1 Μαΐου 2018

Air Jordan XV (Obsidian)

Ήταν η 14η Ιουνίου του 1998 όταν στο Game 6 εκείνων των Τελικών ο κατά πολλούς GOAT σώριαζε (?) στο έδαφος των Bryon Russell και σκόραρε το νικητήριο καλάθι ποζάροντας προκλητικά έτσι ώστε να θυμούνται άπαντες πως αποχώρησε από την ενεργό δράση ως πρωταθλητής και δη θριαμβευτής. Οι τότε sneakerheads αναρωτιόντουσαν τι θα απογίνει με τη signature σειρά παπουτσιών του MJ τώρα που ο κορυφαίος αποχωρούσε κατά πως φαίνεται οριστικά από το άθλημα στο οποίο μεγαλούργησε και άφησε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του. Ο Tinker Hatfield και η νεοσύστατη τότε Jordan Brand δεν είχαν σκοπό να τερματίσουν την εμπορικότερη σειρά μπασκετικών παπουτσιών παρά το γεγονός πως αυτή ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τις ημέρες δόξας του εν λόγω μπασκετμπολίστα. Έτσι λοιπόν ο Hatfield, o άνθρωπος στον οποίο οφείλεται εν πολλοίς η ενηλικίωση της συγκεκριμένης σειράς, θα αναλάμβανε να σχεδιάσει ένα ακόμη Air Jordan μοντέλο (το 13ο συνεχόμενο) που θα ήταν και το τελευταίο του προτού παραδώσει το τιμόνι της σειράς έστω και πρόσκαιρα σε νεότερους σχεδιαστές του αμερικάνικου αθλητικού ομίλου. Το Air Jordan XV (15) πρωτοκυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1999 και θεωρείται μέχρι και σήμερα το ασχημότερο και λιγότερο δημοφιλής κωδικός της διαχρονικότερης signature σειράς ever.
Το Air Jordan XV είναι μια ασυνήθιστα σύνθετη κατασκευή που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αμέσως προηγούμενο μοντέλο της σειράς (XIV) καθώς και με ότι άλλο είχε προηγηθεί. Πρόκειται για ένα μπασκετικό που μέσα του κρύβει ένα καλτσοειδές (bootie) mesh υπόστρωμα που φτάνει να "ξεχειλίζει" από το κολάρο του παπουτσιού. Το αεροδυναμικό εξωτερικό περίβλημα απαρτίζεται από γενναία ποσότητα δέρματος που καταλαμβάνει τους πρόποδες του κελύφους και εν συνεχεία παραχωρεί τη θέση του σε ένα είδος woven υλικού με χοντρή "σταυρωτή" πλέξη. Αυτό το υφαντό είναι κατασκευασμένο με βάση ένα συνθετικό πολυμερές (ίνες αραμιδίου) που καλείται Kevlar (κατά τα επίσημα λεγόμενα της JB) και δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το γνωστό μας carbon με το οποίο πολλοί το συγχέουν. Το συμπαγέστατο κέλυφος ολοκληρώνεται με ένα τεράστιο heel counter από TPR υλικό (Thermo Plastic Rubber) που χει τη μορφή κώνου και είναι χαραγμένο απ' τη κορυφή μέχρι τα νύχια με πολύ λεπτές παράλληλες ραβδώσεις. Για τη μάχη κατά των δυσάρεστων αναταράξεων έχει "στρατολογηθεί" μια ενδιάμεση σόλα από old-school τύπου phylon και εντός της περιέχονται δύο ανεξάρτητοι Zoom Air θύλακες σε φτέρνα και έμπροσθεν τμήμα αντίστοιχα. Για τη χάραξη της εξωτερικής σόλας έχει επιστρατευτεί το παραδοσιακό κυματοειδές μοτίβο που θα ταν συνεχόμενο αν δε διακοπτόταν εγκάρσια από ένα torsion plate.
Όπως αναφέρθηκε και στο πρόλογο, το AJ XV επινοήθηκε ο γνωστός και μη εξαιρετέος σχεδιαστής της σειράς, ο κύριος Tinker Hatfield. Ο άνθρωπος που έθεσε τις βάσεις για την εξελιχθεί η Jordan στη φίρμα που είναι σήμερα εμπνεύστηκε το 15άρι AJ έχοντας στο μυαλό του όχι κάποιο αντικείμενο καθημερινής χρήσης μήτε κάποιο σούπερκαρ αλλά το πειραματικό αμερικανικό πυραυλοκίνητο αεροσκάφος  Χ-15 που το 1962 έκανε ρεκόρ ταχύτητας με 6.605 km/h. Από κει και πέρα το λεπτό σιρίκι στη φτέρνα του XV αντιγράφει το σήμα κατατεθέν των παπουτσιών της Prada με τη διαφορά ότι σ' αυτό φιλοξενούνται κάποιες λεπτομέρειες. Εκεί λοιπόν βρίσκονται χαραγμένα το Jumpman λογότυπο αλλά και κάποιοι αριθμοί όπως η ημερομηνία γέννησης του GOAT (2.17), το 23 που δε χρήζει επεξήγησης, το νούμερο 6 για τα δαχτυλίδια πρωταθλητή που κέρδισε και τελευταίο το 15 που ναι ο κωδικός αριθμός του μοντέλου. Το Jumpman κοσμεί κι άλλα σημεία του παπουτσιού άλλοτε σε μικροσκοπική μορφή (toe cap), άλλοτε ελαφρώς κρυμμένο (heel counter) κι άλλοτε σε ευκρινέστερα σημεία του (κολάρο). Φήμες θέλουν το περίτεχνα λαξευμένο mesh-ato κολάρο του XV να μιμείται τη γλώσσα του MJ που την πρόβαλε περιπαιχτικά όταν πραγματοποιούσε τις υψηλές του πτήσεις.
Φέτος συμπληρώνονται 20 ολόκληρα χρόνια από τότε που η Jordan Brand κήρυξε την ανεξαρτησία της ως άλλη Καταλονία και απαίτησε από τη Nike να λογίζεται ως αυτόνομη εταιρεία. Όπως γίνεται κατανοητό το AJ XV όταν πρωτοκυκλοφόρησε φορέθηκε κυρίως από δύο εξέχοντες αστέρες του NBA, τον Reggie Miller και το τότε "Ελάφι" Ray Allen αλλά και από άλλους "συμβασιούχους" της νεοσύστασης εταιρείας όπως οι Mike Bibby, Eddie Jones και Michael Finley. Αυτή είναι μόλις η δεύτερη φορά μετά το Air Jordan 9 που άλλοι NBAers πέραν του Μιχαλάκη αναλαμβάνουν να προωθήσουν ένα ορίτζιναλ προϊόν της περίφημης σειράς. Το ανορθόδοξο τελικά design του αποτέλεσε τροχοπέδη στις τότε προωθητικές ενέργειες της εταιρεία γι' αυτό άλλωστε και φρόντισαν να κυκλοφορήσουν από νωρίς τη low έκδοση που δε κατάφερε όμως να αναστρέψει τη κατάσταση. Όλα αυτά δεν αποθάρρυναν επ' ουδενί την JB που έπειτα από εννέα χρόνια κυκλοφόρησε την έκδοση SE, μια παραλλαγή του og μοντέλου που χει υποβληθεί σε μια γενναία αισθητική επέμβαση ώστε να χει συμβατικότερη μορφή. Το AJ XV κατά τη πρώτη του κυκλοφορία εμφανίστηκε μόλις σε τέσσερις χρωματισμούς μεταξύ των οποίων κι αυτός που βλέπετε στις οθόνες σας που επανακυκλοφόρησε για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια. Το παρατσούκλι που του αποδόθηκε είναι το "Obsidian" μιας κι αυτή είναι η λέξη που επέλεξε η JB να αναγράφεται στο κουτί του προκειμένου να περιγράψει τη συγκεκριμένη απόχρωση του μπλε.