22 Αυγούστου 2018

Testing Nike Hyperdunk X

Σε μια περίοδο όπου η αγορά μπασκετικών υποδημάτων έχει "κατακλυστεί" από κάθε λογής signature σειρές διακρίνεται μονάχα μία non-signature σειρά που καταφέρνει να επιβιώσει δια πυρός και σιδήρου. Τη φετινή χρονιά συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τη κυκλοφορία του πρώτου Hyperdunk, ενός μπασκετικού που έμελλε να αποτελεί λαμπρό σημείο αναφοράς στη μακρόχρονη ιστορία της Nike Basketball. Με τη κυκλοφορία του επετειακού Hyperdunk X ή Hyperdunk 10 η σειρά κατορθώνει να γίνει η μοναδική του είδους της που φτάνει τον συγκεκριμένο αριθμό εκδόσεων, μια άτυπη αλλά διόλου ευκαταφρόνητη διάκριση.
Στη παρούσα ανάρτηση θα αναφερθούμε στην α-ψηλή βερσιόν του Hyperdunk X που δε διαφέρει ουσιαστικά από την low-top έκδοση αν και πιστεύω πως η δεύτερη αναμένεται να κερδίσει το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας του αγοραστικού κοινού. Το Nike Hyperdunk X κατασκευαστικά φαίνεται να αξιοποιεί τα υλικά δόμησης της φθηνότερης εκδοχής του περσινού κωδικού της σειράς, ήτοι ένα είδος παλιού engineered mesh που "διακόπτεται" εγκάρσια από μια φαρδιά εγκάρσια neoprene λωρίδα γεγονός που αναγκάζει το παπούτσι να χει πολύ πιο ψηλά τη "λαιμόκοψη" του κολάρου κι ως εκ τούτου να διαθέτει μικρότερη σε εύρος γλώσσα η οποία αποτελεί μέρος ενός bootie. Μια λεπτή υφασμάτινη ζώνη στα πρότυπα του LeBron XV έχει ραφτεί επάνω στο κουτουπιέ με σκοπό να βάζει σε τάξη τα κορδόνια ενώ ένα οβάλ δερμάτινο κι εξωτερικό heel counter αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε στο low Hyperdunk 2017 έχει ραφτεί στη ράχη και του νεότερου HD. Εν συνεχεία βρίσκουμε μια ενδιάμεση σόλα προερχόμενη από phylon υλικό εντός της οποίας περιέχονται δύο ανεξάρτητοι θύλακες Zoom Air σε φτέρνα και στο έμπροσθεν μέρος του, c(l)opy-paste δηλαδή της mesh-άτης έκδοσης του προπέρσινου HD. Τέλος, η εξωτερική σόλα του διαθέτει ένα ενιαίο και συνεχές κυματοειδές μοτίβο χάραξης παραπλήσιο με κείνο που φέρει το Kyrie 4. Σα σχέδιο το Nike Hyperdunk X θα έλεγα ότι "κουβαλάει" συγκεκριμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα από τον ένατο (και φθηνότερο) κωδικό της σειράς (δηλ. το heel counter και τα μικρά παράθυρα στην εξωτερική σόλα) αλλά σα σιλουέτα θυμίζει πολύ έντονα το Nike Hyperfuse 2011 στη πολύ πιο αναβαθμισμένη μορφή του.
Στην εγχώρια αγορά μπορείτε να βρείτε και τις δύο εκδοχές του δέκατου HD αλλά για την ώρα όχι σε μεγάλη ποικιλία χρωματισμών. Παρακάτω ως είθισται έχω συμπεριλάβει κάποια performing βιντεάκια του Nike Hyperdunk X τόσο στη low όσο και στη high-top εκδοχή μιας και οι μεταξύ τους διαφορές είναι ελάσσονος σημασίας.