2 Μαΐου 2022

Nike Kyrie 6 (Jet Black)

Ο Kyrie Irving είναι δίχως καμία αμφιβολία το πλέον πολυσυζητημένο πρόσωπο του NBA τη τελευταία τριετία για αγωνιστικούς και πολύ περισσότερο για εξωαγωνιστικούς λόγους. Μολαταύτα η Nike έχει φροντίσει αν τον προικίσει με τρεις αξιόλογες μπασκετικές σειρές που κατορθώνουν να κάνουν θραύση κι ως εκ τούτου εισρέει άφθονο χρήμα στα ταμεία του αμερικανικού κολοσσού. Η αγωνιστική περίοδος 2019-2020 θα το έβρισκε μακριά απ' τη Βοστόνη αθετώντας έτσι την υπόσχεση που είχε δώσει στους Κέλτες ότι θα ανανέωνε το συμβόλαιό του με την ομάδα. Οι Brooklyn Nets θα αποτελέσουν το νέο κεφάλαιο στη καριέρα του ανταμώνοντας με τον επί μια διετία άσπονδο εχθρό του Kevin Durant. Το έκτο κατά σειρά Nike Kyrie είναι το παπούτσι που θα τον συνόδευε για την πρώτη του χρονιά με τη δεύτερη ομάδα της Νέα Υόρκης! Ω ναι, φαρμάκι! Τον σχεδιασμό του Nike Kyrie 6 ανέλαβε ο Benjamin Nethongkome, ο σχεδιαστής στον οποίο η Nike έχει παραχωρήσει εν λευκώ την εξέλιξη της συλλογής απ' το Kyrie 4 κι έπειτα.
Για τη οικοδόμηση του Nike Kyrie 6 προτιμήθηκαν τα υλικά κατασκευής που χρησιμοποιήθηκαν για να ετοιμαστεί το Kyrie 4. Επομένως, το πλαίσιό του συνδυάζει βουνό και θάλασσα ήτοι textile mesh απ' το μέσο του παπουτσιού έως το toe-cap ενώ για το εναπομείναν κομμάτι αξιοποιείται ποιοτικότατο δέρμα (ενίοτε nubuck ή λουστρινέ) συν ένα καλοσμιλεμένο εξωτερικό heel counter από TPU. Επιστροφή των κλασικών στραπ με τη βέλκρο κατάληξη μετά από τέσσερα χρόνια και το Kyrie 2 μόνο που στο τωρινό κωδικό το "ζωνάρι" είναι εγκάρσιο κι από ελαστικό TPU. Εν συνεχεία προτιμήθηκε να ακολουθηθεί η συνταγή κατασκευής της midsole του Kyrie 5 γι' αυτό κι έχουμε ξανά μια ενδιάμεση σόλα από phylon που στο έμπροσθεν τμήμα της περιέχει έναν αρθρωτό Zoom Turbo θύλακα. Εκείνο το σημείο που συνήθως οι σχεδιαστές των Nike Kyrie δίνουν όλο τους το είναι εντοπίζεται φυσικά στην εξωτερική σόλα του Kyrie 6. Θα μπορούσε να ειπωθεί ότι πρόκειται για μια ζωγραφισμένη storytelling χάραξη "ποτισμένη" με στοιχεία της πολυεπίπεδης προσωπικότητας του "Uncle Drew" κι έχοντας σαν μπούσουλα το αποτύπωμα της σόλας του 5αριού.
Benjamin και Kyrie Eleison συνεργάστηκαν στενά και για καιρό μέχρι να καταλήξουν στην οριστική εικόνα του Nike Kyrie 6. Βασική επιθυμία του αθλητή ήταν το παπούτσι του να έχει τεχνοτροπία απ' τα 90s, με σύγχρονα αλλά και "ξεπερασμένα" υλικά και διακοσμημένο όπως επιτάσσει η σημερινή μόδα. Και μπορεί ο Kyrie να δηλώνει θαυμαστής του Air Jordan 2 παρ' όλα αυτά φυσιογνωμικά και μόνο το Kyrie 6 θυμίζει το Air Yeezy 2. Το πιο κραυγαλέο σημείο του παπουτσιού είναι αναμφίβολα το heel counter που έχει σμιλευτεί συγχωνεύοντας το γνώριμό μας πλέον "Hamsa Hand" με το πασίγνωστο "Μάτι της ενόρασης". Το ίδιο μάτι αλλά εντός ενός τριγώνου (πυραμίδα γι' άλλους) κοσμεί τα στραπ του ζεύγους παρέα με τη λατινική αρίθμηση του παπουτσιού. Κι όπως λέει το γνωστό άσμα, το τρίτο σου μάτι με κατασκοπεύει βρισκόμενο στην εξωτερική σόλα και στο ύψος όπου υπάρχει το Zoom Turbo. To επίσης γνώριμό μας "Hungy+Humble" μότο του αθλητή έχει μοιραστεί ανάμεσα στο ζευγάρι με τις λέξεις να διακρίνονται μετά δυσκολίας ραμμένες χαμηλά στους πρόποδες κάθε γλώσσας. Τέλος, δε γινόταν να μην υπάρχει ειδική μνεία για τη μητέρα και τη κόρη του παίχτη! Πλησίον των toe-cap και συγκεκριμένα απ' τις εσωτερικές πλευρές διακρίνουμε στο μεν αριστερό παπούτσι το "Elizabeth 8.13.67" παρέα με τον αστερισμό του Λέοντα για τη μητέρα του και στο αντίστοιχο δεξί σημείο υπάρχει χαραγμένο το "Azurie 11.23.15" με το ζωδιακό σύμβολο του Τοξότη για τη κόρη του. Μέχρι κι Άση Μπήλιου διάβασα για χάρη του!
Το Nike Kyrie 6 ανακοινώθηκε επισήμως μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Nike τον Νοέμβριο του 2019 κι ο χρωματισμός στον οποίο παρουσιάστηκε είναι η σχεδόν κατάμαυρη έκδοση που βλέπετε στους δέκτες σας και καλείται "Jet Black". Υπέρ του δέοντος περιποιημένο είναι και το κουτί μέσα στο οποίο έρχεται το παπούτσι έχοντας το ίδιο διακοσμητικό 8bit μοτίβο εντός κι εκτός και ανεξαρτήτως έκδοσης. Μετά το "Jet Black" κυκλοφόρησαν χωρίς υπερβολή περί τους 50 ξεχωριστούς χρωματικούς συνδυασμούς του Kyrie 6 όμως αυτοί που έγιναν μονομιάς ανάρπαστοι ανήκουν στη συλλογή Pre-Heat που περιλάμβανε 11 βερσιόν του μοντέλου με τη καθεμιά να είναι αφιερωμένη σε μία μεγαλούπολη (Πεκίνο, Βερολίνο, Γκουανγκζού, Χιούστον, Λος Άντζελες, Μανίλα, Μαϊάμι, Νέα Υόρκη, Σαγκάη, Ταϊπέι και Τόκιο) και μέχρι σήμερα κανείς δε γνωρίζει για ποιο λόγο επιλέχθηκαν κάποιες εξ' αυτών. Κι όπως συμβαίνει με κάθε Kyrie έτσι και το 6άρι έρχεται εντός ενός πολύ περιποιημένου κουτιού που συνάδει με την 90s φιλοσοφία του.