23 Φεβρουαρίου 2018

Οι 10 γνωστότερες non-signature μπασκετικές σειρές

Air Jordan, Kobe, LeBron, KD, Iverson, Harden, Dame, D Rose, Penny, Shaq, Kyrie, PG, VC, TP, Howard, KT, Wade, Melo, CP3, Why Not Zer0 και οσονούπω και "Greek Freak" Antetokounmpo. Όχι δεν απαριθμώ τους καλύτερους παίχτες που πέρασαν ποτέ απ' το άθλημα της καλαθοσφαίρισης απλά κάνω μια τρόπον τινά σύντομη απογραφή των σπουδαιότερων signature μπασκετικών σειρών που είδαμε πότε. Ορισμένες απ' αυτές έχουν πάψει να υφίστανται, κάποιες προσφάτως διέκοψαν τη λειτουργική τους δραστηριότητα ενώ άλλες συνεχίζουν απτόητες να κυκλοφορούν έχοντας διαγράψει μια απίστευτα μακρόχρονη διαδρομή. Σύμφωνα με τον CEO της Nike κύριο Mark Parker, μέσα στο 2018 αναμένεται να δούμε να κάνει τα πρώτα της βήματα η νέα signature σειρά του δικού μας  πια Γιάννη! Fear the Deer είναι αυτό!
Κάποιοι από τους προαναφερθέντες παίχτες προτού αποκτήσουν τις προσωπικές τους signature σειρές παπουτσιών βρέθηκαν να δοκιμάζουν PEs θρυλικών συναθλητών τους ενώ υπήρξαν και περίοδοι όπου έδειχναν να προτιμούν σταθερά τις non-signature σειρές των εταιρειών με τις οποίες συνεργάζονταν. Ήρθε λοιπόν επιτέλους η ώρα να δώσουμε τα εύσημα σε εκείνες τις όχι και τόσο λαοπρόβλητες σειρές που κατάφεραν να ορθώσουν το ανάστημά τους απέναντι στις δημοφιλείς signature σειρές που έχουν "πνίξει" την αγορά κι είναι περισσότερες από ποτέ. Ξεχάστε λοιπόν τα ρετρό Jordan, τα χοντροκομμένα LeBron, τα κοντά Kobe, τα τρελά Harden, τα πολυσυζητημένα Curry και τα low budget Dame, PG και Kyrie και δώστε βάση στη παρακάτω ομάδα non-signature μπασκετικών σειρών που είτε κυκλοφόρησαν πριν χρόνια είτε εξακολουθούν να κυκλοφορούν μέχρι σήμερα.

Nike Hyperdunk
Έτος ίδρυσης: 2008 - Αριθμός μοντέλων: 9
Πρόκειται πέρα από κάθε αμφιβολία για τη δημοφιλέστερη μη-singature σειρά που εμφανίστηκε ποτέ στο άθλημα. Το πρώτο Hyperdunk αποτελεί μέχρι σήμερα μοντέλο ορόσημο στην ιστορία της swoosh και συνήθως η εταιρεία φρόντιζε να ενσωματώνει τις νέες τεχνολογίες πρώτα στο εκάστοτε νέο Hyperdunk κι έπειτα στις signature σειρές της. Μοντέλα της σειράς έχουν προωθήσει οι Kobe Bryant, LeBron James (Lunar Hyperdunk), Dirk Nowitzki (Hyperdunk 2010), Kyrie Irving, Paul George (Hyperdunk 2014 και 2016) και εσχάτως ο Draymond Green (React Hyperdunk). Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη συγκεκριμένη σειρά έχουν καταπιαστεί συνολικά τέσσερις σχεδιαστές της Nike, οι Eric Avar, Peter Fogg, Leo Chang και τελευταία ο Ross Klein.

Adidas Crazy Light
Έτος ίδρυσης: 2011 - Αριθμός μοντέλων: 6
Η πιο επιτυχημένη non-signature σειρά της ///. Η εν λόγω σειρά ξεκίνησε έχοντας ως κύριο μέλημά της να προσφέρει ότι πιο ελαφρύ σε μπασκετικό αλλά στη πορεία της άλλαξε προσανατολισμό μετά την εισαγωγή της περίφημης τεχνολογίας Boost. Στη σειρά πρωτοεμφανίστηκαν και τεχνολογίες που χουν ξεπεραστεί πια όπως οι SprintWeb, SprintFrame και StableFrame κ.ά ενώ μοντέλα της σειράς έχουν φορέσει οι Derrick Rose, Jrue Holiday (CL 2), Ricky Rubio (CL 3), Damian Lillard (CLB 2014), Andrew Wiggins (CLB 2015) κ.ά. Ο άνθρωπος στον οποίο η Adidas οφείλει τα τέσσερα από τα μέχρι τώρα έξι μοντέλα της σειράς είναι ο γνωστός και μη εξαιρετέος Robbie Fuller.

Air Jordan Super.Fly
Έτος ίδρυσης: 2012 - Αριθμός μοντέλων: 6
Η σειρά Super.Fly είναι η μακροβιότερη μη-signature σειρά της εταιρείας του Μιχαλάκη. Εμφανίστηκε από το πουθενά το 2012 κι έμελλε να εξελιχθεί σε μια απ΄ τις βασικότερες σειρές με το λογότυπο του Jumpman. Θεωρητικά λογίζεται ως η άτυπη signature σειρά του Blake Griffin αλλά σχεδόν όλοι οι κωδικοί της έχουν φορεθεί κι από άλλους αθλητές της Jordan Brand ενώ δε πρέπει να ξεχνάμε πως κάποια από τα μοντέλα της υπέστησαν και τη διαδικασία της ποιοτικής αναβάθμισης τους (Elite).

Nike Huarache
Έτος ίδρυσης: 1992 - Αριθμός μοντέλων: 6 ?
Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για τη παλαιότερη μη-signature σειρά η οποία μια εξαφανίζεται και μια επανεμφανίζεται όταν οι καιροί το επιτάσσουν. Το πρώτο μπασκετικό Huarache για να ξεχωρίζει απ' τα υπόλοιπα Huarache της εποχής έφερε επιπρόσθετα το όνομα Flight ενώ το δεύτερο μοντέλο που κυκλοφόρησε 12 χρόνια αργότερα είχε μετονομαστεί σε Zoom Huarache 2k4. Ξεπούλησε κι αυτό άρον άρον κι έτσι υπήρξαν τα Zoom Huarache 2k5, 2k6, 64, '08, '09 κι έκτοτε αγνοείται η τύχη της. PEs της σειράς έχουν φορέσει οι Kobe Bryant, Chris Bosh όμως το og Huarache είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την Fab 5 του Michigan (Chris Webber, Jalen Rose, Juwan Howard, Jimmy King, Ray Jackson).

Nike Hyperfuse
Έτος ίδρυσης: 2010 - Αριθμός μοντέλων: 5
Η τεχνολογία fuse επινοήθηκε από τη Nike μετά από μελέτες πολλών χρόνων κι ουσιαστικά αποτελεί ένα συνθετικό προϊόν τριών επιπέδων που χουν συμπτυχθεί μεταξύ τους. Με τη χρήση του επιτυγχάνεται δραστική μείωση του βάρους του μοντέλου, δεν γίνεται εκτεταμένη χρήση ραφών ενώ προσφέρεται επαρκής αερισμός του. Το πρώτο μοντέλο Hyperfuse προέκυψε το 2010 από τα χεράκια του Leo Chang κι ακολούθησαν ακόμη τέσσερα μοντέλα πριν παύσει οριστικά όμως η εκθειαζόμενη τεχνολογία έχει "διαφύγει" σε εκατοντάδες signature και μη μοντέλα της Nike αλλά και της Jordan Brand.

Nike HyperRev
Έτος ίδρυσης: 2013 - Αριθμός μοντέλων: 4
Η τελευταία μη-signature σειρά που θέσπισε η Nike είναι η HyperRev ή Hyper Rev. Το πρώτο μοντέλο τη σειράς ήταν λίγο πιο μπροστά απ' την εποχή του με τη μίνιμαλ κατασκευαστική προσέγγιση που επιχειρήθηκε αλλά εγκαταλείφθηκε στη συνέχεια. Δύο απ' τα επόμενα τρία Rev είχαν πιο συμβατό παρουσιαστικό ενώ εκείνο του 2016 προσπάθησε να γίνει λίγο φουτουριστικό αλλά το έχασε κάπου στη μετάφραση. Kyrie Irving (HyperRev 2013), Paul George, Draymond Green, Devin Booker αλλά και ο Greek Fr34k είναι κάποιοι απ' τους αθλητές που έχουν φορέσει ορισμένους απ' τους κωδικούς της σειράς.

Under Armour ClutchFit Drive
Έτος ίδρυσης: 2014 - Αριθμός μοντέλων: 4
Όταν ο Stephen Curry αποφάσισε το 2013 να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας με την Under Armour η εταιρεία φρόντισε να του παρέχει ένα μοντέλο (Anatomix Spawn) να αγωνίζεται μέχρι να σχεδιαστεί το πρώτο μοντέλο της signature σειράς του. Το ClutchFit Drive είναι το δεύτερο πατούμενο που φόρεσε ο Στεφανάκος με το λογότυπο της UA και παρά το γεγονός πως δε την "τιμάει" πια η σειρά συνεχίζει ακάθεκτη τη πορεία της φροντίζοντας μάλιστα η εταιρεία να την εξοπλίζει πρώτη με τις νεότερες τεχνολογικές καινοτομίες που αναπτύσσει (ClutchFit, Charged). Highlights της έως τώρα σειράς το CFD 1 και CFD 3 και μπορεί στο τέταρτο μοντέλο να απουσιάζει η τεχνολογία ClutchFit παρ' όλα αυτά όμως παραμένει πιο Drive από ποτέ.

Nike Flightposite
Έτος ίδρυσης: 1999 - Αριθμός μοντέλων: 3
Μετά τον κακό χαμό που προκάλεσε το ο τυφώνας Foamposite One, η Nike σκέφτηκε να συμπτύξει τις τεχνολογίες (?) Flight και Foamposite κι έτσι δια χειρός Eric Avar προέκυψε το 1999 το πρώτο Flightposite που ανέλαβε να διαφημίσει ο "Big Ticket" KG. Ακολούθησαν δύο ακόμη Flightposite που δεν είχαν την αίγλη του πρώτου μοντέλου κι έκτοτε ξεκίνησε ο κανιβαλισμός της Posite τεχνολογίας με μοντέλα όπως το Pureposite, Ultraposite, Hyperposite, Posite Max ενώ αρκετές signature σειρές (Melo M4, LeBron XI κ.ά) "υιοθέτησαν" για τουλάχιστον μία φορά την συγκεκριμένη τεχνολογία.

Adidas CrazyQuick
Έτος ίδρυσης: 2013 - Αριθμός μοντέλων: 3
Αλήθεια τώρα, πόσοι από σας θυμόσαστε τη σειρά CrazyQuick?? Το πρώτο μοντέλο αυτής της σειράς εμφανίστηκε το Μάρτιο του 2013 και την προώθησή του ανέλαβε ο John Wall που χε μόλις λίγο καιρό από τότε που μετακόμισε στην Adidas μετά το "αγροτικό" τεσσάρων χρόνων που έκανε στη Reebok. Το παπούτσι ξεπούλησε μονομιάς αναγκάζοντας την /// να δημιουργήσει και δεύτερο CrazyQuick συν τη low εκδοχή του που ταν η αγαπημένη του Linsanity. Δυστυχώς όμως στο τρίτο μοντέλο αποφάσισαν να γίνουν κάποιες γενναίες εκπτώσεις τόσο στα υλικά κατασκευής όσο και στο σχεδιασμό του κι αναπόφευκτα η σειρά τερματίστηκε.

Adidas Crazy Explosive
Έτος ίδρυσης: 2016 - Αριθμός μοντέλων: 2
Αυτή λογικά είναι η σειρά που αναμένεται να ευδοκιμήσει τα επόμενα χρόνια για λογαριασμό της Adidas. Οι Γερμανοί αν και διαθέτουν ήδη τρεις πολύ αξιόλογες signature σειρές νομίζω πως ήταν επιβεβλημένο να αποκτήσουν μία ακόμη non-signature σειρά πέραν της Crazy Light. Το πρώτο μοντέλο έκανε πραγματικό πάταγο και η συνέχεια ήταν στο εξίσου εντυπωσιακή αν και πιο εκλεπτυσμένη και κομψότερη της πρώτης. Αθλητές που τίμησαν την σόλα Boost είναι οι Andrew Wiggins, Kristaps Porzingis

HONOURABLE MENTIONS
Nike Flight - Nike Force - Nike Uptempo
Η Nike μεταξύ late 80s έως και middle-late 90s διέθετε τρεις ξεχωριστές μπασκετικές σειρές οι οποίες ήταν ειδικά προσαρμοσμένες στα τρία τότε είδη παικτών που υπήρχαν στον πλανήτη του NBA. Όποιο μοντέλο έφερε τον διακριτό τίτλο Flight ήταν μπασκετικό που προοριζόταν για τους ταχύτατους και ελαφρούς γκαρντ, όσα περιείχαν την ονομασία Force "εξειδικεύονταν" στα βαριά και ενίοτε δυσκίνητα σέντερ της εποχής ενώ όσα καλούνταν Uptempo εξυπηρετούσαν συνήθως τους φόργουορντ. Το να προσπαθήσει κάποιος να απαριθμήσει και με χρονολογική σειρά τα μοντέλα που κυκλοφόρησαν απ' αυτές τις τρεις old-school σειρές είναι πρακτικά αδύνατο αλλά μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τα σημαντικότερα. Απ' τη σειρά Flight ξεχωριστά μοντέλα είναι τα Maestro, Flight 89, Mid II, Flight 96, Flight V, Flight 2k3. Η σειρά Uptempo διέθετε μερικά από τα κορυφαία μοντέλα των 90s όπως τα Air Max 2 Uptempo, Air Max Uptempo, Air Max Uptempo III και Air Total Max Uptempo και φυσικά το μυθικότατο πια Air More Uptempo. Στη σειρά Force τα all-time classis μοντέλα είναι τα Air Command Force, Air Force 180, Adjust Force και τα Air 2 Strong του θρυλικού Ναύαρχου Robinson!