20 Ιουλίου 2021

Nike Zoom Freak 3 (Orange Freak)

Η signature σειρά παπουτσιών του Γιάννη Αντετοκούνμπο αν και μόλις δύο χρονών έχει κατορθώσει να καθιερωθεί στις συνειδήσεις του μπασκετόφιλων βρισκόμενη ταυτόχρονα στη κορυφή των προτιμήσεων μεταξύ των NBAers και βαδίζοντας με σταθερά βήματα συνεχίζει να εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο. Αυτή την αξιοσημείωτη συνέπεια οφείλει να διατηρήσει και να εξελίξει αν δύναται το Nike Zoom Freak 3, ο τελευταίος κωδικός της σειράς που μας γνωστοποιήθηκε με κάθε επισημότητα πριν από περίπου ένα μήνα. Ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης των Milwaukee Bucks απολαμβάνει δικαίως όχι μόνο την πρώτη του παρουσία σε Τελικούς του NBA αλλά και τον τρίτο κωδικό της συλλογής του για τον οποίο μας έχει προϊδεάσει σχετικά σε συνέντευξή του περί τη αρχές του '21. Εμπνευσμένο από το ξεχωριστό Nike Zoom KD 7 αλλά γενετικά τροποποιημένο με running DNA ένεκα των πλαστικών κινήσεων του Γιάνναρου και του εκρηκτικού του πρώτου βήματος για την ολοκλήρωση της περιβόητης eurostep χορογραφίας του. Το τιμόνι της σειράς εξακολουθεί να βρίσκεται στα χέρια του Ross Klein, ενός εκ των πιο διακεκριμένων σύγχρονων σχεδιαστών μπασκετικών υποδημάτων της swoosh κι όχι μόνο.
Το Nike Zoom Freak 3 πρωτίστως κατασκευαστικά και δευτερευόντως σχεδιαστικά δε θυμίζει σε τίποτα τους δύο προηγηθέντες κωδικούς της συλλογής. Τα υλικά δόμησης του πλαισίου βρίσκονται σε πληθώρα κι είναι σαφέστατα αναβαθμισμένα σε σύγκριση μ' ότι έχει προηγηθεί. Ως βάση του έχουμε ένα αρκετά premium meshατο πλαίσιο με foam υπόστρωμα και με γενναιόδωρη ποσότητα συνθετικού δέρματος ραμμένη περιμετρικά των αστραγάλων καλύπτοντας ταυτόχρονα όλη τη περιοχή της καμάρας και μικρό μέρος του κουτουπιέ. Μετά το KD 14 ένα ακόμη signature της Nike είναι εξοπλισμένο μ' ένα εγκάρσιο στραπ που κλασικά εκκινεί απ' την εσωτερική μεριά και καταλήγει στην εξωτερική. Το μοναδικό στοιχείο που φυσιογνωμικά παραπέμπει στο Zoom Freak 2 είναι η μορφοποίηση της ενδιάμεσης σόλας με το "πάτωμά" να παρουσιάζεται και πάλι διχοτομημένο μιμούμενο έτσι τα τελευταία premium running της swoosh. Και πάλι έχουμε Zoom Air μόνο στο έμπροσθεν μέρος μόνο που τούτη τη φορά αντί για ένα ορθογώνιο θύλακα έχουμε δύο ανεξάρτητα Zoom pods σαν εκείνα που έφερε το LeBron XV. Για την ολοκλήρωση του Freak 3 έχουμε δύο χώριες επιφάνειες πρόσφυσης όπου η καθεμιά εισέρχεται εντός της άλλης ένεκα του euro-step του Γιάνναρου ενώ φέρει ένα μονάχα μοτίβο χάραξης στα χνάρια του Kobe 9.
Όπως συνέβη με τα προηγούμενα Zoom Freak έτσι και τώρα το νεότερο μέλος της φαμίλιας πέρα από επίσημα λογότυπα και σήματα βρίθει κι από προσωπικές αναφορές με τη συντριπτική τους πλειοψηφία να συγκεντρώνεται στα δύο στραπ. Στην άκρη μόνο του αριστερού στραπ εντοπίζουμε τους αριθμούς "94-08-13-19-20" που μεταφράζονται σε σημαντικές χρονιές για τον Γιάννη και αναφέρονται κατά σειρά στο έτος γέννησής του, στη χρονιά που ξεκίνησε να παίζει μπάσκετ κατόπιν στη χρονιά που επιλέχθηκε στο NBA draft και τέλος στις χρονιές όπου αναδείχθηκε back-2-back MVP! Στο άλλο άκρο του ίδιου διακρίνουμε το λογότυπο της Nike να μιμείται επιτυχώς τον ήλιο του ΠΑΣΟΚ ενώ στη κάτω επιφάνεια έχει χαραχτεί η φράση που θα τον ακολουθεί για πάντα "I am my father's legacy" μαζί μ' ένα τριαντάφυλλο. Στα αντίστοιχα δύο σημεία του δεξιού στραπ διακρίνουμε την επίσημη ονομασία του παπουτσιού και φυσικά τα ονόματα της οικογένειας Charles, Veronica, Francis, Thanasis, Kostas, Alex και φυσικά του γιου του Liam. Στο μικρό λοφίσκο που σχηματίζεται στη φτέρνα φιλοξενούνται στο μεν αριστερό παπούτσι το λογότυπο του Γιάννη και στο δε δεξί το νούμερο της φανέλας του.
Tο Nike Zoom Freak 3 ανακοινώθηκε επισήμως λίγες μόλις ώρες πριν διεξαχθεί το τέταρτο παιχνίδι των Τελικών της ανατολικής περιφέρειας μεταξύ Bucks και Hawks όπου ο Γιάννης τραυματίστηκε ευτυχώς όχι σοβαρά. Στο επίσημο ανακοινωθέν της Nike πέραν των τεχνικών χαρακτηριστικών του νέου Freak περιέχονταν φωτογραφίες από τους δύο πρώτους χρωματικούς συνδυασμούς που θα κυκλοφορούσε, το μαυροφορεμένο "Project 34" και το υπερ-ενθουσιώδες "Orange Freak". Μολονότι ο Γιάννης επέλεξε να αγωνιστεί με τα Zoom Freak 2 αφού ομάδα που νικάει δεν αλλάζει (κοινώς γούρι), το νέο πατούμενο πραγματοποίησε το αγωνιστικό του ντεμπούτο στα πόδια ενός back-2-back σνικεροΒασιλιά κι ο λόγος φυσικά για τον P.J. Tucker! Ο Τάκαρος αγωνίστηκε φορώντας τα "Orange Freak" που έκλεψαν την παράσταση χάρη στη έντονη πορτοκαλί τους απόχρωση έναν προφανέστατα αγαπημένο χρωματισμό της σειράς καθώς όσοι ενθυμίστε το πορτοκαλόχρωμο "All Bros" Freak 1 ήταν το release colourway. Το Nike Zoom Freak 3 φιλοξενείται εντός ενός κουτιού που χει σχεδόν τα ίδια σχέδια κι αναφορές με τα περασμένα δύο κουτιά.