31 Μαρτίου 2013

Nike Zoom Huarache 2K5

Η αγωνιστική περίοδος 2003-2004 επιφύλασσε ένα οδυνηρό τέλος για την πολυδιαφημισμένη αρμάδα των Los Angeles Lakers παράλληλα όμως έπεσαν και οι τίτλοι τέλους για το τελευταίο μεγάλο δίδυμο συμπαικτών στην ιστορία των Λιμνανθρώπων αλλά και του NBA. Στη μεταβατική σεζόν 2004-2005 οι Lakers τα περίμεναν όλα πια από τον ολομόναχο Kobe κι αυτός η αλήθεια είναι πως ανταποκρίθηκε πλήρως οργιάζοντας εντός των παρκέ. Ίσως η αθλητική κατάσταση επιπέδου MVP στην οποία βρέθηκε τότε να οφείλεται και η απρόσμενα τεράστια επιτυχία που γνώρισε το Nike Zoom Huarache 2K5, τον ατύπως δεύτερο μπασκετικό κωδικό που σχεδίασε η Nike για τον "Black Mamba". Έχοντας ως παρακαταθήκη την επιτυχία του Zoom Huarache 2K4, η αμερικάνικη εταιρεία "όφειλε" να δημιουργήσει το επόμενο παπούτσι για χάρη του νούμερου "8" ελπίζοντας να έχει ανάλογο ή και μεγαλύτερο σουξέ. Το Nike Zoom Huarache 2K5 όπως και ο προηγηθέν κωδικός είναι προϊόν έμπνευσης του σχεδιαστή Eric Avar και είχε δημιουργηθεί ώστε να είναι το κυρίως μοντέλο που θα προμόταρε ο Kobe Bryant καθ' όλη τη διάρκεια τη σεζόν 2004-2005.
Το Nike Zoom Huarache 2K5 κατασκευάστηκε έχοντας ως γνώμονα να αποτελεί φυσική συνέχεια ή εξέλιξη του ένδοξου προκατόχου του για αυτό το λόγο ο Avar επέλεξε απλά να "τροποποιήσει" ελαφρώς το 2K4. Η κεντρική φιλοσοφία πίσω απ' τη κατασκευή του 2K5 είναι ίδια με εκείνη που έχουν όλα τα μοντέλα της σειράς Huarache ανεξαρτήτως αθλήματος για τα οποία προορίζονται ήτοι στραπ για καλύτερο lockdown, μεγάλες οπές εκατέρωθεν των αστραγάλων κι ένα μεγάλο εξωτερικό heel cap. Το heel cap του είναι σαφέστατα μεγαλύτερο από κείνο του 2K4 ενώ το στραπ του αποτελεί προέκταση της επιφάνειας δέρματος που φτάνει μέχρι το toe cap. Το κυρίως μέρος του κέλυφος του 2K5 αποτελείται από δύο επικαλυπτόμενες επιφάνειες δέρματος και σε ορισμένες εκδόσεις επιστρατεύεται και ποιοτικότατο nubuck. Η βασική καινοτομία που εισάγει το νέο Huarache είναι η νεοεφευρεθείσα τεχνολογία Free που αξιοποιείται για πρώτη φορά σε μπασκετικό και "λειτουργεί" κυρίως στο μπροστινό τμήμα της ενδιάμεσης από phlyon υλικό σόλας εντός της οποίας περιέχονται δύο ανεξάρτητοι θύλακες Zoom Air. Σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το 2K4 αποτελεί το πίσω τμήμα του midsole (από το μέσο και πίσω) με την ασυνήθιστα τριγωνική και στενή μορφολογία που διαθέτει ενώ η χάραξη της εξωτερικής σόλα παρέμενε σχεδόν ίδια με δύο μοτίβα χάραξης.
Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του Eric Avar, βασική πηγή έμπνευσης για το σχεδιασμό του Nike Zoom Huarache 2K5 αποτέλεσε η φυλή των μαχητών Σαμουράι γι' αυτό και το μίνιμαλ αλλά αθλητικό πνεύμα που κουβαλάει ο εν λόγω κωδικός. Παράλληλα ο Avar είχε θέσει ως στόχο τη δραστική μείωση του βάρους του 2K5 γεγονός που εξηγεί και τα μεγάλα "κενά" υλικού που υπάρχουν τόσο στην εξωτερική σόλα όσο και στο άνωθεν μέρος του μοντέλου και ουσιαστικά πρόκειται για ένα low-cut μπασκετικό που με έντεχνο τρόπο έχει αποκτήσει μπόι. Το χαρακτηριστικότερο σχεδιαστικό γνώρισμα του Huarache 2K5 είναι το ενιαίο κομμάτι που καλύπτει περιμετρικά τη σιλουέτα του με το toe cap να θυμίζει λιγάκι εκείνο του Air Jordan XI. Η μίνιμαλ προσέγγιση εκ μέρους του Avar επέβαλε τον λιγοστό αριθμό "μπιχλιμπιδιών" γεγονός που δικαιολογεί τα μόλις τρία swoosh στο κέλυφος του παπουτσιού ενώ το σήμα κατατεθέν της Huarache τεχνολογίας κοσμεί τον ελεύθερο χώρο που βρίσκεται πίσω μεταξύ κολάρου και heel cap. Σε αρκετές απ' τις τελευταίες εκδόσεις που κυκλοφόρησε το 2K5 το συγκεκριμένο σήμα έχει αντικατασταθεί από το επίσημο πλέον λογότυπο που επινόησε η Nike και θα συντροφεύει από δω και στο εξής τον Kobe, το γνωστό και μη εξαιρετέο "Stealth".
Το Nike Zoom Huarache 2K5 παρουσιάστηκε επισήμως εντός αγωνιστικού χώρου από τον ίδιο τον Kobe Bryant. Στον Χριστουγεννιάτικο αγώνα του 2005, η αναμέτρηση Lakers - Heat ήταν το γεγονός της χρονιάς καθώς οι δύο τέως παλιόφιλοι θα μονομαχούσαν ώστε να αποδείξουν σε ποιον όφειλαν οι Lakers το τελευταίο τους three-peat. Μανούλα σε θέματα μάρκετινγκ η Nike, φρόντισε από νωρίς να χει πανέτοιμο το 2K5 για εκείνη την εορταστική μέρα όπου τα επίπεδα τηλεθέασης θα χτύπαγαν κόκκινο. Στο ντεμπούτο του το 2K5 εμφανίστηκε ντυμένο στα χρώματα των Λιμνανθρώπων όμως η πιο αναγνωρίσιμη έκδοσή του μέχρι σήμερα παραμένει και δικαίως θα έλεγα η γκριζογαλάζια "All Star" που φόρεσε ο παίχτης στο All Star Game εκείνης της χρονιάς. Η χρωματική έκδοση που κατέχω το Huarache 2K5 είναι αυτή που βλέπετε στις φωτογραφίες που σας επισυνάπτω παρακάτω και η αλήθεια είναι πως δε γνωρίζω αν διαθέτει κάποιο παρατσούκλι. Την ανακάλυψα όλως τυχαίως κάπου το 2005 σε γνωστό εκπτωτικό κατάστημα των Αθηνών και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες που αλίευσεα από το διαδίκτυο αποτελεί έναν από τους λιγοστούς χρωματικούς συνδυασμούς που κυκλοφόρησαν σε πολύ περιορισμένο αριθμό. Εξού λοιπόν και οι εξαιρετικά υψηλές τιμές που "χτυπάει" το συγκεκριμένο μοντέλο κατά τους πλειστηριασμούς του στο ebay.