8 Μαΐου 2023

Nike Zoom Freak 4 (Greek Coastline)

Η επίσημη signature συλλογή του Γιάνναρου εξελίσσεται διαρκώς κι αυτό δεν είναι σύνηθες τόσο σε μπασκετικές συλλογές κι εν γένει σε performing υποδήματα ανεξαρτήτως brand. Το Nike Zoom Freak 4 ανακοινώθηκε επισήμως περί τα τέλη του περασμένου Ιουλίου και ντεμπούταρε κοντά ένα μήνα αργότερα στα πόδια του Θανάση Αντετοκούνμπο στους αγώνες προετοιμασίας της Εθνικής ομάδας μπάσκετ και συγκεκριμένα στο διεθνές τουρνουά Ακρόπολις. Από την περίοδο του Ευρωμπάσκετ και μέχρι σήμερα ο νόμιμος δικαιούχος του παπουτσιού δε τα έχει αποχωριστεί με εξαίρεση ίσως δύο με τρεις αναμετρήσεις των Milwaukee Bucks. Το Zoom Freak 4 βρίσκεται μεταξύ των πρώτων επιλογών αρκετών NBAers αλλά κι από τους συναδέλφους τους στην Euroleague μεταξύ των οποίων οι Shane Larkin, Nikola Mirotic, Κώστας Παπανικολάου, Derrick Williams κ.ά.
Το Nike Zoom Freak 4 είναι επί της ουσίας το remake του Freak 3 που μακροημέρευσε πέραν του δέοντος κάτι που ίσως να οφείλεται στο γεγονός πως εισήγαγε νέα καλούδια στη συλλογή. Η κοψιά παρέμεινε σχεδόν ίδια αλλά τα υλικά που επελέγησαν για το πλαίσιο είναι φιλικότερα αφού πρόκειται κυρίως για τριών διαφορετικών ειδών mesh με την πλέξη να γίνεται αναγκαστικά πυκνότερη όσο κατευθυνόμαστε προς τους αστραγάλους. Το κατά πολλούς ενοχλητικότατο στραπ πήγε περίπατο σε αντίθεση με τις fuse επιστρώσεις να είναι αρκετές λειτουργώντας κυρίως σα κολλητική ταινία μεταξύ των mesh. Η ενδιάμεση σόλα του Freak 4 καταλαμβάνει σημαντικό μέρος της εξωτερικής πλευράς του πλαισίου συνεισφέροντας έτσι στα κρατήματα. Η tooling κι η σύνθεσή της είναι ολόιδια με του Freak 3 δηλαδή έχουμε το σύνηθες phylon foam με τα δύο ανεξάρτητα Zoom Air pods στο μπροστινό μέρος και χωρίς κανένα είδος foam ή TPU μπαριέρες να τα περιβάλουν εξωτερικώς. Η εξωτερική του σόλα είναι ξανά χωρισμένη στα δύο αλλά είναι κομματάκι φαρδύτερη και με περισσότερη γόμα να ακούμπα στο παρκέ έχοντας για μοτίβο χάραξης κάτι σαν ένα ψηφιακό αποτύπωμα πέλματος.
Τα προηγούμενα Zoom Freak είναι χρεωμένα στον Ross Klein όμως το τωρινό μοντέλο της συλλογής παραμένει αγνώστου σχεδιαστικού πατρός. Όποιος κι αν είναι ο εμπνευστής του το μόνο σίγουρο είναι ότι επιθυμούσε διακαώς την επιστροφή του ανάποδου swoosh στη σιλουέτα του νεότερου Freak κι έχοντας χορταστικό μέγεθος! Πέρα του ανάποδου woosh που έχει εξελιχθεί πια σε σήμα κατατεθέν της συλλογής, το Zoom Freak έχει διακοσμηθεί με αρκετά μπιχλιμπίδια χωρίς βέβαια να παραλείπονται οι αναφορές στη φαμίλια του Γιάννη. Το λογότυπό του έχει τοποθετηθεί στη κορυφή της μίας γλώσσας αφού στην άλλη προτιμήθηκε μια ευφάνταστη πυξίδα που τον κατευθύνει στην έως τώρα πορεία του (World Wonder). Στις μύτες του ζευγαριού έχει χαραχτεί χώρια η φράση "Stay Freaky" ενώ στις φτέρνες τους πάλι χωριστά βρίσκετε η υπογραφή του Γιάνναρου και το γνώριμο σήμα που πρωτοείδαμε στο Cosmic Unity. Μοντέλο Freak που να μην αναγράφεται κάπου το γενεαλογικό δέντρο της φαμίλιας του Γιάνναρου δε γίνεται έτσι στης επτά εγκοπές στο κέντρο της σόλα έχουν χαραχτεί τα ονόματα "Kostas-Veronica-Thanasis-Charles-Francis-Liam+May-Alex".
Το Nike Zoom Freak 4 φοριέται αδιαλείπτως από τον νόμιμο ιδιοκτήτης του και από πληθώρα NBAers που δεν επιλέγουν κάποιο Kobe V ή VI ή το επίσης Kobe-ίσιο LeBron XX. Από την ημερομηνία που κυκλοφόρησε μέχρι και σήμερα έχει παρουσιαστεί χωρίς καμία υπερβολή σε εκατοντάδες χρωματικούς συνδυασμούς. Έστω και αργοπορημένα πρόσθεσα στη συλλογή μου το Zoom Freak 4 στο καλοκαιρινό και αρκετά λευκό για τα γούστα μου χρωματισμό με το προσωνύμιο "Greek Coastline". Το τέταρτο Freak είναι πασιφανές πως έχει τρελές ομοιότητες με το Zoom Freak 3 αφού επί της ουσίας αποτελεί μια στιβαρότερη και πιο "μπαμπάτσικη" έκδοσή του την οποία ο Γιάνναρος δεν έδειχνε να προτιμά γι' αυτό και αρκετά συχνά κατέφευγε σε προηγούμενα Freak. Το Nike Zoom Freak 4 έρχεται εντός ενός προσεγμένου κουτιού με το μοτίβο του να είναι ολόιδιο με αυτών που προηγήθηκαν.