11 Αυγούστου 2018

Air Jordan XVI (Midnight Navy)

Μετά τη δεύτερη απόσυρση του GOAT από την ενεργό δράση ο τέως πια κομισάριος του NBA David Stern είχε ως κύριο μέλημά του να αναζητήσει εκείνον τον σούπερ-ντούπερ και ουαου παίχτη πάνω στον οποίο θα συνέχιζε να εξελίσσεται η διασημότερη μπασκετική λίγκα του πλανήτη. Απ' την άλλη μεριά η Jordan Brand και κατ' επέκταση η Nike παρά το πλήγμα που υπέστη συνέχισε ακάθεκτη να κυκλοφορεί νεότερους κωδικούς της signature σειράς του MJ. Ταυτόχρονα με την απόσυρση του MJ αποσύρθηκε κι ο ιθύνων νους της σειράς, ο σχεδιαστής Tinker Hatfield ο οποίος βέβαια πρόλαβε να σχεδιάσει το Air Jordan XV, το εκκεντρικό αλλά τελευταίο μπασκετικό μοντέλο που φόρεσε ο GOAT όντας μέλος των ανίκητων Chicago Bulls. Στη θέση του αρχιτέκτονα στρογγυλοκάθισε ο φέρελπις τότε νεαρός Wilson Smith III κι αμέσως έδωσε τα διαπιστευτήριά του με τη σχεδίαση του Air Jordan XVI που κυκλοφόρησε ανήμερα των 38ων γενεθλίων του Μιχαλάκη το πολύ μακρινό πια 2001. Το μοντέλο ανέλαβαν να προωθήσουν παίχτες της νεότερης γενιάς του NBA των οποίων η Jordan Brand υπήρξε σπόνσορας και μεταξύ αυτών ήταν οι Ray Allen, Michael Finley, Eddie Jones, Joe Johnson αλλά κι παλιός-είναι-αλλιώς Reggie Miller.
Το Air Jordan XVI είναι μια συμπαθέστατη αλλά αρκετά χοντροκομμένη δημιουργία που αξιοποιεί πολλά παραδοσιακά υλικά κατασκευής τα οποία "συνεργάζονται" με τις νεότερες τεχνολογίες που χει αναπτύξει η μαμά εταιρεία. Το άνωθεν μέρος συνίσταται κυρίως από ποιοτικό δέρμα και nubuck με το δεύτερο να είναι "συνδεδεμένο" με mesh ώστε να προσφέρει επαρκή αερισμό του ποδιού. Σημείο αναφοράς της κατασκευής είναι χωρίς αμφιβολία το λουστρίνι που επανεμφανίζεται για πρώτη φορά στη σειρά μετά το AJ XI αλλά τούτη τη φορά "κοσμεί" κυρίως το toe cap του μοντέλου αλλά και την κορυφή της γλώσσας. Εξάλλου αυτά είναι και τα μοναδικά σημεία που δε δύναται να καλύψει η περικνημίδα ή αλλιώς γκέτα ή ο μανδύας αν θέλετε που καπαρώνει το κυρίως σώμα του παπουτσιού δίνοντας έτσι την αίσθηση του κλασικού. Η περικνημίδα είναι κατασκευασμένη από δέρμα με ολίγον τι από σπάντεξ και mesh υλικά και κουμπώνει με τρία μαγνητικά κουμπιά τσάντας συν ένα σκρατς. Η ενδιάμεση σόλα προέρχεται από phylon υλικό εντός της οποίας περιέχονται ένας θύλακας Zoom Air στο έμπροσθεν μέρος κι ένας blow-molded (χυτευμένος?) Nike Air θάλαμος στη φτέρνα του η οποία μάλιστα είναι και μερικώς ορατή απ' την εσωτερική πλευρά. Ακριβώς από κάτω έχει τοποθετηθεί και μια λεπτή αντιστρεπτική πλάκα από ανθρακόνημα (carbon shank plate) και last-but-not-least έχουμε μια ημιδιάφανη εξωτερική σόλα που περιλαμβάνει τμήματα με συμπαγή γόμα και κυματοειδή χάραξη ενώ στην προς εξωτερική μεριά βρίσκονται διασκορπισμένες κάποιες σκληρές προεξοχές.
Όταν ο Wilson Smith ο τρίτος ξεκίνησε τον σχεδιασμό του 16o Air Jordan είχε κατά νου να πλάσει ένα παπούτσι που θα περιείχε αγωνιστικά αλλά και "κυριλέ" γονίδια μιας και ο Μιχαλάκης ήταν πια ένας αξιοσέβαστος μεγαλοπαράγοντας της διάσημης λίγκας. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Smith, το 16άρι J βασίζεται στα blueprint του AJ XV με τη διαφορά ότι περιέχει περισσότερες ευθείες γραμμές και λιγότερες καμπύλες σε σύγκριση με τον άμεσο προγονό του. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός πως η μύτη του παπουτσιού είναι σχεδόν τετράγωνη ενώ το Jumpman λογότυπο έχει λιγοστή και διακριτική παρουσία πάνω στη σιλουέτα. Αυτή η επιλογή πιθανότατα να συμβάλει στην ανάδειξη του ονόματος της σειράς το οποίο αναγράφεται πολύ έξυπνα στο εξωτερικό πλαϊνό και απαρτίζεται από 16 πολύ μικρές πλάκες ένεκα του κωδικού της σειράς. Κάτι που ίσως να μη γνωρίζουν αρκετοί είναι πως πάνω στη περικνημίδα και συγκεκριμένα πάνω από το μικροσκοπικό Jumpman έχει χαραχτεί καθέτως το επώνυμο του MJ σύμφωνα με τον κώδικα γραφής Μπράιγ (Braille) που ως γνωστόν είναι ένα σύστημα ανάγνωσης και γραφής για τους τυφλούς. Όταν η περικνημίδα αφαιρεθεί τότε το λουστρίνι στο μυτάκι του παπουτσιού τραβάει όλη τη προσοχή μετατρέποντάς το αυτομάτως στο σήμα κατατεθέν της εν λόγω σιλουέτας.
Όπως ειπώθηκε και νωρίτερα στο πρόλογο, το Air Jordan XVI κυκλοφόρησε πρώτη φορά ανήμερα των γενεθλίων του GOAT το 2001 και για πρώτη έκδοση επιλέχθηκε ένας χρωματισμός που συνήθως βλέπαμε να φορά ο Μιχαλάκης στη post-season όταν αγωνιζόταν για λογαριασμό των Ταύρων. Κατά τη διάρκεια εκείνης της χρονιάς κυκλοφόρησαν κι άλλες τρεις χρωματικές εκδόσεις του XVI ενώ προλάβαμε να δούμε και τη low του εκδοχή σε δύο χρώματα. Στα τότε επίσημα διαφημιστικά πόστερ του παπουτσιού ο MJ πόζαρε φορώντας τα σχεδόν κατάμαυρα XVI ενώ κατά τη δεύτερη επιστροφή του στην ενεργό δράση ως μέλος πια των Washington Wizards τίμησε αγωνιστικά κι αυτό το μοντέλο της signature σειράς του φορώντας όμως μονάχα μια έκδοσή του την "Ginger". Ο κωδικός επανήλθε στο προσκήνιο το 2008 ως μέρος του countdown pack που περιείχε το ορίτζιναλ μαύρο 16άρι συν το "Hare" Air Jordan VII (16+7=23)! Η Jordan Brand αποφάσισε μόλις πρόπερσι να επανακυκλοφορήσει για πρώτη φορά έναν από τους λοιπούς og χρωματισμούς του XVI κι αυτό δεν ήταν άλλο απ' το ασπρομπλέ 16άρι που ναι γνωστότερο στο ευρύτερο - sneakerhead - κοινό ως "Midnight Navy".