9 Μαΐου 2018

10 χρόνια Hyperdunk: Αυτό είναι το επετειακό μοντέλο της σειράς!! (preview)

Διπλοβάρδιες πρέπει να δουλεύουν στα εργοστάσια της Nike καθώς το τελευταίο δίμηνο εμφανίζονται το ένα μετά το άλλο τα νέα προϊόντα της εταιρείας. Τούτη τη φορά σειρά παίρνει το δέκατο μοντέλο της μακροβιότερης μη-signature μπασκετικής σειράς παπουτσιών αν και η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι από εμάς - αν όχι όλοι - περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία για να δούμε πως θα είναι το πρώτο παπούτσι του Greek Fr34k. Κι όσο εμείς αναμένουμε τον ερχομό του Hyper Fr34k η Nike φαίνεται ήδη να βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο όσον αφορά τη κατασκευή του  δέκατου Hyperdunk.
Πριν περίπου ένα μήνα διέρρευσαν στο διαδίκτυο φωτογραφίες στις οποίες απεικονιζόταν ένα κοντό και κατάλευκο Hyperdunk αλλά θεώρησα πως επρόκειτο απλά για προϊόν δοκιμής όμως απ' ότι φαίνεται διαψεύστηκα. Το παπούτσι που βλέπετε είναι όντως το επετειακό Nike Hyperdunk X Low που θυμίζει περισσότερο σύγχρονη αναβίωση του Hyperfuse 2011 παρά μέλος της οικογένειας των Hyperdunks. Το κέλυφος του νέου Hyperdunk τόσο στη low όσο και στη hi-top μορφή του φαίνεται να είναι χωρισμένο σε τρεις ισομεγέθεις ζώνες με τη πιο μαλακή εξ' αυτών να ναι εγκατεστημένη στο μέσο του παπουτσιού αλλά μεταξύ των δύο εκδόσεων τα υλικά διαφέρουν. Στη μεν low έκδοση έχουμε neoprene προς nubuck υλικό στη βάση του, foam με επικάλυψη mesh στο κέντρο και mesh για το toe cap όπως ήταν και στο Hyperdunk 2016 Low ενώ στη ψηλή βερσιόν έχουμε engineered mesh στις δύο ακριανές ζώνες με neoprene ανάμεσά τους. Οι ιφασμάτινες οπές για τη διέλευση των κορδονιών είναι τοποθετημένες και στις δύο εκδοχές στο μέσο της ενδιάμεσης σόλας όπως περίπου συνέβη και με το Nike Zoom KD X ενώ ένα λαστιχένιο κορδόνι στο low καταμεσής της υποτιθέμενης γλώσσας οριοθετεί την ανεξέλεγκτη κίνηση των κορδονιών. Για τη κατασκευή της ενδιάμεσης σόλας του δέκατου Hyperdunk δεν προτιμήθηκε η τεχνολογία React που ενίσχυσε το περσινό Hyperdunk αλλά η περπατημένη λύση της phylon ενδιάμεσης σόλας με τους δύο ανεξάρτητους θύλακες Zoom Air στα συνήθη ύποπτα μέρη της. Τέλος, έχουμε μια εξωτερική σόλα με το γνωστό κυματοειδές μοτίβο χάραξης το οποίο διακόπτεται από μια κοιλότητα που μάλλον θα ενέχει ρόλο shank plate. Εμφανισιακά τώρα τα είπαμε και πριν, ένα εκσυγχρονισμένο Hyperfuse του 2011.
Το ομολογουμένως "φθηνό" παρουσιαστικό του δέκατου Nike Hyperdunk σε σχέση με ότι έχουμε δει τα τελευταία δύο χρόνια από τη συγκεκριμένη σειρά με βάζει σε δεύτερες σκέψεις σχετικά με το αν οι εικονιζόμενες εκδόσεις είναι όντως τα τελικά προϊόντα που αναμένουμε να κυκλοφορήσουν ή αν πρόκειται για τις οικονομικά προσιτότερες εναλλακτικές ενός πιο premium Hyperdunk X που για την ώρα αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό. Το εύχομαι...