10 Φεβρουαρίου 2017

Air Jordan XI (Space Jam)

Η περασμένη χρονιά ήταν για την Jordan Brand μια συνηθισμένη χρονιά κατά την διάρκεια της οποίας είδαμε να επανακυκλοφορούν δεκάδες ρετρό μοντέλα υψίστης sneaker-ικής σημασίας βεβαίως βεβαίως. Το κερασάκι στη τούρτα των περσινών επανακυκλοφοριών ήρθε λίγο πριν το τέλος του έτους όπου είχε προγραμματιστεί από καιρό η επανεμφάνιση της μυθικής μαυρόασπρης έκδοσης του ιερού δισκοπότηρου των μπασκετικών παπουτσιών, του περιβόητου Air Jordan XI "Space Jam". Ως γνωστόν, η συγκεκριμένη έκδοση πήρε το παρατσούκλι (nickname) της από την ομότιτλη ταινία κινουμένων σχεδίων που κυκλοφόρησε η Warner Bros. το πολύ μακρινό 1996 με βασικό πρωταγωνιστή τον Michael Jordan και συμπρωταγωνιστές τους διάσημους και θεότρελους ήρωες της Looney Tunes προεξέχοντος φυσικά του Bugs Bunny.
Κατά τη διάρκεια της ταινίας "Διαστημικά Καλάθια" (έτσι αποδόθηκε στα Ελληνικά) εμφανίστηκαν ορισμένα απ' τα παπούτσια του G.O.A.T. (Air Jordan IX, X και II), εκείνο όμως που κατάφερε να αποτυπωθεί στις μνήμες όλων ήταν το μαυρόασπρο λουστρινέ XI στο οποίο τελικώς αποδόθηκε το όνομα "Space Jam". Φήμες αναφέρουν πως η ακριβής έκδοση που φόρεσε στη ταινία ο Αέρινος κυκλοφόρησε εκείνη τη χρονιά μονάχα σε 6 αντίτυπα ένα εκ των οποίων πουλήθηκε το 2004 μέσω δημοπρασίας στο eBay έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 11.100 δολαρίων! Είπατε κάτι?? Λόγω της απήχησης που γνώρισε η θρυλική ταινία, η Nike αναγκάστηκε τρόπον τινά (όχι ότι δεν ήθελε κιόλας) να προβεί σε μια ευρύτερη κυκλοφορία του μοντέλου το 2000 το οποίο κι έγινε μονομιάς ανάρπαστο σχηματίζοντας μάλιστα ουρές εκατοντάδων μέτρων έξω απ' τα καταστήματα διάθεσής του. Το πατούμενο ξαναβγήκε στη παραγωγή το 2009 και πέρυσι ήταν η δεύτερή του φορά - ή τρίτη αν προτιμάτε - ένεκα των είκοσι χρόνων από την πρώτη προβολή της ταινίας.
Το ερώτημα τώρα είναι ποια έκδοση δικαιούται τον τίτλο "Space Jam"? Το παπούτσι που φόρεσε ο MJ στη ταινία λογίζεται ως το ορίτζιναλ "Space Jam" καθώς είχε το "Jumpman Jam" να αναγράφεται στο υφασμάτινο patch της γλώσσας, τα Jumpman λογότυπα τοποθετημένα αντικριστά και το "23" ραμμένο στη ράχη του κάθε κολάρου κι αυτό το τελευταίο στοιχείο ίσως να ναι το μοναδικό σημείο στο οποίο διέφερε με τo release του 2000 όπου είχε το νούμερο σιδερωμένο άρα και ανυπεράσπιστο απέναντι στο χρόνο. Η έκδοση του 2016 έχει κι αυτή το "Jumpman Jam" και τα αντικριστά Jumpman όμως στο κολάρο βρίσκεται ραμμένο το νούμερο "45" που παραπέμπει στην προσωπική έκδοση (PE) που φόρεσε ο Μιχαλάκης στα πρώτα του Playoffs μετά τη πρώτη του επιστροφή στην ενεργό δράση. Για να περιπλέξω ακόμη περισσότερο τα πράγματα φημολογείται πως στο νεότερο "Space Jam" η έκταση που καταλαμβάνει το λουστρίνι στο πλαίσιο είναι ελάχιστα ψηλότερη προσεγγίζοντας έτσι περισσότερο στο μοντέλο που είδαμε στο φιλμ. Μπερδευτήκατε?? Μα γιατί??
Προσωπικά είμαι πανευτυχής που διαθέτω στη συλλογή μου την έκδοση του 2000 (κωδ. 136046-041) μαζί με το ορίτζιναλ κουτί τους όπου απεικονίζεται η μουτσούνα του MJ. Αυτό που επίσης θα παρατηρήσετε είναι πως το λογότυπο του MJ στο αριστερό παπούτσι είναι ανάποδο όπως ακριβώς δηλαδή εμφανιζόταν στις ορίτζιναλ εκδόσεις γεγονός που σημαίνει ότι πρόκειται για το HOLY GRAIL της συλλογής μου. Δεν το κρύβω πως έχω μπει αμέτρητες φορές στο πειρασμό να τα "σκοτώσω" αλλά αντικρίζοντας τη κιτρινισμένη του σόλα συγκρατούμαι μιας κι αυτό είναι το μπασκετικό με το οποίο ξεκίνησα τη συλλογή μου.
Για περισσότερες τεχνικές πληροφορίες σχετικά με ενδέκατο AJ δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τον ακόλουθο σύνδεσμο http://greeksneakcollector.blogspot.com/2013/03/air-jordan-xi.html