ειδών υλικά με τον πρωταγωνιστικό ρόλο να ανήκει στο woven mesh που καταλαμβάνει τη περιφέρεια του κελύφους. Για τη περιοχή του κουτουπιέ και του κολάρου που χει τη μορφή ζιβάγκο έχει επιστρατευθεί ελαστικό Primeknit ενώ μια λεπτή στρώση από nubuck έχει τοποθετηθεί για υποστηρικτικούς λόγους στην εξωτερική πλαϊνή μεριά. Από κείνη την πλευρά ξεπροβάλλουν μέσα από τα έγκατα του παπουτσιού τρεις θηλιές για τη διέλευση των κορδονιών ενώ απ' στην αντίπερα όχθη βρίσκονται τρεις ημιανεξάρτητες νάιλον λωρίδες. Τελευταίο υλικό που καταγράφεται, το ορθογώνιο κομμάτι από suede που έχει ραφτεί στο κολάρο κι έχει ξεκάθαρα διακοσμητικό ρόλο. Η ενδιάμεση σόλα αποτίει φόρο τιμής στη παλαιά και δοξασμένη τεχνολογία Feet You Wear που μεγαλούργησε στα 90s αποτελώντας αναπόσπαστο κομμάτι αρκετών μπασκετικών εκείνης της περιόδου. Στη σύγχρονή του μορφή αντί για EVA έχουμε μικροκάψουλες Boost οι οποίες έχουν μοιραστεί σε τρία μέρη, δύο απ' αυτά βρίσκονται στο έμπροσθεν μέρος και περιμετρικά "συγκρατούνται" μέσω ενός ημιδιάφανου TPU πλαισίου εν αντιθέσει με εκείνα που εντοπίζονται στη φτέρνα κι έχουν το ελεύθερο για να "ξεσαλώνουν". Τα δύο αυτά pods φέρουν δύο διαφορετικά μοτίβα χάραξης ενώ συνδέονται μεταξύ τους μέσω ενός Torsion System, σημαντικό κομμάτι του οποίου εκτείνεται στην εσωτερική μεριά του κελύφους για λόγους ευστάθειας.
Δε θα ήταν υπερβολικό ούτε και παράλογο αν λέγαμε πως το Adidas Crazy BYW X εγκαινιάζει μια νέα εποχή για τη γερμανική εταιρεία καθώς αποτελεί το πρώτο εγχείρημα του πολυδιαφημισμένου Brooklyn Creator Farm στον κλάδο των performing μπασκετικών. Αυτή η τρόπον τινά φίρμα είναι μια θυγατρική της Adidas η οποία και απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από ομάδες νεαρών και ταλαντούχων σχεδιαστών που χαράζουν το μέλλον των sneakers. Σα σχέδιο το BYW X φαίνεται να έχει στηριχθεί στα blueprint δύο θρυλικών μπασκετικών της εταιρείας, του Adidas EQT Elevation γνωστό τοις πάσι πια ως Crazy 97 που συντρόφευε μια φορά κι έναν καιρό τον εκκολαπτόμενο Black Mamba και του επίσης πασίγνωστου Adidas Top Ten 2000. Στο BYW X παρατηρείται ένας μίνι συνωστισμός από καμπύλες γραμμές και μεγάλες επιφάνειες ενώ τα πάμπολλα κι εντελώς διαφορετικά υλικά που διαθέτει δίνουν την ευχέρεια για άπειρους χρωματικούς συνδυασμούς. Οι μοναδικές "παγκόσμιες σταθερές" της εν λόγω σιλουέτας είναι το Trefoil και τα Three Stripes λογότυπα που έχουν τυπωθεί στη κορυφή των suede patch ενώ στην εξωτερική σόλα βρίσκονται χαραγμένες η κωδική ονομασία του μοντέλου καθώς και το πολυφορεμένο το τελευταίο διάστημα quote "The Brand with the 3 Stripes".
Το Adidas Crazy BYW X εμφανίστηκε κυριολεκτικά από το πουθενά τον περασμένο Δεκέμβρη κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ των back-to-back πρωταθλητών NBA και των Los Angeles Lakers στο ημίχρονο του οποίου οι Λιμνάνθρωποι απέσυραν τις φανέλες με τους δύο αριθμούς που φόρεσε ο Black Mamba χτίζοντας τον τεράστιο μύθο του. Ο Nick Young απ' τη μεριά των Warriors και ο φέρελπις νεαρός rookie των Lakers, Brandon Ingram ήταν τα δύο πρόσωπα που επιλέχθηκαν από την Adidas για να παρουσιάσουν on court τα νέο τους πατούμενο. Το παπούτσι κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον του sneakerhead κοινού αλλά για να το προμηθευτεί θα έπρεπε να κάνει υπομονή μέχρι τον Φεβρουάριο και το All Star Game του L.A. όπου θα συστηνόταν κι επισήμως στο κόσμο. Το Crazy BYW X αν δεν απατώμαι αποτελεί τον πρώτο μπασκετικό κωδικό που κατασκευάζει η Adidas Originals με αποκλειστικό σκοπό να είναι ένα αμιγώς performing μοντέλο κι όχι μία ακόμη lifestyle πρόταση. Παρά την πολύ υψηλή αρχική του τιμή ο πρώτος χρωματισμός έγινε ανάρπαστος κάτι που προφανώς "γλύκανε" την εταιρεία γεγονός που την ώθησε στη κυκλοφορία νέων χρωματικών εκδόσεων. Η εικονιζόμενη έκδοση δεν έχει συγκεκριμένο παρατσούκλι παρ' όλα αυτά όμως θεωρώ πως είναι απ' τους εντυπωσιακότερους  χρωματισμούς που έχουμε δει μέχρι σήμερα.