1 Αυγούστου 2018

15 εταιρείες με παρελθόν στα hoop business!! (Α' μέρος)

Με αφορμή την αιφνίδια και δυναμική επάνοδο της Puma στο κλάδο των μπασκετικών υποδημάτων αποφάσισα να συντάξω ένα άρθρο με θέμα τις αθλητικές εταιρείες ή αν προτιμάτε τα brands που κάποτε δραστηριοποιήθηκαν στον εν λόγω κλάδο τον οποίο έχουν εγκαταλείψει πια εδώ και πολύ καιρό. Κάποιες απ' αυτές κατάφεραν να αφήσουν εποχή συνδέοντας άμεσα το όνομά τους με την ανάπτυξη του συγκεκριμένου αθλήματος κι άλλες που ήρθαν είδαν και απήλθαν σύντομα ωστόσο όμως πρόλαβαν να αφήσουν το δικό τους έστω και μικρό σημάδι στην εξέλιξη των μπασκετικών υποδημάτων.
Σε μια πολύ πρόχειρη καταμέτρηση των brands που ενεπλάκησαν κάποια στιγμή με τα hoop business διαπίστωσα πως ο αριθμός τους θα ταν διψήφιος κι επειδή η σύντομη αναφορά μου για τη καθεμιά θα χε μια έκταση καθιστώντας το άρθρο μακροσκελές και ιδιαίτερα κουραστικό προς ανάγνωση, επέλεξα να το "σπάσω" σε τρία ίσα μέρη με το καθένα τους να "φιλοξενεί" από πέντε εταιρείες. Για να προλάβω τόσο τους καλοπροαίρετους όσο και τους κακοπροαίρετους, μη περιμένετε να αναφερθώ σε μάρκες που κυριαρχούν αυτή τη στιγμή αφού για αυτές θα φροντίσω να κάνω ιδιαίτερη μνεία σε μελλοντικότερα άρθρα μου.

Avia
Η Avia είναι μια αμερικάνικη εταιρεία ένδυσης και υπόδησης που ιδρύθηκε το 1979 από τον Jerry Subblefield. Η ονομασία της εταιρείας προέρχεται από τη λατινική λέξη "avis" που σημαίνει πουλί και το σκέφτηκε ο ιδρυτής της κατά της διάρκεια μια αεροπορικής πτήσης. Το σχεδιασμό των αθλητικών της παπουτσιών είχαν αναλάβει ο Subblefield παρέα με τον υιό του οι οποίοι αρχικά ασχολήθηκαν με τη κατασκευή υποδημάτων για τρέξιμο και αερόμπικ ενώ κατάφεραν να αναπτύξουν κι αρκετές τεχνολογίες όπως την "Cantiveler Heel" για την οποία μήνυσε άλλωστε τη Nike καθώς θεωρήθηκε πως οι κωδικοί Air 180 και Air Force 180 αξιοποιούσαν ή βασίστηκαν στη πατέντα της Avia. Η εταιρεία γνώρισε εξαιρετικά μεγάλη άνθιση από τα τέλη της δεκαετίας του '80 μέχρι και τα μέσα του '90 εξού και η εξαγορά της απ' την πάλαι ποτέ κραταιά Reebok το 1987 έναντι το αστρονομικού ποσού των 180 εκ. δολαρίων. Μπασκετικά προϊόντα της Avia φόρεσαν αρκετά πρωτοκλασάτα αλλά νεανικά ονόματα εκείνης της περιόδου όπως οι Scottie Pippen, John Salley, AC Green, Robert Parish και φυσικά ο Clyde Drexler χάρη στον οποίο έγινε και ευρέως γνωστότερη η εταιρεία. Τα Avia 822, 830, 850, 855 Low και 880 είναι κάποια από τα γνωστότερα μοντέλα της με τον Glyde να τιμάει δεόντως τα Avia Arc 911 όπου τα έμαθαν άπαντες όταν τα φόρεσε αγωνιζόμενος για λογαριασμό της Dream Team.

British Knights
Η BK είναι μια μικρή αμερικάνικη εταιρεία με έδρα τη Νέα Υόρκη κι έτος ίδρυσης το 1983. Ήταν απ' τις πρώτες εταιρείες που ξεκίνησαν τη κατασκευή αθλητικών παπουτσιών δίνοντας περισσότερο προσοχή στη lifestyle χροιά που μπορεί να έχει ένα sneaker παρά στο performing κομμάτι του. Μέσω του μουσικού κινήματος της hip-hop η εταιρεία κατάφερε να εξελιχθεί στο δημοφιλέστερο brand στις νεαρές ηλικίες καταφέρνοντας μάλιστα το 1990 να συνάψει συνεργασία με τον τιτανοτεράστιο αρτίστα MC Hammer. Η BK εκμεταλλευόμενη τη μεγάλη απήχηση που γνώριζε εκείνη την εποχή θέλησε να κάνει γρήγορα το μεγάλο επιχειρηματικό βήμα κι έτσι εισήλθε στο κλάδο των μπασκετικών. Ο απόφοιτος του Syracuse και νούμερο ένα επιλογή στο draft του 1990 που μετέπειτα αναδείχθηκε Rookie of the Year, ο κύριος Derrick Coleman, φάνταζε ως η πιο ενδεδειγμένη λύση για αυτό το νέο ξεκίνημα της BK. Το 1990 ο ROY αγωνίστηκε φορώντας τα χοντροκομμένα Dymacel όπου Dymacel ήταν ονομαζόταν η αντικραδασμική τεχνολογία που χε αναπτύξει η BK και επρόκειτο για ένα αεροθάλαμο τύπου Air όπου περιείχε ένα είδος gel. Άλλοι γνωστοί μπασκετικοί κωδικοί της BK υπήρξαν τα Defender Mid και Vengeance Mid που κυκλοφόρησε το 1993 και το Blaster που παρουσιάστηκε την αμέσως επόμενη χρονιά. Πλέον, κι έχοντας ως μότο το "οι καλλιτέχνες είναι οι νέοι αθλητές" η British Knights καταβάλει προσπάθειες ώστε να επιζήσει ενώ κάπου το 2014 μέσω επανεκδόσεων του Dymacel πήγε να επανέλθει στα hoop business αλλά μάταια.

Converse
Μια απ' τις τρεις μεγαλύτερες και ιστορικότερες εταιρείες αθλητικών ειδών παγκοσμίως είναι η Converse. Η ύπαρξή της χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα (1908) με τόπο καταγωγής τη πόλη Μάλντεν της Μασαχουσέτης και ιδρυτής της ήταν ο τότε 47χρονος Marquis Mills Converse. Η Converse Rubber Shoe Company αρχικά ξεκίνησε φτιάχνοντας καθημερινά ανδρικά και γυναικεία παπούτσια ενώ το 1915 άρχισε να ασχολείται και με τη κατασκευή αθλητικών υποδημάτων. Το 1917 είναι η χρονιά που σημάδεψε τη ιστορία της εταιρείας καθώς τότε πρωτοκυκλοφόρησε το πιο γνωστό μπασκετικό μοντέλο στην ιστορία του αθλήματος, το Converse All Star. Το 1923 όμως ένας μπασκετμπολίστας εν ονόματι Charles H. "Chuck" Taylor παραπονέθηκε στην εταιρεία ότι υπέφερε από πρήξιμο στα πόδια εξαιτίας των εν λόγω παπουτσιών αλλά η Cons του προσέφερε δουλειά ως πωλητής κι εκπρόσωπος της εταιρείας που θα αναλάμβανε να διαφημίσει τα All Star. Για ανταμοιβή η υπογραφή του Taylor προστέθηκε το 1932 στο patch του περίφημου παπουτσιού που εξακολουθεί να πουλάει όντας πια lifestyle μοντέλο. Η εταιρεία κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διέκοψε τη γραμμή παραγωγής της και ασχολήθηκε με τη κατασκευή ρούχων και παπουτσιών για τον στρατό και επανήλθε σε κανονική λειτουργία με τη λήξη του πολέμου. Κάπου τη δεκαετία του '70 η Converse έχασε το μονοπώλιο της αγοράς και παράλληλα το All Star έπαψε να είναι το επίσημο παπούτσι του NBA το οποίο είχε τιμήσει και με το παραπάνω ο θρυλικός Wilt Chamberlain. Παρά τον ανταγωνισμό η Cons εξακολουθούσε να είναι το πρώτο όνομα στο κλάδο και νέα προϊόντα της προτιμούσαν κι άλλοι μύθοι του σπορ όπως οι Magic Johnson, Larry Bird ενώ νεότεροι NBAers όπως οι Larry Johnson, Dennis Rodman κι εσχάτως ο Dwyane Wade απέκτησαν τις δικές τους signature σειρές. Converse Weapon, Pro Star, Fastbreak Mid, Pro Conquest, ERX 260, ERX 360, Aero Jam, All-Star Rodman, Wade 1 και 2 είναι κάποιοι απ' τους δημοφιλέστερους κωδικούς στη μετά-Chuck εποχή.

Nautica
Ω ναι, κι όμως! Η πασίγνωστη εταιρεία premium ρουχισμού που χει συνδέσει το όνομά της με τα θαλάσσια σπορ και κυρίως με την ιστιοπλοΐα για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα επιχείρησε να εμπλακεί στα hoop business χωρίς κάποια ιδιαίτερη επιτυχία. Η εταιρεία ιδρύθηκε μόλις το 1983 στις ΗΠΑ από τον David Chu έναν Ταϊλανδέζο μετανάστη που σπούδασε αρχιτεκτονική στο Fashion Institute of Technology της Νέας Υόρκης στο οποίο κάποια στιγμή παρακολούθησε και μαθήματα design. Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη "nauticus", εις την ελληνική ναυτικός, εξού και το χαρακτηριστικό λογότυπο της εταιρείας. Για την είσοδό της στη κατηγορία των μπασκετικών η Nautica ακολούθησε τη συνήθη για την εποχή τακτική της προσέγγισης ενός NBAer και ο εκλεκτός της ήταν ο πρώην All-Star Glen Rice ο οποίος σε κάποιες απ' τις πρώτες του σεζόν ως μέλος των Miami Heat αγωνίστηκε φορώντας πατούμενα της Champion. Η μετακόμιση του Rice στη Charlotte συνέπεσε χρονικά με την μεταπήδησή του στη Nautica χάρη στην οποία απέκτησε τη δική του signature σειρά παπουτσιών. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο η συνεργασίας με τη Nautica η σχέση τους "κλυδωνίστηκε" καθώς στο All Star Game του Κλίβελαντ το 1997 εθεάθη να αγωνίζεται φορώντας μπασκετικά μιας νέας φίρμας που έως τότε δεν είχε καμία απολύτως σχέση με το άθλημα και με τα σπορ γενικότερα, της Warner Brothers! Τώρα αν περιμένετε να σας αραδιάσω τις ακριβείς κωδικές ονομασίες των δημοφιλέστερων Nautica μπασκετικών ατυχήσατε καθώς το μοναδικό στοιχείο που γνωρίζω είναι πως σε ένα από αυτά υπήρχε εκατέρωθεν των πλευρών του ραμμένο ένα τεράστιο NST (Nautica Sport Tech). Πιστεύω ούτε ο ίδιος ο Chu δε θα ενθυμείτε αυτά τα παπούτσια.

New Balance
Μπορεί τη σήμερον ημέρα το όνομα της New Balance να είναι συνυφασμένο με τη κατασκευή casual και running παπούτσια όμως πριν πάρα μα πάρα πολλά χρόνια είχε δραστηριοποιηθεί και στο κλάδο των μπασκετικών. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απ' την αρχή. Η New Balance είναι μια κατεξοχήν αμερικάνικη εταιρεία με έτος ίδρυσης το 1906 και καταγωγή το Μπράιτον, μια γειτονιά βόρεια της Βοστώνης. Ο William J. Riley, ένας Βρετανός μετανάστης, δημιούργησε το 1906 τη New Balance Arch Company η οποία ειδικευόταν στη κατασκευή βοηθημάτων για τη καμάρα και άλλων εξαρτημάτων με σκοπό τη βελτίωση του shoe-fit. Τα πρώτα παπούτσια της NB προορίζονταν για τα άτομα που το επάγγελμά τους απαιτούσε πολλές ώρες ορθοστασίας ενώ μόλις το 1932 η εταιρεία κατασκεύασε το πρώτο της performing που ήταν για το τρέξιμο. Η NB έγινε ευρέως γνωστή το 1960 όταν η κόρη κι ο γαμπρός του Arthur Hall, του πρώην πωλητή που κατάληξε να γίνει συνιδιοκτήτης και μετέπειτα ιδιοκτήτης του brand, κυκλοφόρησαν το περίφημο Trackster το πρώτο running με κυματοειδή-ραβδωτή εξωτερική σόλα. Η εταιρεία εισήλθε στη κατηγορία των μπασκετικών περί της αρχές τη δεκαετίας του '80 κι ο πρώτος NBAer που επιχείρησε να δοκιμάσει μοντέλο με το πλαγιαστό λογότυπο "N" ήταν ένας απ' τους παίχτες της θρυλικής ομάδας του Red Auerbach, ο C. L. Carr. Κάπου το 1985 η NB αποφάσισε να συνεργαστεί επισήμως πλέον με κάποιον σπουδαιότερο NBAer και κατέληξε στον James Worthy προσφέροντάς του 1 εκ. δολάρια, ένα πολύ εύλογο ποσό για εκείνη την εποχή. Για χάρη του "Trust Worthy" ίδρυσε λίγο αργότερα τη πρώτη και μοναδική της signature σειρά κυκλοφορώντας το αρχικά το P740 κι εν συνεχεία το Worthy 970 αλλά κάποιες εξωαγωνιστικές περιπέτειες του αθλητή θεωρήθηκε πως έβλαπταν την εικόνα της εταιρείας κι έτσι η συνεργασία τους έληξε κάπως πρόωρα. Η New Balance έκτοτε επανήλθε στο δόγμα της, "Endorsed by No One", αν και κατά καιρούς μπασκετικά της φόρεσαν κάποιοι όχι τόσο λαοπρόβλητοι παίχτες όπως ο Matt Bonner. Μπορεί επισήμως να μην αποσύρθηκε ποτέ απ' την κατηγορία όμως φαίνεται πως σκοπεύει να επανέλθει δυναμικά στο σπορ συνεργαζόμενη με κάποιο πρωτοκλασάτο όνομα που αγωνίζεται φυσικά για λογαριασμό των Κελτών.