2 Απριλίου 2013

Adidas adiZero Rose 2.5 (Home Colourway)

Η νεότερη σειρά μπασκετικών παπουτσιών με την υπογραφή κάποιου σπουδαίου παίχτη του NBA είναι αυτή της Adidas και ονομάζεται D Rose. Αν και ο Derrick μετράει μόλις μερικά χρόνια στο μαγικό κόσμο του NBA έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε ηγέτη των Chicago Bulls ενώ έγινε και ο νεαρότερος παίχτης στη ιστορία που κατακτά το βραβείο του MVP. Η Γερμανοί διακρίνοντας το πληθωρικό του ταλέντο και τις τεράστιες προοπτικές εξέλιξης του παίχτη ανέπτυξαν μια signature σειρά ειδικά γι' αυτόν η οποία μετρά ήδη δύο χρόνια ζωής και συνολικά τέσσερα μοντέλα. Το Adidas adiZero Rose 2.5 είναι το τέταρτο παπούτσι που φέρει το επώνυμό του και ουσιαστικά πρόκειται μια αναβαθμισμένη (ή τροποποιημένη) βερσιόν του Rose 2. Κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2012 και το μοντέλο φορέθηκε από τον γκαρντ των "Ταύρων" κατά το δεύτερο μισό της κουτσουρεμένης τότε σεζόν 2011-2012 ενώ προοριζόταν και για τα Playoffs εκείνης της χρονιάς αλλά δυστυχώς ο MVP πρόλαβε να αγωνιστεί για μόλις έναν αγώνα σε εκείνη τη post-season αφού στον πρώτο κιόλας ματς υπέστη τον σοβαρότατο τραυματισμό του.
Το Adidas adiZero Rose 2.5 τόσο σχεδιαστικά όσο και τεχνολογικά διατήρησε πολλά από τα στοιχεία του προκατόχου του όπως η φιλοσοφία κατασκευής της εξωτερικής σόλας (είναι ακριβώς ίδια μ' αυτή που υπάρχει στα Adidas CrazyLight 1 και 2) αλλά και τις τεχνολογίες SprintFrame και SprintWeb. Το κέλυφος του παπουτσιού έχει δομηθεί με βάση τη τεχνολογία SprintWeb κάτι που αυτομάτως το κάνει πανάλαφρο, διαμπερές και ευάερο. Αυτή η ελαστικότητα του κελύφους αναγκάζει την Adidas να επιστρατεύσει τη τεχνολογία SprintFrame κι έτσι ένα πλαστικό σασί τοποθετήθηκε κάτω από το κέλυφος με σκοπό να αποτρέπει ανεπιθύμητες μετατοπίσεις του πέλματος. Το ελαστικό στραπ που υπήρχε στο δεύτερο Rose αντικαταστάθηκε από τρία τριγωνικά Geofit "μαξιλαράκια" που τοποθετήθηκαν περιμετρικά στο κολάρο και "αγκαλιάζουν" ασφυκτικά τη περιοχή των αστραγάλων προσφέροντας σταθερότητα και lockdown. Η ενδιάμεση σόλα είναι από AdiPrene υλικό ενώ η εξωτερική σόλα "φιλοξενεί" δύο είδη χάραξης κάτι που φαίνεται να πολυχρησιμοποιεί η Adidas το τελευταίο διάστημα.
Η σιλουέτα του Rose 2.5 δεν αποκλίνει πολύ από εκείνη του προκατόχου του και πρωταγωνιστές του σχεδίου είναι τα Three Stripes που χουν καλύπτουν σχεδόν όλο το heel cap του SprintFrame. Η ιδέα να χαραχτεί το toe cap αλλά και μέρος του κολάρου με μια ψηφιοποιημένη δορυφορική εικόνα στην οποία απεικονίζεται η γειτονιά ή συνοικία όπου μεγάλωσε ο Pooh, το Englewood, είναι αρκετά πρωτότυπη και αναδεικνύει τα συγκεκριμένα τμήματα του κελύφους. Βέβαια εκείνο το σημείο που διακρίνεται από πολύ μα πολύ μακριά είναι η περιοχή όπου "φιλοξενούνται" τα τρία κόκκινα και μπαμπάτσικα "μαξιλαράκια" τα οποία διατηρούν το συγκεκριμένο κόκκινο χρώμα σε όλες σχεδόν τις εκδόσεις του. Αξίζει να σημειωθεί πως για πρώτη φορά στη σειρά κάνει την εμφάνισή του κι ένα υπεραπλουστευμένο λογότυπο του αθλητή που όμως χει "στριμωχτεί" στη κορυφή της γλώσσας του παπουτσιού. Τέλος, να μη ξεχάσουμε να αναφερθούμε και σε μια ακόμη σχεδιαστική λεπτομέρεια, τον κρυμμένο άσσο που χει τυπωθεί κάτω από τη τριγωνική προέκταση του toe cap.
Οι βασικές χρωματικές εκδόσεις που πρωτοεμφανίστηκε είναι adiZero Rose 2.5 ήταν μονάχα δύο. Λευκό με λίγο από γκρι για τις εντός έδρας παραστάσεις του Derrick στη "Windy City" και το σχεδόν κατάμαυρο για τις εξορμήσεις των Ταύρων εκτός της "Chi Town". Λίγο καιρό αργότερα έκαναν την εμφάνισή τους κι άλλες εκδόσεις απ' τις οποίες ξεχώρισαν - κατ' εμέ - η κόκκινη "Brenda" και το γκριζόμαυρο "Playoffs" που χει μείνει αξέχαστο καθώς φορώντας αυτό θυμόμαστε τον παίχτη να τραυματίζεται και να ξαπλώνει φαρδιά πλατιά στο παρκέ του United Center. Μια άτυχη στιγμή που ίσως να άλλαξε ριζικά του ρου της ιστορίας στο μαγικό κόσμο του NBA. Αυτό που αμελήσαμε να αναφέρουμε έως τώρα είναι πως τόσο το Rose 2 όσο και το εικονιζόμενο Rose 2.5 είναι προϊόντα έμπνευσης του σχεδιαστή Robbie Fuller οποίος διαθέτει ένα αξιοζήλευτο και πλούσιο παλμαρέ. Το Adidas adiZero Rose 2.5 θεωρείται από πολλούς ως το πιο επιτυχημένο μοντέλο της εν λόγω σειράς κι ένα από τα πλέον διακεκριμένα μπασκετικά στην ιστορία της Adidas Basketball.