18 Μαρτίου 2024

Adidas A.E. 1 (With Love)

Το NBA Draft του 2020 περιείχε πολλούς φερέλπεις παίχτες εκ των οποίων αρκετοί αποδείχθηκαν ή για να μη τους αδικούμε εξελίχθηκαν σε franchise NBAers και μάλιστα All-Star διαμετρήματος ενώ βέβαια δεν απουσίαζαν οι τίμιοι νεανίες από Ευρώπη μεριά ( Pokusevski, Andija, Maledon). Στη πρώτη θέση του draft επιλέχθηκε από τους Minnesota Timberwolves o γκαρντ του πανεπιστημίου της Georgia για τον οποίο ακούγονταν τα καλύτερα λόγια καταφέρνοντας μάλιστα να υπερκεράσει τον σταρ της τάξης, James Wiseman. Ο Anthony Edwards ξεκίνησε κάπως νωθρά την επαγγελματική του πορεία γεγονός που του κόστισε το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου που κατέληξε στον LaMelo Ball. Η Adidas Hoops που χε διακρίνει από νωρίς το ταλέντο του δε πτοήθηκε καθόλου κι "επένδυσε" σ' αυτόν προμηθεύοντάς τον με team models διόλου ευκαταφρόνητα όπως τα Exhibit B, Crazy BYW X 2.0 και BYW Select. Η ανάγκη για μια καινούργια μπασκετική συλλογή με εκπρόσωπό της ένα NBAer από τη Z-γενιά ήταν παραπάνω από επιβεβλημένη κι ο "Ant-Man" κρίθηκε η πιο ενδεδειγμένη επιλογή. Λίγο προτού εκπνεύσει το 2023 η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε τον ερχομό του A.E. 1, του πρώτου κωδικού της επίσημης συλλογής του ιπτάμενου Timberwolf προκαλώντας μια φρενίτιδα γι' αυτό άνευ προηγούμενου.
Το κακό χαμό που προξένησε ερχομός του Adidas A.E. 1 δε θυμάμαι να τον έχει ξαναπροκαλέσει άλλο μπασκετικό των Γερμανών την τελευταία δεκαετία. Είναι ένα μοντέλο στα κατασκευαστικά πρότυπα του εμβληματικού The Kobe κάτι που αποκάλυψε άλλωστε κι ο σχεδιαστής τους, Patrick Zempolich. Αυτό που βλέπουμε είναι ένα ημίψηλο παπούτσι με το ballistic mesh σα βάση κι ενσωματωμένα στα πλευρά του διάτρητα πτερύγια από μέτριας ευκαμψίας TPU υλικό. Στη σιλουέτα προσθέστε κι ένα αχρείαστο εξωτερικό οβάλ heel counter και βουαλά, έτοιμο το αεροπλανικό του κέλυφος! Εν συνέχεια έχουμε μια μετρίου πάχους ενδιάμεση σόλα όπου μέσα της φιλοξενεί ένα συμπαγές στρώμα από χιλιάδες στρυμωγμένες κάψουλες Boost, μικρότερου διαμετρήματος από εκείνες που χουμε συνηθίσει εξού κι η νέα τους ονομασία Jet Boost! Τις λευκές μικροκάψουλες συγκρατεί υπογείως ένα τεράστιο ημιτελές "8άρι" torsion bar όμοιο με εκείνο που υπήρχε στα παλιά Crazy Explosive 1 και 2. Τη φουτουριστική κατασκευή ολοκληρώνει μια εξωτερική σόλα με μονοδιάστατο πλην όμως επιθετικό herringbone μοτίβο χάραξης με δέκα μικρές σχισμές και πέντε ρηχά κανάλια.
Το Adidas A.E. 1 σχεδιάστηκε σύμφωνα με την επιθυμία του "Ant-Man" να έχει ένα μπασκετικό που να ναι αντισυμβατικό και να ξεχωρίζει από χιλιόμετρα μακριά, όπερ και εγένετο. Τα θέλω του ανέλαβε να εκπληρώσει ο Patrick Zempolich που χε εμπειρία σε ανάλογα projects ενώ στο βιογραφικό του έχει να επιδείξει μπασκετικά της /// σα το N3xt L3v3l Future και το πρώτο D Rose Son Of Chi! Τα δύο πλευρικά φτερά με τις χιλιάδες κυψελοειδείς τρύπες είναι το σήμα κατατεθέν της αεροδυναμικής φιγούρας του AE 1 γεγονός που οδήγησε στο "ξεριζωμό" των Three Stripes. Το ανανεωμένο σήμα της Adidas μετακινήθηκε επάνω στο αχρείαστο εξωτερικό heel counter το οποίο όμως έχει "ντυθεί" με μια ταπετσαρία που μιμείται το ανθρακόνημα. Το μοναδικό στοιχείο που ίσως να οφείλεται στο The Kobe (aka Crazy 1) είναι το "μυτάκι" που διαφέρει σε ορισμένες εκδόσεις όσον αφορά την εξωτερική του επένδυση. Είναι γνωστό τοις πάσι πως signature μπασκετικό χωρίς επίσημο λογότυπο δε γίνεται όμως στη προκειμένη περίπτωση οι πρώτες δύο εκδόσεις του AE 1 δε κουβαλούν το επίσημο έμβλημα του αθλητή αλλά ένα απλό καλλιγραφικό "AE" στη γλώσσα.
Οι πρώτες ανεπίσημες φωτογραφίες του Adidas Α.Ε. 1 παρουσιάστηκαν στις αρχές Σεπτεμβρίου και η αλήθεια είναι πως δεν έγιναν πιστευτές λόγω του αναπάντεχα ριζοσπαστικού του παρουσιαστικού. Παρ' όλα αυτά προς τα τέλη του ίδιου μήνα εξεδόθη το επίσημο ανακοινωθέν της επικείμενης κυκλοφορίας του μοντέλου γνωστοποιώντας παράλληλα τους τρεις πρώτους χρωματισμούς του. Πρώτη και πιθανό ομορφότερη έκδοση έως τώρα, το ροδοκινoπορτοκαλί "With Love" υποστηριζόμενο από μαύρο χρώμα κι έντονες ροζ πινελιές για τα Three Stripes, το "AE" στη γλώσσα και το δεύτερο ζευγάρι κορδόνια! Το ζευγάρι έρχεται εντός ενός συρταρωτού κουτιού με μίνιμαλ χαρακτήρα και YZY τύπου αναφορές στην οποία αναφέρονται τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία του μοντέλου "Model No. 1 / Est. Georgia 2001 / Don't Follow The Wave". Ο εκρηκτικός "Ant-Man" αγωνίζεται με τα δικά του πατουμένα περίπου από το ξεκίμημα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου έχοντας μάλιστα φορέσει ουκ ολίγους διαφορετικούς χρωματικούς συνδυασμούς του και χωρίς καμία υπερβολή όλοι τους είναι ένας κι ένας. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πως σίγουρα θα ντουμπλάρω το AE 1!