27 Δεκεμβρίου 2018

Nike Kobe 1 Protro (MPLS)

Για τον Kobe Bryant το καλοκαίρι του 2002 αποτελεί αγωνιστικά μια χρονιά ορόσημο για τον ίδιο καθώς οι Los Angeles Lakers με μπροστάρηδες αυτόν και τον ασταμάτητο τότε Shaq "σκούπισαν" πανεύκολα στους Τελικούς τους New Jersey Nets φτάνοντας έτσι στο πολυπόθητο Three-Peat, το δεύτερο στην ιστορία του franchise. Λίγο μετά τα επινίκια ο Kobe δυσαρεστημένος με την Adidas σχετικά με την πορεία εξέλιξης που είχε πάρει η signature σειρά του επέλεξε να αποκτήσει την ελευθερία του εξαγοράζοντας το υπολειπόμενο μέρος του συμβολαίου του έναντι 8 εκατομμυρίων δολαρίων και με την προϋπόθεση να μην υπογράψει-συνεργαστεί σε καμία ανταγωνίστρια εταιρεία για έναν ολόκληρο χρόνο. Κατά την αγωνιστική περίοδο 2002-2003 ο ακόμη KB8 αγωνίστηκε φορώντας διάφορα μοντέλα από τα Reebok Question Mid τα Air Jordan XI, ΙΙΙ, VIII μέχρι κωδικούς της AND 1 καθώς και all-time classic μπασκετικά όπως τα Nike Air Force 1, Flight Huarache και Converse Weapon. Το επόμενο καλοκαίρι (2003) υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο συνεργασίας με την Nike έναντι 40 εκατομμυρίων δολαρίων όμως ταυτόχρονα κατηγορήθηκε για σεξουαλική παρενόχληση γεγονός που ανέβαλε τη κυκλοφορία της δεύτερης signature σειράς παπουτσιών του. Ως συνεργάτης πλέον της swoosh αγωνίστηκε τις ερχόμενες δύο σεζόν φορώντας τα Zoom Huarache 2k4 και 2k5 ώσπου τον Δεκέμβριο του 2005 παρουσιάστηκε το πρώτο Kobe δια χειρός Ken Link, το Nike Zoom Kobe 1. Μετά από 13 χρόνια η αμερικάνικη εταιρεία αποφάσισε φέτος να επανεκδώσει εκείνον τον περιπετειώδες πρώτο κωδικό ελαφρώς αναβαθμισμένο και χωρίς τη παραμικρή αλλοίωση στα χαρακτηριστικά του.
Το Nike Kobe 1 Protro όπως είναι επισήμως η νέα ονομασία του παπουτσιού θεωρείται αναμφίβολα ένα από τα τελευταία μοντέλα του είδους του, όταν τα "raw materials" ήταν ο βασικό κανόνας κι όχι η εξαίρεση για τη κατασκευή των τότε μπασκετικών και οι έντονα φαρδιές γραμμές στο σχεδιασμό τους ήταν κάτι παραπάνω από επιβεβλημένες. Το κέλυφος του νεότερου Kobe 1 συνίσταται από δύο κομμάτια δέρματος (ή nubuck ανάλογα την έκδοση) τα οποία συνδέονται - άκουσον άκουσον - με ραφές ενώ στη περίμετρο του toe-cap του έχει τοποθετηθεί μια επιπρόσθετη στρώση δέρματος για προστατευτικούς κυρίως λόγους. Σ' αυτά συμπεριλάβετε και την αφρώδη foam επένδυση στη κορυφή του κολάρου και θα έχετε έτοιμο ένα πιστό αντίγραφο του άνωθεν μέρους του original Kobe 1. Οι διαφορές του Protro με την og έκδοση εντοπίζονται κυρίως στην ενδιάμεση σόλα αλλά όχι ως προς το υλικό κατασκευής που ναι και πάλι από phylon αλλά σε ότι περιέχεται εντός της. Στην ενδιάμεση σόλα του Kobe 1 Protro "κρύβεται" ένα μεγάλος κι ενιαίος θύλακας Zoom Air αντί δύο μικρών κι ανεξάρτητων θαλάμων που προϋπήρχαν ενώ το torsion plate από ανθρακόνημα του νεότερου Kobe 1 είναι εκ του αποτελέσματος μικρότερο σε σχέση με το αντίστοιχο της "αυθεντικής" βερσιόν. Τέλος, η εξωτερική σόλα του μοντέλου δεν έχει υποστεί την παραμικρή μεταβολή κι ως εκ τούτου διαπιστώνουμε δύο μοτίβα χάραξης, το πατροπαράδοτο ψαροκόκαλο συν δεκάδες μικρούς ρόμβους.
Θα μπορούσε να ειπωθεί η φιγούρα του Nike Kobe 1 έχει στηριχθεί στο blueprint του Nike Zoom Huarache 2k5 μπολιασμένο με κάποια απ' τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του αμέσως προηγούμενου Huarache αλλά με έναν αέρα από τα 90s και με πληθώρα ραφών. Το κέλυφός του δε φέρει περιττά πράγματα παρά μόνο δύο πλευρικά swoosh συν το γνώριμό μας "προφυλακτήρα" στη πλώρη του παπουτσιού μια ιδέα που μάλλον κόπιαρε από το 2k4. Στη κορυφή της γλώσσας αντικρίζουμε για πρώτη φορά το νέο σήμα κατατεθέν του Kobe Bryant όντας πια μέλος της οικογένειας της Nike, το εκλεπτυσμένο Stealth λογότυπο. Αντιθέτως, στο οβάλ κενό της πρύμνης εντοπίζουμε για τελευταία φορά σε signature μπασκετικό της Nike τη λέξη "Uptempo", τιμής ένεκεν στη σειρά παπουτσιών που μας συντρόφευε στα mid 90s. Η ενδιάμεση σόλα που σχεδίασε ο Link είναι μια παραλλαγή της αντίστοιχης που έφερε το Huarache 2k5 με τη διαφορά ότι είναι σαφέστατα πιο "τουμπανιασμένη" και ποιοτικά αναβαθμισμένη χάρη κυρίως στο πλαίσιο-σπιρούνι από carbon που περιβάλει το τακούνι του πρωτότοκου Kobe.
Το Nike Kobe 1 πραγματοποίησε το ντεμπούτο του εντός αγωνιστικού χώρου τον Δεκέμβριο του 2005 κατά τη διάρκεια του Χριστουγεννιάτικου αγώνα μεταξύ των Los Angeles Lakers και των μετέπειτα πρωταθλητών εκείνη τη σεζόν (2005-2006) Miami Heat στη America Airlines Arena. Μια ομάδα μόνος του o Kobe (37 πόντοι) δε τα κατάφερε τελικά απέναντι στο δίδυμο Shaq-Wade οι οποίοι χρειάστηκαν και τη πολύτιμη βοήθεια του "παγκίτη" Gary Payton. Η έκδοση που φόρεσε εκείνη την μέρα ο αρχηγός των Lakers ήταν η "Black Maize" ενώ κατά της διάρκεια της σεζόν φόρεσε πληθώρα διαφορετικών χρωματικών εκδόσεων αλλά και PEs και μεταξύ αυτών ξεχώρισαν οι "White Shark", "Blackout", "All Star", "Sharpshooter" αλλά και η εικονιζόμενη "Minneapolis Lakers" εν συντομία "MPLS". Η εκθειαζόμενη έκδοση φορέθηκε σε ματς "ειδικών καταστάσεων" (όπως θα έλεγε και μια ψυχή) όπου η ρετρό θεματική βραδιά επέβαλε στην ομάδα να αγωνιστεί φορώντας τις γκρίζες εμφανίσεις που φορούσαν παλαιότερα οι Lakers όταν ακόμη είχαν έδρα στη Minneapolis πολύ προτού μετακομίσουν το 1960 στο LA. Να μη ξεχνάμε βέβαια πως το Kobe 1 πέραν ότι ήταν το πρώτο signature μοντέλο της σειράς μνημονεύεται για έναν ακόμη λόγο μιας κι ήταν το πατούμενο με το οποίο o Kobe σκόραρε 81 πόντους σε 42 λεπτά πραγματοποιώντας έτσι τη δεύτερη καλύτερη ατομική επίδοση από πλευράς σκορ στην ιστορία του NBA.