23 Δεκεμβρίου 2019

New Balance OMN1S (Lights Out)

Ο σιωπηλός και πάντα ανέκφραστος Kawhi Leonard κατάφερε τη φετινή χρονιά να διακριθεί τόσο αγωνιστικά όσο και εξωαγωνιστικά. Ο 27χρονος σμολ φόργουορντ είναι πέρα από κάθε αμφιβολία ο μεγάλος πρωταγωνιστής των τελευταίων Playoffs του ΝΒΑ καθώς πήρε τους Toronto Raptors κυριολεκτικά στις "πλάτες" του και τους οδήγησε στο πρώτο τους Larry O'Brien τρόπαιο. Η γεμάτη ρίσκο απόφασή του να εγκαταλείψει τους καλοκουρδισμένους San Antonio Spurs του μέγιστου Gregg Popovich αποδείχθηκε εν τέλει ολόσωστη αλλά όχι κι η μοναδική. Λίγο προτού εκπνεύσει το 2018 πήρε μία ακόμη γενναία απόφαση, να εγκαταλείψει την Jordan Brand αναζητώντας ένα πολύ πιο προσοδοφόρο sneaker-deal αλλά και μια signature συλλογή. Η New Balance αν και καμιά 30αρία χρόνια απούσα από τα μπασκετικά τεκταινόμενα κατάφερε εν τέλει να πείσει τον MVP των φετινών Τελικών προσφέροντάς του ένα πολυετές συμβόλαιο που θα του αποφέρει αρκετά εκατομμύρια δολάρια καθώς και τη δική του σειρά παπουτσιών. Τα New Balance OMN1S μπορεί να μη φέρουν εμφανώς το όνομα ή κάποιο απ' τα δεκάδες παρατσούκλια του Kawhi εντούτοις όμως αποτελούν έστω κι άτυπα τον πρώτο κωδικό της signature σειράς του.
Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της NB, για το άνωθεν μέρος του OMN1S χρησιμοποιείται η τεχνολογία FitWeave και δεν πρόκειται για κάτι άλλο παρά infused πλεκτό που μιμείται το jaquard του D Lillard 2. H γλώσσα του είναι αναπόσπαστο μέρος του πλαισίου κι είναι το μοναδικό σημείο όπου δεν είναι infused αλλά τουναντίον έχει μεγάλη ελαστικότητα. Το πίσω μέρος του OMN1S είναι από neoprene υλικό με πλούσια εσωτερική επένδυση ενώ το φαινομενικά ανεξάρτητο κολάρο του προέρχεται από συνθετικό δέρμα. Από παρόμοιο αν όχι το ίδιο ακριβώς συνθετικό δέρμα "κατάγονται" και τα αιχμηρά τρίγωνα που προεξέχουν του πλαισίου όπου στις άκρες τους φέρουν οπές για τη διέλευση των κορδονιών. Τελευταίο συστατικό του κελύφους η μονοκόμματη ελαστική μπαντάνα καταμεσής του κελύφους η οποία διαπερνά εγκάρσια τη midsole. Για την ενιαία ενδιάμεση σόλα του γίνεται εκμετάλλευση του αφρώδους υλικού FuelCell που συνήθως βρίσκουμε στα running μοντέλα της αμερικάνικης εταιρείας μια κατηγορία στην οποία (εξ)ειδικεύεται εκ της ιδρύσεώς της. Τέλος, για τη χάραξης της εξωτερικής σόλας επιλέχθηκε η πάντα αξιόπιστη λύση του ψαροκόκαλου μοτίβου σε τρεις κλίσεις ώστε να καλύπτονται όλες οι γωνίες πρόσφυσης.
Σύμφωνα με τον Jonathan Grondin, υπεύθυνο σχεδιασμού της New Balance, η προετοιμασία για την δημιουργία του OMN1S ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια όταν δηλαδή πάρθηκε η απόφαση για την επανείσοδο της εταιρείας στη κατηγορία. Το OMN1S πήρε το όνομά του από τη λατινική λέξη omnis που μεταφράζεται ως όλο και μέχρι να πάρει την οριστική του μορφή προηγήθηκαν πέντε μοντέλα ενώ κι ο Kawhi συνέβαλε με τον τρόπο του αλλά και τις γνώσεις του στη τελική διαμόρφωση του παπουτσιού του. Το παπούτσι αντικατοπτρίζει πλήρως το χαρακτήρα του "Klaw" από όπου και το λιτό παρουσιαστικό του χωρίς "παραμύθια" και παραπανίσια στυλιστικά στοιχεία. Το knit πλαίσιο είναι ο βασικός πρωταγωνιστής της σιλουέτας κι ακολουθούν το φαινομενικά ημιανεξάρτητο κολάρο και κατά πόδας η ελαστική μπαντάνα. Το πλήρες λογότυπο της εταιρείας εμφανίζεται μία και μόνο φορά κι αυτή στην εξωτερική σόλα συν το ευρέως αναγνωρίσιμο "N" σήμα που φιγουράρει εις διπλούν σε κάθε κολάρο. Το προσωπικό λογότυπο του παίχτη δεν υφίσταται προς το παρόν καθώς ο "Fun Guy" βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με τον προηγούμενο χορηγό του (Nike) διεκδικώντας τα πνευματικά δικαιώματα του σήματος της παλάμης που συντροφεύει τον Leonard από το 2011 κι είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε να συνδυάζει τα αρχικά του όνοματός του και τον αριθμό της φανέλας του.
H New Balance το Νοέμβριο του 2018 ανακοίνωσε μετά βαΐων και κλάδων την επικείμενη και πολυετή συνεργασία της με το τέως "Σπιρούνι" χρήζοντας τον αυτομάτως ως το νέο πρόσωπο του μπασκετικού τμήματος, μια θέση που παρέμενε κενή απ' την εποχή του James Worthy. Μερικούς μήνες αργότερα και συγκεκριμένα κατά τη διεξαγωγή του 68ου All Star Game στη Charlotte ο "Klaw" προβάρει εντός αγωνιστικού χώρου του τα νέα του μπασκετικά δια χειρός NB. Tο OMN1S γίνεται μονομιάς το θέμα συζήτησης στους sneakerικούς κύκλους και μαζί με τα ασύλληπτα Playoffs που πραγματοποιεί ο παίχτης συμπεριλαμβανομένου του τυχερού buzzer beater στο Game 7 των Eastern Semifinals εκτοξεύουν τη ζήτηση του παπουτσιού. Η NB μέχρι την εκκίνηση και τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου πραγματοποιεί λιγοστά releases σε πολύ περιορισμένο αριθμό αγνοώντας (ή μη μπορώντας) να εκμεταλλευτεί το αναπάντεχα υπέρμετρο hype που υπάρχει γύρω του. Έστω και κάπως αργοπορημένα κατάφερα εν τέλει να προσθέσω στη συλλογή μου το OMN1S στην έκδοση "Lights Out" την οποία και λάτρεψα αμέσως όταν την είδα σε κάποιον από τους λιγοστούς φετινούς αγώνες του Leonard ελέω load management (δεν άντεχα να μη το πω).