Η Nike τα τελευταία 30 χρόνια αποτελεί πέραν πάσης αμφιβολίας την ηγέτιδα δύναμη στον χώρο των performing υποδημάτων και δη στον κλάδο των μπασκετικών υποδημάτων. Ένας από τους παράγοντες που τη διατηρούν εδώ και τρεις δεκαετίες στη κορυφή είναι το γεγονός πως δεν παύει να πρωτοπορεί και να καινοτομεί θέτοντας νέες συνθήκες κι ολοένα υψηλότερα στάνταρτ στον τομέα της αθλητικής ένδυσης και υπόδησης. Μια από τις τελευταίες κι ίσως ριζοσπαστικότερες προτάσεις της Swoosh είναι το απαστράπτον νέο της πατούμενο που ακούει στο όνομα Nike Cosmic Unity, την ύπαρξη του οποίου πληροφορηθήκαμε μέσα από τον νεοαποκτηθέντα "Λιμνάνθρωπο" τον Anthony Davis. Αρκετοί θέλησαν να πιστέψουν πως πρόκειται για το πρώτο επίσημο signature του "The Brow" με την swoosh όμως οι λιγοστές ελπίδες τους γρήγορα εξαλείφθηκαν. Το Cosmic Unity αποτελεί το πρώτο εγχείρημα της εταιρείας ως προς την κατασκευή των μελλοντικών μας μπασκετικών που θα προέρχονται ως ένα ποσοστό - κι αργότερα ίσως εξ' ολοκλήρου - από ανακυκλώσιμα υλικά της ίδιας της Nike.
Το Nike Cosmic Unity είναι επί της ουσίας το πρώτο βιώσιμο μπασκετικό που κατασκευάζεται με το 1/4 του βάρους του (κέλυφος, γλώσσα, sockliner και κορδόνια) προέρχονται από ανακυκλώσιμα υλικά. Το κυρίως σώμα του Cosmic είναι πολυεπίπεδο κι αυτό επετεύχθη μέσω χιλιάδων ραφών και νημάτων πολυεστέρα με τον καρέ εξωσκελετό να προσδίδει την επιβεβλημένη σκληράδα. Για τη δημιουργία της ενδιάμεσης σόλας με το ενσωματωμένο κι ασυνήθιστα ογκώδες heel counter, χρησιμοποιήθηκε Crater Foam ένα υλικό προερχόμενο από τα υπολείμματα foams των εργοστάσιων της Nike συνδυασμένο με περίπου 10% Grind Rubber συν Zoom Air strobel board. Το Grind Rubber είναι μια συλλογή υλικών από μη πωληθέντα προϊόντα και φθαρμένα παπούτσια που διαφορετικά θα είχαν εισέλθει στη ροή απορριμμάτων. Κατόπιν αυτό το scrap σε μέγεθος κομφετί προστίθεται στο Crater και μέσω μιας ξεχωριστής διαδικασίας χύτευσης και συμπίεσης του μίγματος προκύπτει η συγκεκριμένη midsole. Την κατασκευή ολοκληρώνει μια ενιαία εξωτερική σόλα με herringbone πρόσφυση απ' άκρη σ' άκρη εξαιρουμένου φυσικά του κολπίσκου με το TPU παράθυρο που ενέχει ρόλο torsion plate και σε μερικές εκδόσεις είναι διάφανο φανερώνοντας έτσι το πολυδιαφημισμένο strobel board.
Τα θεμέλια ανοικοδόμησης του Nike Cosmic Unity τέθηκαν το 2008 όταν κυκλοφόρησε το θρυλικό Nike Zoom BB II Low "Trash Talk" που το μνημονεύουμε μέχρι σήμερα ως πατούμενο του δις MVP Steve Nash. Αυτό το μοντέλο χαμηλού προφίλ ήταν ουσιαστικά η αφορμή για να εξετάσει η Nike το ενδεχόμενο κατασκευής ενός μπασκετικού από ανακυκλωμένα υλικά χωρίς να θυσιαστεί το performing κι η αποδοτικότητά του.
Το Cosmic Unity αν και κοντό εντούτοις κατορθώνει να ξεχωρίζει μέσα στη πολυπληθή κατηγορία των σύγχρονων μπασκετικών χάρη κυρίως στη 90s σιλουέτα του όπως έχει δηλώσει κι ο Ross Klein. Το κέλυφος του Cosmic με τη κυματοειδή καλωδίωση υλικών μιμείται τις κοσμικές συχνότητες οι οποίες διακόπτονται απ' το κολάρο και το θεόρατο swoosh. Αδιαμφισβήτητος σταρ του εν λόγω σχεδίου είναι η ενδιάμεση σόλα με τα τρία λαξευμένα οβάλ πλαίσια στην εξωτερική πλευρά που μοιάζουν σκανδαλωδώς μ' εκείνα του Reebok Question. Φυσικά δεν περνάει απαρατήρητη η τεράστια εξάτμιση-μπουρί στη πρύμνη του Cosmic που ενέχει ρόλο εξωτερικού heel counter. Πέρα απ' την αναγραφή του ονόματος του μοντέλου ακριβώς στο μέσο της καμάρας της midsole διακρίνουμε και δύο κωδικούς, το "CMU001" στο χείλος του toe cap και το "001" παραπλεύρως της γλώσσας και ουσιαστικά πρόκειται για σύμπτυξη της επίσημης ονομασία του παπουτσιού. Το μοναδικό σήμα που επαναλαμβάνεται στη σιλουέτα είναι ο κύκλος με το καμπυλοειδές βέλος το οποίο συναντάμε άλλωστε και στο G.T. Run.
Το Nike Cosmic Unity ανακοινώθηκε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της αμερικάνικής φίρμας περί τα τέλη Φλεβάρη αν και γνωρίζαμε για τον επικείμενο ερχομό του αφού ο Anthony Davis φρόντισε να μας "σκανδαλίσει" απ' τη pre-season κιόλας. Στο τότε ψηφιακό ανακοινωθέν πέρα απ' τις τεχνικές λεπτομέρειες του παπουτσιού μας γνωστοποιούνταν κι οι πρώτοι τρεις χρωματισμοί που θα κυκλοφορούσε αρχής γενομένης με το κάπως θαμπό "Green Glow" κι ακολούθως το γκριζωπό "Space Hippie" και το ποικιλόχρωμο "Amalgam" που βλέπετε άλλωστε στους δέκτες σας. Επάνω στο επίσης ανακυκλώσιμο κουτί μέσα στο οποίο έρχεται κάθε ζευγάρι αναγράφονται ο σκοπός του νέου εγχειρήματος-προγράμματος της εταιρείας "Move to Zero is Nike's journey toward zero carbon and zero waste to help protect the future of sport." αλλά και το βασικότερο γνώρισμα του εν λόγω προϊόντος "This product is made with at least 20% recycled content by weigh, which reduces waste and carbon footprint.".