24 Δεκεμβρίου 2013

Air Jordan XI (Bred, Cool Grey, Gamma Blue)

Το Air Jordan XI είναι κατ' εμέ το διασημότερο και πιο αναγνωρίσιμο μπασκετικό παπούτσι όλων των εποχών. Φορώντας αυτό ο Αέρινος κυριάρχησε την αγωνιστική περίοδο 1996-1997, οδηγώντας τους Chicago Bulls στο τέταρτο τους πρωτάθλημα, το πρώτο απ' το δεύτερο τους Three-Peat ενώ ολοκλήρωσαν τη regular season με το μυθικό και ακατάρριπτο ρεκόρ των 72 νικών και των μόλις 10 ηττών. Αν και πολλοί συνδέουν το AJ XI με την ιστορική εκείνη χρονιά στη πραγματικότητα το μοντέλο πρωτοεμφανίστηκε τη προηγούμενη σεζόν και πιο συγκεκριμένα στα Playoffs του 1995 και την ημιτελική σειρά αγώνων των Bulls με τους Magic. Το σχέδιο αποτελεί έμπνευση του πλέον επιτυχημένου σχεδιαστή αθλητικών υποδημάτων, του Tinker Hatfield και προκαλείται πραγματικός πανικός στα φυσικά καταστήματα κάθε φορά που προγραμματίζεται η επανακυκλοφορία κάποιου og χρωματισμού του ακόμη και 17 χρόνια μετά τη πρώτη κυκλοφορία του.
Το περίφημο Air Jordan XI είναι κατασκευασμένο από εξαιρετικής ποιότητας υλικά και τεχνολογικά έχει εφοδιαστεί με ότι καλύτερο υπήρχε εκείνη την εποχή. Στο εσωτερικό της σόλας του "κρύβεται" ένας ενιαίος αεροθύλακας Air που ξεκινάει απ' τη φτέρνα και καταλήγει στα δάχτυλα, προσφέροντας έτσι τη καλύτερη δυνατή απορρόφηση κραδασμών. Για πρώτη φορά σε μπασκετικό παπούτσι αποφασίζεται η εξωτερική σόλα να κατασκευαστεί από διάφανο καουτσούκ έτσι ώστε η πρόσφυση στο παρκέ να είναι αποτελεσματικότερη και πιο "κολλώδης" σε σχέση με τις κοινές θνητές και συμπαγείς σόλες. Ένα ακόμη πρωτόγνωρο τεχνολογικό στοιχείο του AJ XI είναι το ορατό και μεγάλο shank plate από carbon fiber υλικό (στα Ελληνικά ανθρακόνημα) που λειτουργεί σαν προωθητήρας ή ελατήριο που ωθεί τον αθλητή κατά την εκκίνησή του. Στα επάνω διαμερίσματα τα χοντρά κορδόνια περνούν μέσα από δώδεκα μεγάλες οπές που βρίσκονται ραμμένες πάνω στο mesh (συνήθως) κέλυφος του παπουτσιού και καταλήγουν κάτω από το παπούτσι για καλύτερα κρατήματα, "συνταγή" που υπήρχε άλλωστε και στο AJ X. Ξέχασα κάτι? Το λουστρίνι φυσικά που βρίσκεται περιμετρικά του πλαισίου και λειτουργεί ως δομικό συστατικό του παπουτσιού.
Το περίτεχνα κομψό και εκλεπτυσμένο παρουσιαστικό του Air Jordan ΧΙ δεν οφείλεται σε κάποιο απ' τα δεκάδες σούπερκαρς που κυκλοφορούσαν τότε αλλά σε μια ταπεινή χορτοκοπτική μηχανή. Το λουστρίνι περιμετρικά του μοντέλου αξιοποιείται για πρώτη φορά σε αθλητικό παπούτσι κι χει ως βασικότερο σκοπό του προσδίδει στο μοντέλο ένα καθαρότερο και πιο σικάτο παρουσιαστικό. Έκτοτε, το λουστρίνι σαν υλικό θα χρησιμοποιήθηκε και σε άλλα μπασκετικά τόσο της Nike όσο και άλλων αθλητικών εταιρειών όταν αυτές επιθυμούσαν να προσδώσουν στο εκάστοτε μοντέλο τους κομψότητα και premium χαρακτήρα. Το Jumpman λογότυπο εμφανίζεται στη πίσω κι εξωτερική πλευρά του μοντέλου κι ακόμη μία αλλά σε μικρότερη μορφή επάνω στο μικρό υφασμάτινο πλαίσιο που ναι ραμμένο στο μέσο της γλώσσας και κάνει συντροφιά στις λέξεις "Jumpman" και "Jordan". Τέλος, όμορφες λεπτομέρειες αποτελούν το νούμερο "23" στη πίσω μεριά του κολάρου και φυσικά η διάφανη σόλα που με τον καιρό "κιτρινίζει" χωρίς όμως να χάνεται η παλιά του αίγλη.
Το Air Jordan XI αν και διαθέτει πολλά κοινά σημεία με το AJ X, διαφέρει τόσο σχεδιαστικά όσο και αισθητικά ενώ για αρκετούς θεωρείται μια εξαιρετικά αναβαθμισμένη εκδοχή του προκατόχου του. Ο Michael Jordan φόρεσε εκείνη την εποχή τέσσερις μόνο χρωματισμούς του παπουτσιού, τον κλασικό ασπρόμαυρο γνωστότερο και ως "Concord", τον μαύρο-άσπρο που φόρεσε τόσο στα Playoffs του 1996 όσο και στη κινηματογραφική ταινία Space Jam, τον μαύρο-λευκό-κόκκινο γνωστότερο και ως "Bred" που φόρεσε στα Playoffs αλλά και τους τελικούς του NBA και τέλος τον ολόλευκο "Columbia" που πρόβαρε στο All Star Game εκείνης της χρονιάς στο Alamodome. Από τότε υπήρξαν αμέτρητες επανακυκλοφορίες των og χρωματισμών του ενώ εμφανίστηκαν και νεότεροι που κέρδισαν αμέσως τη συμπάθεια των απανταχού sneakerheads, όπως για παράδειγμα η έκδοση "Cool Grey" με τη γκρι-λευκή σιλουέτα που φόρεσε ο Αέρινος τη περίοδο που αγωνίστηκε με τη φανέλα των Washington Wizards. Οι ρετρό επανεκδόσεις διαφέρουν ελάχιστα απ' τις og εκδόσεις με κυριότερη διαφορά τους να είναι το λογότυπο Jumpman που φαίνεται να έχει αλλάξει προσανατολισμό. Η τελευταία og έκδοση (Bred) κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα του 2012, ενώ τα "Space Jams" πιθανότατα (?) να εμφανιστούν μέσα στο 2013. Στη κατοχή μου έχω μόνο τους 3 τελευταίους (χρονικά) συνδυασμούς μιας και τα Concords αν και κυριολεκτικά τα κρατούσα στο χέρι μου δεν ενέδωσα στο πειρασμό τους (το μετανιώνω ακόμη)!
update: Με το 2013 να πλησιάζει προς το τέλος του όλες σχεδόν οι αθλητικές εταιρείες κατακλύζουν την αγορά με νέα μοντέλα, νέους χρωματισμούς και ρετρό επανεκδόσεις. Αποφάσισα για τα φετινά Χριστούγεννα να αυξήσω τη συλλογή μου με ακόμη ένα μοντέλο Air Jordan XI. Το Jordan XI "Gamma Blue" αποτελεί έναν νέο χρωματισμό του περίφημου παπουτσιού που θυμίζει κατά πολύ την έκδοση των "Space Jam". Ολόμαυρο από τη κορυφή έως τα νύχια με μερικές μόνο μπλε και κίτρινες πινελιές και φυσικά τη διάφανη - μπλε αυτή τη φορά - σόλα. Το παπούτσι "ήρθε" σε παρόμοιο κουτί με κείνο των "Cool Grey" και η ποιότητα τους και αυτή τη φορά είναι αξεπέραστη. Εύχομαι τα επόμενα Χριστούγεννα η Jordan Brand να επανεκδώσει επιτέλους τα "Space Jam"!