8 Φεβρουαρίου 2023

Nike LeBron XX (Trinity)

Όταν το 2003 η Nike ξεκίνησε τη συνεργασία της με τον LeBron Raymone James ελάχιστοι ήταν αυτοί που πίστευαν ότι ο νεαρός που φωτογραφιζόταν με ύφος μπλαζέ να αράζει σε έναν θρόνο έχοντας για συντροφιά του τρία λιοντάρια, θα εξελισσόταν σε έναν απ' τους κορυφαίους κι επιδραστικότερους παίχτες στην ιστορία της αθλήματος. Τέσσερα βραβεία MVP με ισάριθμα δαχτυλίδια πρωταθλητή NBA, δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και αμέτρητα ατομικά ρεκόρ επιβεβαιώνουν ότι πρόκειται για τον κορυφαίο παίχτη της γενιάς του κι εκ των πέντε σπουδαιότερων ever. Όταν τον περασμένο Αύγουστο ξεκινούσε τις προπονήσεις για την 20η του σεζόν στο NBA, έθεσε σαν πρωταρχικό στόχο να επιστρέψει στα Playoffs με τους Lakers όμως είναι κοινό μυστικό πως το βασικότερο κίνητρό του εδώ και καιρό ήταν να βρεθεί στη κορυφή της λίστας των σκόρερς προσπερνώντας τον μυθικό Kareem Abdul-Jabbar. H Nike ατενίζοντας αυτή την ιστορική στιγμή φρόντισε το 20ο signature "King James" να είναι κάτι κλασικό και συμβολικό μακριά από φουτουριστικά και πολυσύνθετα σχέδια. Έχοντας αυτά κατά νου ο Jason Petrie σχεδίασε το Nike LeBron XX, το πιο ανθρώπινο LeBron απ' την εποχή του Zoom LeBron VI και το πλέον Kobeίσιο μοντέλο όλων των signature συλλογών του "Chosen 1"!
Με το Nike LeBron XX η prime συλλογή του James πραγματοποιεί εκ νέου μια στροφή 180 μοιρών στη πορεία της που τα τελευταία χρόνια έδειχνε να χει "εγκλωβιστεί" στα πολύπλοκα Air bags και τα φαντεζί Zoom pods. Το 20ο LeBron είναι ότι πιο low έχει επιχειρηθεί απ' τη σειρά με το μονοκόμματο και πυκνής πλέξης knit να αποτελεί το βασικό υλικό δόμησης του κελύφους συν μπόλικη ποσότητα ατόφιου δέρματος στο μισό της περιφέρειας του toe-cap, στους πρόποδες της γλώσσας περιέχοντας οπές για τη διέλευση των κορδονιών καθώς και στη κορυφή της γλώσσας. Εσωτερικώς και περιμετρικά του κολάρου έχει επιλεγεί το Nike Sphere υλικό κάτι που είχαμε να απολαύσουμε από τα Zoom Generation και LeBron 2. Για την ενδιάμεση σόλα τα πράγματα είναι επίσης απλουστευμένα σε σχέση με το LeBron 19 και παραδόξως είναι εξίσου λειτουργικά. Μια μετρίου πάχους midsole από cushlon foam που χει για συντροφιά του έναν bottom loaded ορθογώνιο θύλακα Zoom στη περιοχή της φτέρνας και μπροστά έναν top-loaded θύλακα Zoom Air Turbo, μια ευγενική χορηγία του Kyrie 6. Ένα ακόμη υλικό που επανεμφανίζεται στη συλλογή είναι το torsion plate από ανθρακόνημα όχι σε μια εξεζητημένη μορφή όπως συνέβη με το LeBron 9 αλλά ως ένα μικρό τετράγωνο. Την πανάλαφρη κατασκευή ολοκληρώνει μια συνεχόμενη εξωτερική σόλα με data και storytelling μοτίβο χάραξης που προς μεγάλη μου έκπληξη αποδίδει εξαιρετικά.
Όταν πρωτοείδα ανεπίσημες εικόνες του LeBron XX σάστισα με το κοντούλικο κι υπεραπλουστευμένο παρουσιαστικό του μοντέλου αφού αυτό το στυλ μπασκετικού το έχουμε συνηθίσει μονάχα απ' τα signatures του Kobe. Το knit δίνει άπειρες δυνατότητες για τον χρωματισμό του πλαισίου γεγονός που γνωρίζει πως να εκμεταλλεύεται ο Jason Petrie χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αδιαφόρησε για τη περαιτέρω διακόσμησή του. To διπλό swoosh στην εξωτερική πλευρά είναι το χαρακτηριστικότερο σημείο του 20αριού μαζί με το μεταλλικό "XX" στα κορδόνια και το ραμμένο patch στη φτέρνα με τη σκαλιστή κορόνα του LeBron. Το πίσω μέρος της γλώσσας είναι επίσης διακοσμημένο μ' ένα ορθογώνιο μπαλωματάκι που περιέχει τη φράση "Design and Engineered to the Exact Specifications of Next Generation". Στην εξωτερική σόλα βρίσκουμε πληθώρα συμβόλων και προσωπικών αναφορών, τα easter eggs που λένε! Πέρα από τον εμφανέστατο "Dunkman" που χαμε να δούμε απ' το LeBron 16 κι ίπταται φορώντας τα 20άρια έχουμε τους δύο αριθμούς με τους οποίους έχει αγωνιστεί στην έως τώρα καριέρα του ο James, το "2003" ως η rookie χρονιά του, τα τέσσερα δαχτυλίδια πρωταθλητή δίπλα σ' ένα στέμμα, την πολιτεία του Οχάιο όντας κολλημένος με τη γενέτειρά του, τα αρχικά "LBJ" εντέχνως τοποθετημένα εντός ενός τράγου (GOAT), το σύμβολο του άπειρου (Infinity) για χάρη του αείμνηστου Kobe και τέλος οι λέξεις "Community" και "Fearless". Όποιος έχει διακρίνει κι άλλα eggs παρακαλώ να με ενημερώσει άμεσα!
Η Nike ανακοίνωσε επισήμως τον ερχομό του LeBron XX κάπου στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου με την κυκλοφορία να ακολουθεί μερικές μέρες αργότερα. Το LeBron XX έρχεται εντός ενός πολύ προσεγμένου συρταρωτού κουτιού όπου κυριαρχεί το λατινικό "XX" ενώ στο επάνω μέρος έχουν τυπωθεί το γνώριμο "Strive For Geatness" μαζί με ένα σύντομο βιογραφικό του τέως ηγέτης των Cavaliers. Η μαυροφορεμένη έκδοση που βλέπετε μπορεί να θυμίζει το αξεπέραστο Air Jordan XI "Bred" εντούτοις όμως καλείται "Trinity" κι είναι αφιερωμένη στα χρόνια που έζησε στο Μαϊάμι ο παίχτης. Το μαύρο, κόκκινο και χρυσαφί που χρωματίζουν το πλαίσιο συμβολίζει την Big-3 των Miami Heat με τους LeBron-Wade-Bosh! To 20o Nike LeBron έχει εμφανιστεί "ντυμένο" εξ' ολοκλήρου με nubuck υλικό δίνοντας μια πιο premium αίσθηση στον κάτοχό τους ενώ προ ημερών ξεκίνησε η διάθεση της NXXT έκδοσης με το αναθεωρημένο πλαίσιο και το ελαφρώς διαφορετικό tooling της midsole του. Ο βασιλιάς πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς!