26 Σεπτεμβρίου 2018

Nike Hyperdunk 2016 Flyknit (Dark Grey)

Η σειρά παπουτσιών Hyperdunk λογίζεται ως η μακροβιότερη non-signature μπασκετική σειρά που κυκλοφόρησε ποτέ και η οποία διανύει ήδη τον δέκατο χρόνο ζωής της. Πριν την κυκλοφορία του φετινού επετειακού της κωδικού, ευτυχίσαμε να δούμε ορισμένα Hyperdunk απαράμιλλης αισθητικής και υψηλής κατασκευαστικής ποιότητας που γνώρισαν τη καθολική αποδοχή και αναγνώριση από το αγοραστικό κοινό. Ένα από τα Hyperdunk που ξεχωρίζει είναι εκείνο που παρουσιάστηκε πρόπερσι με τα πλουσιοπάροχα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και τη σχεδόν απαγορευτική αρχική τιμή πώλησής του. Τα αποκαλυπτήρια του Nike Hyperdunk 2016 έλαβαν χώρα περί τα μέσα Μαρτίου του 2016 και μαζί με αυτό εμφανίστηκε και το Nike Zoom KD 9 μιας και τα δύο παπούτσια οφείλουν την ύπαρξή τους στον σχιστομάτη και μακρυμάλλη σχεδιαστή Leo Chang που χει πάρει σχεδόν αποκλειστική εργολαβία την εξέλιξη αυτών των δύο μπασκετικών συλλογών της αμερικάνικης εταιρείας. 
Το Nike Hyperdunk 2016 ανέλαβε να διαδεχθεί το HD της περασμένης χρονιάς το οποίο θεωρείται δικαίως ως το ασχημότερο και λιγότερο δημοφιλές μοντέλο της σειράς και μια ατυχέστατη στιγμή της Nike Basketball. Το HD 2016 το πρωτογνωρίσαμε στη πλουσιοπάροχη έκδοση με το Flyknit πλεκτό να καταλαμβάνει κάθε πτυχή από το άνωθεν μέρος του παπουτσιού. Το περίτεχνο αυτό πλεκτό σε κάποια σημεία του (toe-cap και πρύμνη) διαθέτει μια επιπλέον "σκληράδα" σε σχέση με το υπόλοιπο μέρος του. Παρά το φαινομενικά ψηλό του ανάστημα, πρόκειται ουσιαστικά για ένα low-top μπασκετικό που φέρει ραμμένο ένα ασφυκτικά στενό - και δυσλειτουργικό - ζιβάγκο τύπου κολάρο [που αποτελεί προέκταση-συνέχεια του Flyknit πλαισίου. Πάνω απ' τις οπές για τα κορδόνια ξεπηδούν βεβαίως βεβαίως και τα απαραίτητα νήματα Flywire για επιπρόσθετο lockdon ενώ ένα πλαστικό οβάλ heel counter ολοκληρώνει το κυριλέ ύφος της συγκεκριμένης έκδοσης. Από κει και πέρα και με μοναδική εξαίρεση τον μονοκόμματο θύλακα Zoom Air που χει εγκατασταθεί εντός της midsole, δεν υπάρχει η παραμικρή διαφορά με την ενδιάμεση σόλα που "κουβαλούν" οι οικονομικά προσιτότερες εναλλακτικές βερσιόν του HD 2016 όπως για παράδειγμα η mesh-ατη low-top με την οποία και "συστηθήκαμε" πριν από πολύ καιρό.
Σα σχέδιο το "εύπορο" Nike Hyperdunk 2016 χάρη στο Flyknit με το οποίο έχει εξοπλιστεί μπορεί να ικανοποιήσει κάθε λογής χρωματική επιθυμία γεγονός που δικαιολογεί την εκκωφαντική απουσία ευδιάκριτων σημάτων και λογοτύπων πλην ενός πολύ μικρού patch που χει ραφτεί στη άκρη του ζιβάγκο. Εκ του αποτελέσματος τα δύο swoosh λογότυπα έχουν μετακινηθεί πάνω στην ενδιάμεση σόλα και βρίσκονται χαραγμένα περίπου στα αντίστοιχα σημεία που υπήρχαν στο Kyrie 2, μια σύμπτωση καθόλου τυχαία μιας και τα δύο μοντέλα έχουν τον ίδιο "πνευματικό" (Chang). Επόμενο σημείο του παπουτσιού που παρουσιάζει ενδιαφέρον από πλευράς σχεδιασμού εντοπίζεται στην εξωτερική σόλα όπου έχει τοποθετηθεί κατά μήκος της ένα μεγάλο πλαστικοποιημένο "παράθυρο". Μέσω αυτού του εν δυνάμει shank plate που χει τοποθετηθεί μπορεί να διακρίνει κανείς τον ευτραφή και τεράστιο θύλακα Zoom Air, μια τεχνοτροπία που πρωτομάθαμε στο og HyperRev του 2013 που επίσης συγκαταλέγεται στις αμέτρητες επιτυχίες του σχιστομάτη σχεδιαστή της Nike. Μινιμαλισμός στο έπακρον!
Το Nike Hyperdunk 2016 όπως είχε προγραμματιστεί εξ αρχής έκανε ντεμπούτο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και αποτέλεσε βασική επιλογή των "συμβασιούχων" παιχτών της Nike οι οποίοι δεν ευτύχισαν να έχουν τα δικά τους signature πατούμενα. Ο τότε ακόμη Pacer κύριος Paul George ήταν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το κεντρικό πρόσωπο της διαφημιστικής καμπάνιας της δημοφιλούς σειράς της Nike. Κατά τη διάρκεια των αγώνων εθεάθη ουκ ολίγες φορές να αγωνίζεται φορώντας τη high-top mesh-άτη βερσιόν η οποία προτιμήθηκε από αρκετούς συμπαίκτες του αλλά κι απ' τη πλειοψηφία των μπασκετμπολιστών που συμμετείχαν σ' εκείνο το τουρνουά. Η πικρή αλήθεια είναι πως η "πτωχή" έκδοση του HD 2016, τόσο στη low όσο και στη high μορφή του, είχε μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία σε σχέση με εκείνο που είχε το πανάκριβο και δυσλειτουργικό Flyknit πλαίσιο. Κατά κύριο λόγο αυτοί οι δύο παράγοντες ευθύνονται για τον πολύ περιορισμένο αριθμό χρωματικών εκδοχών που είδαμε εκ μέρους της Nike. Το όγδοο Hyperdunk που βλέπετε στους δέκτες σας καλείται "Dark Grey" και αξιοποιεί δύο ειδών αποχρώσεις του γκρι για την ύφανση του Flyknit κελύφους του, μια επιλογή που "σπάει" το ομολογουμένως θαμπό παρουσιαστικό του.