5 Αυγούστου 2018

Converse Fastbreak '83 Mid (Parchment/Vaporous Gray)

Μισό αιώνα περίπου πριν η Nike γίνει η κυρίαρχος εταιρεία στο κλάδο των μπασκετικών υποδημάτων η Converse ήταν εκείνη που μεσουρανούσε καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των μπασκετμπολίστών στην αντίπερα όχθη έδειχνε μια σαφέστατη προτίμηση στα μπασκετικά με το αστεράκι. Τα διαχρονικά Converse All Star πολύ προτού μετατραπούν σε "fashion icon" υπήρξαν ως γνωστόν μπασκετικά παπούτσια που φορούσε η πλειονότητα των τότε Αμερικανών παιχτών μεταξύ των οποίων και οι θρύλοι Bill Russell και Wilt Chamberlain. Η παντοκρατορία της Converse στη συγκεκριμένη κατηγορία κράτησε παραπάνω από τριάντα συναπτά έτη κατά την διάρκεια των οποίων η νυν θυγατρική της Nike πρόλαβε να κυκλοφορήσει κάμποσα μοντέλα. Ένα εξ΄ αυτών ήταν και το Fastbreak Mid που παρουσιάστηκε το πολύ μακρινό 1983 κι έμελλε να μείνει στη ιστορία ως το μπασκετικό που φόρεσε ο αμούστακος ακόμη Michael Jordan όντας παίχτης του περιβόητου κολεγίου της North Carolina αλλά και στην τότε εθνική ομάδα των Η.Π.Α. που συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1984. Για να αποδίδουμε όμως τα του Καίσαρος τω Καίσαρι αξίζει να σημειωθεί πως ο 18χρόνος MJ στους τελικούς του NCAA δε προτίμησε να φορέσει τα Fastbreak Μid αλλά τα Pro Leather, ένα άλλο θρυλικό μοντέλο της Converse.
Το Converse Fastbreak '83 Mid όπως είναι η επίσημη ονομασία του μοντέλου είναι ένα μπασκετικό προ-προ-περασμένων εποχών οπότε από κατασκευαστικής σκοπιάς μη περιμένετε να δείτε υλικά και τεχνολογικές καινοτομίες που αναπτύχθηκαν την τελευταίας εικοσαετίας. Το άνωθεν μέρος της λιτής κατασκευής αποτελείται κυρίως από nylon υλικό στα συνήθη μέρη του οποίου έχουν ραφτεί λεπτές στρώσεις δέρματος για ενισχυτικούς λόγους αλλά και για προστασία έναντι της φυσιολογικής φθοράς. Η εξωτερική σόλα είναι από κλασικό EVA, ένα ξεπερασμένο κι όχι τόσο "φιλικό" προς τον χρήση υλικό γεγονός που δικαιολογεί την απόφαση της Nike να εκσυγχρονίσει το μοντέλο στη τελευταία του επανακυκλοφορία με τη τοποθέτηση μιας αποσπώμενης ενδιάμεσης σόλας από Lunarlon. Μια ακόμη διαφορά του νεότερου Fastbreak Mid σε σχέση με τον παλαιολιθικό πρόγονό του είναι το μοτίβο χάραξης της εξωτερικής του σόλας που χει τροποποιηθεί ελαφρώς πιθανότατα για στυλιστικούς κυρίως λόγους. Απλά τα πράγματα εκείνη την περίοδο, μη ψάχνετε για θαύματα!
Σαν εμφάνιση το Converse Fastbreak '83 Mid θυμίζει έντονα το επίσης συνομήλικό του Adidas Top Ten αλλά και το πρώτο-πρώτο Nike Air Force 1. Τώρα ποιο απ' αυτά προηγήθηκε των υπολοίπων δε το γνωρίζω επακριβώς όμως το πασίγνωστο πια "Star Chevron" λογότυπο-σήμα που ναι ραμμένο και στις δύο μεριές του παπουτσιού προδίδει από μακριά τον τόπο καταγωγής του. Το "Star Chevron" λογότυπο σχεδιάστηκε το 1970 και αποτελεί έμπνευση του κυρίου Jim Labadini το οποίο μάλιστα δεν άργησε να "καπαρώσει" τη θέση του επίσημου σήματος της εταιρείας. Μιας κι εκείνη την εποχή συνηθιζόταν όλα τα μπασκετικά - κι όχι μόνο - υποδήματα να είναι "ντυμένα" στα λευκά για να επιτευχθεί ο σκοπός της χρωματικής διαφοροποίησης του εκάστοτε μοντέλου επιλέγονταν κάποια συγκεκριμένα σημεία που θα είχαν την ίδια χρωματική απόχρωση. Αυτά τα σημεία στο Fastbreak '83 Mid ήταν και εξακολουθούν να είναι το σιρίκι δέρματος στο κολάρο, τα ραμμένα "Star Chevron" λογότυπα στις πλευρές του και η εξωτερική του σόλα. Κάτι που χει παραμείνει αναλλοίωτο και στις νεότερες εκδόσεις του Fastbreak Mid είναι το μικρό λογότυπο αστέρι στη ράχη του κολάρου καθώς και η χάραξης του ονόματος της εταιρείας στην εξωτερική πλαϊνή μεριά της σόλας.
Η προ 35ετίας επιλογή της Converse να μην επενδύσει σε έναν εξαιρετικά φιλόδοξο και φέρελπι νεαρό μπασκετμπολίστα πιθανόν να ήταν η κρισιμότερη απόφαση στην ιστορία της άλλοτε κραταιάς εταιρείας. Κάτι το άγουρο της ηλικίας του MJ, κάτι υπέρμετρη - αλλά δικαιολογημένη - αλαζονεία της Converse που κατείχε το μεγαλύτερο μερίδιο της τότε αμερικάνικης αγοράς συν το γεγονός πως με αυτήν συνεργάζονταν ήδη οι τρεις κορυφαίοι παίχτες του NBA, Julius Erving, Larry Bird και Magic Johnson, όλοι αυτοί οι λόγοι ίσως να συνέβαλαν στην απόφαση της Cons να μην συμμετάσχει πιο "ζωηρά" στις διαπραγματεύσεις ώστε να αποσπάσει την υπογραφή του μετέπειτα G.O.A.T. Η ιστορία τελικά εξελίχθηκε όχι προς το συμφέρον της Converse (μετά Χριστόν προφήτης κι εγώ) παρά το γεγονός πως κατέβαλε αξιοσημείωτες προσπάθειες ώστε να παραμείνει στο "παιχνίδι" αλλά ούτε τα Aero Jam του Larry Johnson, ούτε τα παπούτσια με την υπογραφή του Dennis Rodman ούτε και η signature σειρά παπουτσιών για τον "Flash" (με φωτεινή εξαίρεση το Wade 1) κατάφεραν να αποτρέψουν την βίαιη αποχώρηση της Cons από τον κλάδο που άλλοτε δέσποζε. Τα Fastbreak '83 Mid επανήλθαν στο προσκήνιο πέρυσι όντας αρχικά μέλος ενός πακέτου που το περιελάμβανε μαζί με το Air Jordan ΙΙ ενώ λίγους μήνες αργότερα άρχισε να κυκλοφορεί κι ως singl-άκι σε νεότερους αλλά κι old-school χρωματικούς συνδυασμούς.