8 Δεκεμβρίου 2022

Μπασκετικά με στυλ ποδοσφαιρικό!!

Μέρες Μουντιάλ διάγουμε και φυσικά δε γινόταν να μη παρακολουθώ κι εγώ από τη διοργάνωση που απολαμβάνουμε μπασκετικοί και μη κάθε τέσσερα χρόνια. Κι ενώ απολάμβανα τα γκρανγκινιολικά και χιτσκοκικά φινάλε των τελευταίων αγώνων της φάσης των ομίλων μου ρθε μια καταπληκτική ιδέα για το επόμενο άρθρο μου στο blog! Τα ποδοσφαιρικότερα μπασκετικά παπούτσια! Δεν είναι λίγες οι φορές που οι γνώριμές μας αθλητικές εταιρείες έχουν δημιουργήσει μπασκετικά εμπνευσμένα ή ορθότερα αφιερωμένα στη στρογγυλή θεά κι ενίοτε σε βιρτουόζους καλλιτέχνες που την "εξυμνούν"!
Η ιδέα που λέτε μου ήρθε όταν χάζευα τα χρυσαφένια Adidas X Speedportal "Leyenda" που φορούσε ο Lionel Messi και τα γαλανόλευκα Nike Mercurial Air Zoom Superfly ΙX του Christiano Ronaldo. Όπως αντιλαμβάνεστε έκανα την έρευνά μου στο διαδίκτυο ώστε να ανακαλύψω πως λέγονται τα μοντέλα των δύο GOATs. Κάπως έτσι μου ρθε λοιπόν η φαεινή ιδέα να ψάξω για μπασκετικά με football flaire ή και το αντίστροφο και ιδού τα εννέα μοντέλα που κατόρθωσα να βρω με δύο απ' αυτά να αποτελούν εκλεκτά μέλη της συλλογής μου.
Να διευκρινιστεί πως δεν έχω συμπεριλάβει τις εκδόσεις που είναι απλά "ντυμένες" στα χρώματα κάποιων δημοφιλών ποδοσφαιρικών club σα τα Nike Kobe XI "Barcelona" ή τα Nike LeBron 9 Low "Liverpool" κ.ό.κ.

Nike Kobe VIII // Nike Mercurial Vapor 9
Τα πρώτα τρία μπασκετικά που μου ήρθαν αστραπιαία στο μυαλό όταν ετοίμαζα το άρθρο ήταν τα Kobe. Γνωστός ποδοσφαιρόφιλος ο "Black Mamba" κι η Nike το 2013 αποφάσισε να του σχεδιάσει μια έκδοση βασισμένη στα χρώματα και τα σχέδια του ομορφότερου ίσως Mercurial, του Mercurial 9. H swoosh το περιποιήθηκε τόσο πολύ που μέχρι και παρατσούκλι φρόντισε να του δώσει, με το Mambacurial να παραμένει μέχρι σήμερα το ομορφότερο nickname για μπασκετικό!

Nike Kobe IX // Nike Mercurial Vapor 9
Ένα χρόνο μετά την απροσδόκητη επιτυχία που γνώρισε το Mambacurial εμφανίστηκε ο διάδοχός του. Το Kobe IX στην engineered mesh εκδοχή του ξαναφόρεσε τα μωβ και πράσινα του iconnic πια Vapor 9 αφού ομάδα που νικάει δεν αλλάζει. Πανέμορφο κι αυτό σα κατασκευή αλλά κατ' εμέ δεν έπρεπε να μετακινήσουν το χαρακτηριστικό swoosh τοποθετώντας το στη γνώριμη θέση του. Πάλι καλά που  διατηρήθηκε το NIKE που κοσμεί την εσωτερική πλευρά!

Nike Kobe XI Elite Low // Nike Mercurial Superfly V
Το "κακό" τρίτωσε με το Mambacurial Kobe 11 να είναι το τελευταίο ποδοσφαρικό της μίνι σειράς. Τούτη τη φορά δεν έχουμε το "Τζοκερίσιο" μωβ με το lime swoosh αλλά ένα απαλό γκρι που συνδυάζεται με ροζ. Τον συνδυασμό χρωμάτων σίγουρα τον "έκλεψε" από Mercurial Supefly V όμως το μοτίβο του knit πλαισίου παραπέμπει στο Magista Obra που κυκλοφορούσε άλλωστε την ίδια περίοδο. Όπως και να χει το τρίτο Mambacurial δεν είχε το hype των προηγουμένων όμως είναι το πιο ευκολοφόρετο!

Air Jordan V Low // Nike Hypervenom Phantom II 
Από αυτή την εκλεκτή παρέα δε μπορούσε να λείπε η Jordan Brand! Λίγο καιρό πριν ασχοληθεί ενεργά με το soccer ο Μιχαλάκης αφιέρωσε ένα μπασκετικό της signature σειράς του στον Neymar Jr. Το Air Jordan V Low αντάλλαξε χρώματα και νούμερα με το Τζορντανικό που φόραγε τότε ο Βραζιλιάνος άσος της Paris St Germain. Να σημειωθεί εδώ πως το 2016 ο Neymar έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής που υπέγραψε για την Jordan αλλά η συνεργασία τους δεν άντεξε για πολύ.

Adidas Harden Vol 2 // Adidas Predator 19+ Pogba
Αν κι οι Γερμανοί έχουν τεράστια ιστορία στα ποδοσφαιρικά εντούτοις έχουν καταφέρει όλη κι όλη μια φορά "μπολιάσουν" ένα ποδοσφαιρικό μ' ένα μπασκετικό τους. Στον 19ο κωδικό της περιβόητης σειράς Predator προσαρτήθηκε η παχιά ενδιάμεση σόλα του Harden Vol 2 και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά εκπληκτικό! Το αξιοπερίεργο της υπόθεσης είναι πως υβριδικό αυτό υπόδημα ανέλαβε να προωθήσει ο Paul Pogba λες και δεν είχαν άλλο μεγαλύτερο όνομα στη Three Stripes!

Adidas Crazy BYW X // Adidas Predator 19.1 Mania
Back-2-back για τους Γερμανούς με το ίδιο περίπου μοντέλο όπως πριν. Το 2019 συμπληρώθηκαν 25 χρόνια από τη κυκλοφορία του πρώτου Predator που έκανε πασίγνωστο ο David Beckham. Ετοίμασαν ένα ακόμη υβρίδιο αφαιρώντας τις τάπες και τη σχάρα από το Predator 19.1 Mania και συνέδεσαν σ' αυτό τη BYW τύπου midsole από το Crazy BYW X! Μεταξύ των δύο πάντως προτιμώ ελαφρώς το λευκό Harden!

Puma Fusion Fusion // Puma Future Z 1
Δε νομίζω πως υπάρχει ποδοσφαιρικότερο μπασκετικό από το Fusion Nitro! Οι μπασκετικοί σχεδιαστές πήραν το πλαστικοποιημένο knit κέλυφος με την εγκάρσια ελαστική μπαντάνα του Future Z και το έφεραν στα δικά του μέτρα. Well done Puma! Κατά διαβολική σύμπτωση το Future Z είναι το πρώτο μοντέλο που δόθηκε στον Neymar Jr. απ' τη στιγμή που έληξε το συμβόλαιό του με τη Jordan Brand και προτίμησε να συνάψει πολυετή συμφωνία με την Puma.  

Nike LeBron XVIII // Nike Mercurial Superfly VII Mbappe
Πριν από δύο χρόνια η Nike κυκλοφόρησε τα LeBron XVIII μαζί με τα ποδοσφαιρικά που φορούσε ο Kylian Mbappe και μάλιστα φρόντισε να τα "ντύσει" στα ίδια χρώματα. Πανέξυπνα εκτελεσμένη ιδέα τα δύο swoosh που δείχνουν να αλληλοσυμπληρώνονται σα το σύμβολο Γιν-Γιαγκ. Σαφέστατα πολύ πιο προσεγμένο το Mercurial Superfly VII όπου στη φτέρνα του αριστερού παπουτσιού φιγουράρει το στέμμα του "Βασιλιά"!

Adidas D Rose 4.5 // Adidas F50 Adizero IV Messi
Από αυτό το μικρό ρόστερ δε γινόταν να λείπει για κανένα απολύτως λόγο ο Lionel "Pulga" Messi! Το D Rose 4.5 μπορεί να μη το είδαμε ποτέ στα πόδια του "Pooh" όμως έτυχε ιδιαίτερης φροντίδας και περιποίησης από την Adidas που κυκλοφόρησε στα μέσα 2014 σε μια έκδοση βασισμένη στα χρώματα της Εθνικής Αργεντινής και  "ποτισμένο" με λιγοστές δόσεις δροσιάς από μπλαουγκράνα! Πολύ πιθανό το F50 να ενέπνευσε και το πανάλαφρο CrazyLight 2 Low