8 Δεκεμβρίου 2018

Air Jordan XI (Concord)

Εάν υπάρχει ένα μπασκετικό που έχει θεμελιώσει το δικαίωμα να αυτοαποκαλείται το "Άγιο Δισκοπότηρο" των sneakers αυτό δεν είναι άλλο από το Air Jordan XI "Concord". Το παπούτσι ορόσημο στην ιστορία των μπασκετικών υποδημάτων καθώς και στην έως τώρα πορεία της Nike θεωρείτε ως το αποκορύφωμα της σχεδιαστικής έμπνευσης του τρισμέγιστου Tinker Hatfield. Πολύ πιο μπροστά από την εποχή που πρωτοκυκλοφόρησε ενώ αρκετά απ' τα τεχνολογικά και σχεδιαστικά χαρακτηριστικά του έχουν "ενστερνιστεί" κι άλλες signature σειρές που προέρχονται μάλιστα από διαφορετικά brands. Το φετινό "Concord" είναι η τρίτη φορά που επανεκδίδεται (οι προηγούμενες το 2000 και 2011) μετά το πρώτο του release τον εξαιρετικά μακρινό Νοέμβριο του 1995 και θεωρείτε ότι πιο κοντινό στην τότε ορίτζιναλ εκδοχή.
Το Air Jordan XI "Concord" αν και μπασκετικό των 90s περιείχε αρκετά πρωτοπόρα για την εποχή τεχνολογικά καλούδια. Για το άνωθεν μέρος του μοντέλου αξιοποιούνται ένα πανάλαφρο nylon ballistic mesh (conudura mesh για άλλους), δώδεκα υφασμάτινες λωρίδες που αποτελούν συστατικά μέρη του quicklace system που προηγουμένως είχε επιτυχώς δοκιμαστεί στο Air Jordan X, στιλπνό δέρμα στη ράχη και μονοκόμματο γυαλιστερό δέρμα περιμετρικά της βάσης του (αγγλιστί patent leather). Η ενδιάμεση σόλα του ήταν και είναι από phylon ενώ εντός της βρίσκεται πάντα τοποθετημένος ένας τεράστιος αεροθάλαμος βασισμένος στη "παλιά" τεχνολογία Air. Τέλος, μια διάφανη ημιγαλάζια εξωτερική σόλα και μια αντιστρεπτική πλάκα από ανθρακόνημα ολοκληρώνει αυτό το αριστούργημα. Τα τρία στοιχεία που κάνουν τη διαφορά σε σχέση με ότι "Concord" (κι όχι μόνο) έχει επανεκδοθεί είναι ο αντεστραμμένος Jumpman στο αριστερό παπούτσι, όπως δηλαδή ήταν και στην og βερσιόν, η φαρδύτερη επιφάνεια έκτασης του λουστρινιού συν το τυπωμένο "45" στο μαύρο τμήμα του κολάρου που αποδεικνύει πως ο Μιχαλάκης πρόβαρε τότε μια PE εκδοχή του δημοφιλέστερου Air Jordan που σχεδιάστηκε ποτέ.
Το "Holy Grail" της signature σειράς του G.O.A.T. είχε καταφέρει να γίνει το πλέον περιζήτητο μπασκετικό κατά πολύ νωρίτερα απ΄την ημέρα της επίσημης κυκλοφορίας του καθώς ο Μιχαλάκης φρόντισε να "μαρτυρήσει" το επερχόμενο παπούτσι της σειράς του κατά τη διάρκεια των Playoffs του 1995, δηλαδή της σεζόν που επανήλθε στην ενεργό δράση. Στο πρώτο ματς των ημιτελικών της ανατολικής περιφέρειας μεταξύ των Orlando Magic και των Chicago Bulls ο τότε 45άρης MJ αγωνίστηκε φορώντας τα αστραφτερά του 11άρια κατά παράβαση των κανόνων περί ομοιομορφίας των μπασκετικών που φορούσαν οι παίχτες της εκάστοτε ομάδας (είτε μαύρα είτε λευκά). Το τσουχτερό πρόστιμο δεν φάνηκε να πτοεί τον Μιχαλάκη και στο Game 2 ξαναφόρεσε τα "Concords" του αλλά με το 23άρι ξανά κάτω απ' το όνομα της φανέλας του. Στο Game 3 ο MJ τελικά συμμορφώθηκε και φόρεσε μαύρα παπούτσια όπως όλη η ομάδα των Ταύρων όμως αυτά δεν έφεραν το Jumpman λογότυπο καθώς επρόκειτο για τα Nike Air Flight One, το επίσημο πατούμενο του Penny Hardaway, χωρίς βέβαια το μικρό heel tab που περιείχε το νούμερο της φανέλας του ποιντ γκαρντ των Magic. Στα υπόλοιπα τρία παιχνίδια της σειράς (η τελευταία που δεν κέρδισε ο Michael) ο αρχηγός των Bulls αγωνίστηκε φορώντας τη μαύρη βερσιόν των λουστρινάτων 11αρίων του στα οποία τους αποδόθηκε το ξενέρωτο παρατσούκλι "Black Concord" προτού μετονομαστούν σε "Space Jam".
Για όλους εσάς που επιθυμείτε να "γνωριστείτε" λίγο παραπάνω με το θρυλικό μοντέλο που εμπνεύστηκε ο Tinker Hatfield παρατηρώντας ένας χλοοκοπτικό μηχάνημα δεν έχετε πάρα να τσεκάρετε τα παρακάτω λινκ που ακολουθούν.
https://greeksneakcollector.blogspot.com/2014/05/air-jordan-xi-low.html
https://greeksneakcollector.blogspot.com/2013/03/air-jordan-xi.html