21 Ιανουαρίου 2019

Adidas N3XT L3V3L (Core Black)

Τα τελευταία πέντε χρόνια παρατηρούμε τις κορυφαίες εταιρείες αθλητικής υπόδησης να εντείνουν τις προσπάθειές ώστε να γίνει πραγματικότητα κάτι που μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας μπορούσαμε να δούμε, μπασκετικά παπούτσια άνευ κορδονιών. Τα γκρι Nike Mags του Marty McFly απ' τη ταινία Back to the Future 2 το μακρινό 1989 έδωσαν το έναυσμα στις εταιρείες να επιχειρήσουν το ακατόρθωτο αλλά εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν τα κατάλληλα μέσα κι έτσι σύντομα εγκαταλείφθηκε ιδέα. Τα τελευταία χρόνια όμως παρατηρούμε μια έντονη κινητικότητα γύρω απ' το συγκεκριμένο hot θέμα με το Nike LeBron Soldier X να γίνεται το πρώτο μπασκετικό που δεν χρησιμοποιεί κορδόνια αλλά ένα σύστημα από στραπ. Η Adidas τηρούσε σιγή ιχθύος όλο αυτό το καιρό και φαινόταν να μη την συναρπάζει η ιδέα αλλά ένα μήνα πριν το πέρας του 2018 έδωσε τη δική της απάντηση παρουσιάζοντας το πρώτο πραγματικά laceless μπασκετικό, το Adidas N3XT L3V3L! Αυτό το καινοτόμο μπασκετικό αποτελεί το πρώτο εγχείρημα της εταιρείας στη κατηγορία και ομολογουμένως είναι κάτι το "mind-blowing" και σε κάνει να αναρωτιέσαι τι μυαλό κουβαλάνε αυτά τα "τυπάκια" που χουν μαζευτεί εκεί στη Brooklyn Creator Farm!
Το Adidas N3XT LEV3L από κατασκευαστικής σκοπιάς είναι η επιτομή αυτού που συνήθως αποκαλούμε καλτσοειδή ή sock-like κατασκευή. Για το άνωθεν μέρος του αξιοποιείται αποκλειστικά και μόνο Primeknit υλικό το οποίο έχει χωριστεί σε ζώνες περιοχών και αναλόγως το σημείο που εξ-"υπηρετούν" φέρουν και διαφορετική ελαστικότητα. Περιμετρικά του κελύφους το πλεκτό φέρει πιο ισχυρή πλέξη και χει λιγότερη ελαστικότητα εν αντιθέσει με κείνο που χει τοποθετηθεί στο κουτουπιέ και το toe cap. Αυτό το περίτεχνα κατασκευασμένο πλαίσιο ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση μιας λεπτής fuse επίστρωσης στο "μυτάκι" του μοντέλου συν το foam περίγραμμα ενός τρόπον τινά παραλληλόγραμμου που χει εγκατασταθεί στο εξωτερικό πλαϊνό μέρος. Αυτό το μικρό "πρόσκομμα" μαζί με την υπεράφθονη εσωτερική επένδυση που κρύβεται κάτω από το Primeknit είναι το μυστικό της πρώτης κι αυθεντικής laceless συνταγής. Επίσης, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η δομή σύστασης της ενδιάμεσης σόλας η οποία εκμεταλλεύεται πλήρως την νεοανακαλυφθείσα αντικραδασμική τεχνολογία Lighstrike, ένα νέο είδος ανάλαφρου foam που συνδυάζει το softness του Boost και την απόκριση του Bounce. Η ανοικοδόμηση του πανάλαφρου N3XT L3V3L ολοκληρώνεται μια ενιαία εξωτερική σόλα με το κλασικό και πάντα αποτελεσματικό ψαροκόκαλο μοτίβο σε μια παραλλαγή της χάραξης που έφερε κι ένα πιο πρόσφατο μπασκετικό της εταιρείας το Harden Vol. 3!
Στα του σχεδίου τώρα αν και φαινομενικά το Adidas N3XT L3V3L δείχνει πανύψηλο εντούτοις πρόκειται για ένα mid-top και πλήρως αεροδυναμικό μοντέλο. Επειδή στην τέχνη και στη μόδα δεν υπάρχει παρθενογένεση αξίζει να σημειωθεί πως η νέα μπασκετική πρόταση των Γερμανών έχει στηριχθεί στο blueprint ενός concept μοντέλου της εταιρείας, του Adidas Futurecraft 4D Laceless. Από κει και πέρα ο πρωταγωνιστικός ρόλος για την χρωματική διαφοροποίηση του N3XT L3V3L ανήκει στο Primeknit υλικό. Η υιοθέτηση του "daringly simple" ως αντίληψη-ιδέα βάσει της οποίας "δομήθηκε" αυτό το μοναδικό μπασκετικό δεν αφήνει περιθώρια για περιττά μπιχλιμπίδια κι έτσι τα μοναδικά "στολίδια" που κουβαλάει είναι το foam πλαίσιο που αποτελεί και το σήμα κατατεθέν του μοντέλου, το διαστημικό heel tab από suede που δεσπόζει στο κολάρο και τέλος το υφασμάτινο patch που χει ραφτεί στη ράχη του και φιλοξενεί τον ταχυδρομικό κώδικα της περιοχής του Brooklyn όπου και εδρεύει το στρατηγείο της BCF. Συμπαθητικές λεπτομέρειες τα παχιά μεγάλα Three Stripes που χουν επιμελώς υφανθεί στις εσωτερικές πλευρές καθώς και το ανάγλυφο καρό μοτίβο που επιλέχθηκε για την ανάδειξη της ενδιάμεσης σόλας που εγκαινιάζει το νέο αντικραδασμικό foam.
Το Adidas N3XT L3V3L οφείλει το φουτουριστικό παρουσιαστικό του στον πολλά υποσχόμενο νεαρό σχεδιαστή Nick Daiber που εργάζεται στην εταιρεία από το 2014 κι εδώ και καιρό ανήκει στο δυναμικό της Brooklyn Creator Farm. Αυτό δεν είναι βέβαια το πρώτο μπασκετικό που επινοήθηκε και ευτύχισε να δει να παίρνει σάρκα και foam αφού τα διαπιστευτήριά του τα έχει υποβάλει εδώ και καιρό με το Crazy Light Boost 2016 να αποτελεί περήφανο δημιούργημά του με το νεότευκτο Pro Bounce να ακολουθεί. Το N3XT L3V3L μας πρωτοσυστήθηκε ταυτόχρονα μαζί με δύο ακόμη νέα δημιουργήματα της Adidas Hoops, το Pro Vision και το Marquee Boost, με κοινό τους στοιχείο τη "χώρα προέλευσης" που δεν είναι άλλη απ' τη γνωστή και μη εξαιρετέα πια Brooklyn Creator Farm. Η ρουκέτα αέρος-αέρος του Houston, ο ιπτάμενος Gerald Green ήταν ο NBAer που πρωτοδικόμασε σε κανονικές συνθήκες αγώνα τα νέα πατούμενα κι έκτοτε αρκετοί "συμβασιούχοι" της Three Stripes όπως οι Zach LaVine, Trae Young έχουν ενδώσει στον πειρασμό. Όπως δείχνουν τα πράγματα η νέα εποχή με τα laceless μπασκετικά υποδήματα έχει εκκινήσει και οι δύο κορυφαίες κατασκευάστριες εταιρείες του κλάδου ήδη κονταροχτυπιούνται κι ευελπιστώ αυτό να βγει προς όφελος των καταναλωτών.