23 Μαρτίου 2023

New Balance TWO WXY v2 (Neon Lights)

Ήταν Οκτώβριος του 2018 όταν η New Balance ανακοίνωνε μέσα απ' τους επίσημους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, την επανείσοδό της στο άθλημα της καλαθοσφάιρισης. Το βιντεάκι διάρκειας μόλις 10 δευτερολέπτων ήταν άκρως ενθαρρυντικό για τους απανταχού μπασκετόφιλους με τη NB να συγκαταλέγεται πια μεταξύ των brands που φιγουράρουν στα παρκέ του NBA. Το καλωσόρισμα πραγματοποιήθηκε με το OMN1S που έστω κι άτυπα χρεώνεται ως πατούμενο του Kawhi Leonard, ακολούθησε η ίδρυση της προσωπικής του συλλογής και τον περασμένο Μάϊο ανήγγειλε τον ερχομό του πρώτου της sequel! Ο λόγος βέβαια για το New Balance TWO WXY v2 που ανακοινώθηκε ταυτόχρονα με την προσθήκη του Zach LaVine στην ολιγομελή μπασκετική οικογένειας της Βοστονέζικης εταιρείας. Το αγωνιστικό τους ντεμπούτο πραγματοποιήθηκε αρχές Γενάρη του 2022 όταν ο τέως παίχτης των San Antonio Spurs, ο πολύς Dejounte Murray εθεάθη να αγωνίζεται φορώντας μια ασπρόμαυρη εκδοχή τους. Αυτό είναι μόλις το τέταρτο μπασκετικό που κυκλοφορεί στη σύγχρονη ιστορία της η NB που καλά καλά δε πρόλαβε να φθάσει στα καταστήματα κι οι ιθύνοντες ανακοίνωσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο (5 μήνες μετά) τον επικείμενο ερχομό του τρίτου κωδικού της συλλογής.
Το New Balance TWO WXY v2 είναι μια ολοκαίνουργια κι εντελώς διαφορετική κατασκευή σε σχέση με το πρωτότοκο μοντέλο της σειράς. Για το ημίψηλο μπόι του επιστρατεύθηκε το woven πλεκτό της NB που καλείται FitWeave Lite ενώ η περιοχή περιμετρικά των αστραγάλων έχει δεχθεί περαιτέρω ενίσχυση χάρη στο ποιοτικότατο nubuck που δεν είναι στάνταρτ για όλες τις εκδόσεις. Η ενδιάμεση σόλα του είναι εμφανώς λεπτότερη σε πάχος σε σχέση με το πρώτο TWO WXY, με τη σύστασή της να είναι ελαφρώς αναβαθμισμένη. Προτιμήθηκε ξανά το FuelCell foam ως κυρίαρχο συστατικό δόμησής της όμως στη περιοχή της φτέρνας, σαν ένα είδος σφήνας, έχει ενσωματωθεί το ελαφρύτερο Abzorb foam το οποίο περιβάλλεται από μια ημιδιάφανη γόμα με έξι κοιλότητες στο πάτωμα κι αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν μέρη του συστήματος Abzorb DRS (Dynamic Response System). Για το μοτίβο χάραξης της εξωτερικής σόλας του TW2 διακρίνουμε ένα ευφάνταστο pivot point με ομόκεντρους κύκλους και επιθετικότερη χάραξη όσο οδεύουμε προς το outrigger. Εντελώς ξεχωριστή η χάραξη στο ημιδιάφανο κομμάτι με τις έξι στοιβάδες κύκλων να πλέκονται μεταξύ τους έχοντας για κέντρο τους τις προαναφερθείσες έξι κοιλότητες.
Ο βασικός υπαίτιος για το σχεδιασμό του New Balance TWO WXY v2 είναι ο άγνωστος στο ευρύ sneakerικό κοινό, Chad Marianelli. Σημείο αναφοράς του TW2 είναι το τεράστιο κι υπό ελαφρά κλίση εμβληματικό "N" της φίρμας που σταθερά εδώ και χρόνια κοσμεί την εξωτερική πλευρά σχεδόν όλων των performing υποδημάτων της. Πανέμορφη και πανέξυπνα εκτελεσμένη ιδέα με τα δύο pads, ένα σε κάθε γλώσσα, όπου στο μεν αριστερό αναγράφεται η κωδική ονομασία του μοντέλου στο δε δεξί μια χαμογελαστή φατσούλα προερχόμενη από τρία γνώριμα σύμβολα που είθισται να εντοπίζουμε στα βιβλία προπονητικής και πολύ περισσότερο στα πινακάκια των κόουτς! Δύο ζευγάρια από ανάλογα σύμβολα διακρίνονται μεταξύ του toe-cap και του πρώτου ζεύγους οπών για τα κορδόνια. Το μοναδικό ίσως αχρείαστο "διακοσμητικό" στοιχείο του TW2 είναι η πλήρης αναγραφή του ονόματος του brand μολονότι στην εικονιζόμενη έκδοση δεν είναι πολύ ευδιάκριτο.
Το επίσημο ανακοινωθέν για το New Balance TWO WXY v2 δημοσιεύτηκε κάπου στις αρχές Μαρτίου με τον άρτι αφιχθέντα Zack "Attack" LaVine να είναι το πρωταγωνιστικό πρόσωπο στο λανσάρισμα του προϊόντος. Η έκδοση που βλέπετε έχει το προσωνύμιο "Neon Lights" κι είναι η πρώτη που ξεκίνησε να διατίθεται NB ενώ ακολούθησαν 2-3 ακόμη νεότεροι χρωματισμοί του σε αντίθεση με τους "συμβεβλημένους" NBAers της φίρμας που απόλαυσαν ορισμένες φανταστικές PEs! Μια απ' τις πλέον όμορφες εκδοχές του ήταν εκείνη με το προσωπικό logo του Zack όπως κι αρκετές με το logo του Dejounte Murray. Ο υπό συζήτηση κωδικός δυστυχώς δε κυκλοφόρησε ποτέ στην ελληνική αγορά όμως ήταν διαθέσιμο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Πριν από κάποιος μήνες το διαδέχτηκε το TWO WXY v3 που ευελπιστώ να το δούμε έστω και καθυστερημένα στην Ελλάδα αφού τα σχόλια γι' αυτό είναι επίσης ιδιαιτέρως κολακευτικά.