5 Δεκεμβρίου 2018

Testing Nike Kyrie 5

Η signature σειρά παπουτσιών του νυν ηγέτη των Boston Celtics έχει εξελιχθεί σε μια απ' τις πλέον σημαντικότερες μπασκετικές συλλογές στην ιστορία της swoosh. Ο περσινός κωδικός έτυχε ευρείας αποδοχής τόσο από το - sneakerholic - αγοραστικό κοινό όσο κι απ' την πλειονότητα των Nike NBAers. Ο πέμπτος κατά σειρά κωδικός της προσωπικής συλλογής του Uncle Drew προέρχεται από την σχεδιαστική πένα του Benjamin Nethongkome, του ανθρώπου δηλαδή που σχεδίασε το Kyrie 4 γεγονός που εξηγεί και τη μεγάλη ομοιότητα που έχουν μεταξύ τους αυτά τα δύο μοντέλα.
Για τη κατασκευή του Nike Kyrie 5 o Benjamin διατήρησε ουσιαστικά το περίγραμμα του περσινού Kyrie φροντίζοντας ωστόσο να μεταβάλει ή να τροποποιήσει ορισμένα σχεδιαστικά αλλά και συστατικά μέρη του πιο άρτιου Nike Kyrie μέχρι σήμερα. Το κέλυφος του φετινού Kyrie είναι από engineered mesh με λαμπρές "εξαιρέσεις" το εξωτερικό heel counter που είναι από neoprene υλικό καθώς και το στραπ στέλεχος που πηγάζει απ΄ την εσωτερική μεριά και συμμετέχει ενεργά στο lockdown του παπουτσιού μέσω θηλιών από Flywire καλώδια! Η ενδιάμεση σόλα δεν είναι από cushlon αλλά απ' το σύνηθες phylon υλικό εντός του οποίου περιέχεται ένας ολοκαίνουργιος θύλακας Zoom Air. Πρόκειται για έναν οβάλ θύλακα Zoom πάχους 8mm που φέρει αρθρώσεις-κανάλια γεγονός που το κάνει πιο ευλύγιστο και άμεσα προσαρμόσιμο στις όποιες κινήσεις του πέλματος. H νέα τεχνολογία καλείται Zoom Turbo και δεν μας είναι πρωτόγνωρη καθώς κάτι παρεμφερές έχουμε δει και σε περασμένους κωδικούς της σειράς του Chris Paul (βλέπε Air Jordan CP3.IX και XI). Παραδοσιακά κάθε νέο μοντέλο της σειράς του Uncle Drew δίνει ιδιαίτερη προσοχή και φροντίζει διαρκώς να διαθέτει καινούργιο μοτίβο χάραξης για την εξωτερική σόλα. Τούτη τη φορά το theme από το τατουάζ του Irving καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσφυσης της σόλας - που εκτείνεται και στη midsole - και χωρίς λειτουργικά τερτίπια όπως κυρτές επιφάνειες (Kyrie 2) και εγκάρσιες ζιγκ-ζαγκ τομές (Kyrie 4). Σχεδιαστικά το Kyrie 5 αντλεί έμπνευση από δύο θεματικές ενότητες, η μια είναι το σαρκοφάγο φυτό Διωναία (αγγλιστί Flytrap) και η άλλη είναι το "Hamsa Hand" ένα δημοφιλές φυλαχτό σε σχήμα παλάμης που περιέχει ένα μάτι (όχι αυτό της Μόρντορ ούτε των Ιλλουμινάτι) το οποίο μάλιστα έχει "τυπώσει" ο παίχτης στον αριστερό του ώμο.
Το Nike Kyrie 5 κατέφθασε προ ολίγων ημερών στην ελληνική αγορά και η τιμή του είναι ελαφρώς τσιμπημένη σε σχέση με τους προηγηθέντες κωδικούς της σειράς. Για όσους περίμεναν πως και πως το νέο παπούτσι του Κέλτη θα συνιστούσα να ρίξουν πρώτα μια ματιά στα performing βιντεάκια που ακολουθούν ώστε να γνωρίζουν τι πρόκειται να αντικρίσουν προτού το αποκτήσουν.