23 Ιουλίου 2017

Nike Air Force 1 Ultra Flyknit (Multicolour)

Το Nike Air Force1 είναι το παπούτσι χάρη στο οποίο η αμερικάνικη εταιρεία οφείλει τη σημερινή της υπόσταση χωρίς καμία δόση υπερβολής. Το AF-1 ή αλλιώς AF1 θεωρητικά αποτέλεσε το διαβατήριο για την "είσοδο" της νεοσύστατης τότε Nike στην άκρως απαιτητική αλλά οικονομικά ανθούσα αγορά των μπασκετικών υποδημάτων, τη πρωτοκαθεδρία της οποίας κατέχει για παραπάνω από 25 έτη. Ναι ναι σίγουρα ο Michael Jordan άλλαξε το ρου της ιστορίας της Nike όμως πριν από αυτόν υπήρχε και η προϊστορία και το AF-1 αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο αυτής. Και μπορεί το AF-1 κατά τη διάρκεια της επίσημα πρώτης κυκλοφορίας του να μη γνώρισε τη τεράστια επιτυχία που γνώρισαν πολλά από τα νεότερα μπασκετικά της εταιρείας παρ' όλα αυτά στη συνέχεια ρέφαρε θεαματικότατα με συνέπεια να καλείται σήμερα ως το διαχρονικότερο παπούτσι στη ιστορία της Nike. Το Nike Air Force όπως αρχικώς ονομάστηκε πρωτοπαρουσιάστηκε το 1982 και "εξαφανίστηκε" την αμέσως επόμενη χρονιά αλλά επανακυκλοφόρησε το 1986 ελαφρώς τροποποιημένο και έχοντας πάρει πλέον τη τελική του μορφή. Βασικός υπαίτιος για τον - κατά καιρούς - κανιβαλισμό του εμπορικότερου swoosh παπουτσιού είναι ο Bruce Kilgore στο βιογραφικό του οποίου βρίσκονται μοντέλα όπως το Air Ship, Air Jordan II καθώς και το πρώτο λογότυπο του MJ (Wings). Μετά απ' αυτή τη σύντομη ιστορική αναδρομή ας επανέλθουμε στο σήμερα και στη κυριολεκτικά πιο light εκδοχή του AF-1!!
Η Nike μετά από 34 ολόκληρα χρόνια και έχοντας αναπτύξει δεκάδες τεχνολογικές καινοτομίες πήρε επιτέλους την γενναία απόφαση να εκσυγχρονίσει το εμβληματικότερο μπασκετικό της ιστορίας της αν και πλέον συγκαταλέγεται στη lifestyle κατηγορία. Το Nike Air Force 1 Ultra Flyknit όπως λέγεται πια είναι μια πανάλαφρη κατασκευή που ζυγίζει σχεδόν το μισό βάρος της ορίτζιναλ εκδοχής κι αυτό το οφείλει κυρίως σε δύο παράγοντες. Πρώτος και καλύτερος το κέλυφος του που ναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένο με βάση τη Flyknit τεχνολογία η οποία καταφέρνει να μιμείται επακριβώς κάθε πτυχή του θρυλικού προγόνου του. Απ' τα λίγα γονίδια που παρέμειναν ίδια στο DNA του είναι τα swoosh, το heel tab, η γλώσσα (εν μέρει) αλλά και το αφαιρούμενο στραπ τα οποία εξακολουθούν να είναι από ποιοτικό δέρμα. Δεύτερος λόγος για τη δραστικότατη μείωση του βάρους του AF-1 είναι το phylon υλικό που επιλέχθηκε για τη δόμηση της αντικειμενικά φαρδιάς του σόλας χωρίς βέβαια να χει αποχωρήσει ο εσωτερικός αεροθάλαμος Air στη περιοχή της φτέρνας. Μη ξεχνάμε άλλωστε πως το AF-1 είναι το πρώτο μπασκετικό της εταιρείας που έκανε χρήση της - διαστημικής για κείνη εποχή - τεχνολογίας Nike Air. Ολοκληρώνοντας, το δημοφιλές μοτίβο χάραξης της εξωτερικής σόλας με το pivot σημείο και τους ομόκεντρους κύκλους παραμένει σχεδόν αφού έχει πέσει αρκετά "σκάψιμο" σε κάποια σημεία ώστε να επιτευχθεί περαιτέρω ελάφρυνση του παπουτσιού.
Ο άνθρωπος που ευθύνεται κατά κύριο λόγο για την ολική αναμόρφωση ή καλύτερα το ξανάνιωμα ενός θρυλικού μπασκετικού μοντέλου της Nike είναι ο Jonathan Johnsongriffin. Ο εν λόγω κύριος αποφάσισε να υποβάλει σε μια γενναία πλαστική εγχείρηση το παπούτσι που σχεδίασε ο Kilgore ο οποίος το εμπνεύστηκε βασιζόμενος στο Air Approach, ένα ορειβατικό υπόδημα της εταιρείας. Επιστρέφοντας στο παρόν, o Griffin σεβόμενος τη βαριά κληρονομιά που κουβαλάει το AF-1 επέλεξε να διατηρήσει όλα μα όλα τα φυσιογνωμικά τα χαρακτηριστικά του. Παρατηρώντας προσεκτικά διακρίνουμε τα τρία ξεχωριστά μέρη του απαρτίζουν κέλυφός του καθώς και τις μικρές οπές που επιβάλλεται να έχει το κάθε toe cap κάθε AF-1. Η λέξη "Air" αλαμπρατσέτα με την λεπτή ευθεία γραμμή που βρίσκονται στη βάση της περιμέτρου της σόλας στη νεότερη εκδοχή έχουν "σκαφτή" μορφή και όχι ανάγλυφη εν αντιθέσει με τα 52 μικρά αστέρια (όσα και τα αστέρια στη σημαία των Η.Π.Α.) σε κάθε άκρο της σόλας που έμειναν απαράλλαχτα. Τέλος, παρά το γεγονός πως η εξωτερική σόλα του AF-1 έχει υποστεί μια εκβάθυνση το περίφημο pivot σημείο με τους ομόκεντρους κύκλους εξακολουθεί να είναι ευδιάκριτο σχεδιαστικό γνώρισμα του μοντέλου.
Η Nike γνωστοποίησε τον ερχομό του Air Force 1 Ultra Flyknit κάπου στα τέλη Γενάρη του 2016 και για το όλο εγχείρημα την ευθύνη φέρει όπως προείπαμε ο Jonathan Johnsongriffin (κατ' άλλους Johnson Griffin). Σύμφωνα πάντα με την εταιρεία ένα καλοκαιρινό ταξίδι του σχεδιαστή στο Παρίσι όπου σουλάτσαρε για 12 ώρες φορώντας τα κλασικά AF-1 (πραγματικό έγκλημα) τον έκαναν να αναρωτηθεί πως θα μπορούσε να γίνει το παπούτσι πιο φιλικό και πιο σύγχρονο χωρίς να το κακοποιήσουν. Μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα το όνειρό του πήρε σάρκα και οστά κι έτσι τη περασμένη χρονιά παρουσιάστηκε ίσως η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή του μετά από πάρα πολλά χρόνια. Κυκλοφόρησε αρχικά μόνο στη mid μορφή του και σε δύο μόλις χρωματισμούς όπου το μεν ένα αξιοποιούσε μονάχα τη κόκκινη κλωστή για την ύφανση του Flyknit κελύφους ενώ το άλλο διέθετε πληθώρα χρωμάτων γι' αυτό και του αποδόθηκε η κωδική ονομασία "Multicolour". Οι δύο εκδόσεις έγιναν ανάρπαστες κάτι που σήμανε αυτομάτως την κυκλοφορία κι άλλων χρωματισμών του παπουτσιού τόσο στην mid όσο και στη low μορφή του. Αυτή η επιτυχής ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών της Nike σε παλιά και συνάμα διαχρονικά παπούτσια της χωρίς την αλλοίωση των χαρακτηριστικότερων γνωρισμάτων τους ήταν μόνο η αρχή!