2 Δεκεμβρίου 2022

Adidas Agent Gil Restomod (aka Gil Zero 1)

Στο εν γένει κλίμα της εποχής όπου οι επανακυκλοφορίες παλαιότερων signature μπασκετικών κρίνονται πλέον ως επιβεβλημένη τακτική από μεριάς αθλητικών brands, η Adidas ήταν αναμενόμενο πως κάποια στιγμή θα καταπιανόταν και με άλλες τυπικά "ανενεργείς" συλλογές πέρα των T-Mac και Kobe. Μια απ' αυτές που σνομπαρίστηκε αδικαιολογήτως επί χρόνια είναι η signature συλλογή του "πιστολέρο" Gilbert Arenas, ενός ταλαντούχου αρχισκόρερ που έδρασε στις αρχές του 2000. Ο "Agent 0" στις πρώτες δύο σεζόν του στο NBA ως μέλος των Warriors αγωνίστηκε φορώντας μπασκετικά της Reebok και άλλαξε σε Nike το 2003 όταν και μετακόμισε στους Washington Wizards. Κάπου στα μέσα εκείνης της σεζόν (2003-04) συμφώνησε με της Adidas με την οποία και επέκτεινε τη συνεργασία του για επιπλέον 8 χρόνια έναντι 40 εκ. δολαρίων. Τον Δεκέμβριο του 2006 κι έχοντας πραγματοποιήσει την παραγωγικότερη σεζόν της καριέρας του, η Adidas κυκλοφορεί το πρώτο μοντέλο της signature συλλογής του με την ονομασία Gil Zero. Η συλλογή ολοκληρώθηκε μόλις στον δεύτερο κωδικό καθώς μια η αγωνιστική καθίζηση του αθλητή μια τα εξω-αγωνιστικά του τερτίπια έφεραν το 2010 το τέλος της συνεργασίας του με την ///. Φέτος, έπειτα από 16 χρόνια επανακυκλοφορεί το Gil Zero 1 ως Agent Gil πια, χωρίς να χει αλλάξει το παραμικρό στο σουλούπι του και κομματάκι βελτιωμένο τεχνολογικά.
Το Adidas Agent Gil Restomod είναι μια low-top κατασκευή, πράγμα ασυνήθιστο για εκκίνηση σειράς ιδίως όταν πρόκειται για τα 00s κι είναι απ' τα τελευταία που ντεμπούταραν έχοντας old-school υλικά. Για το κοντό πλαίσιο του παπουτσιού χρησιμοποιήθηκε δέρμα συνοδευόμενο από πρόσθετα κομμάτια συνθετικού δέρματος για σημεία που απαιτούν προστασία όπως το toe-cap. Επίσης, εκατέρωθεν των πλευρών έχουν ραφτεί φαρδιές υφασμάτινες λωρίδες που συμμετέχουν στο lockdown χάρη στις διπλές οπές για τα κορδόνια που διαθέτουν στα άκρα τους. Το Restomod (restore mode) που συνοδεύει την ονομασία του Agent Gil αφορά τη σύνθεση της ενδιάμεσης σόλας που όπως και πριν είναι 100% από EVA υλικό όμως στη φτέρνα του περιέχεται κι ένα pack από κάψουλες Boost. Οι τρεις EVA κολώνες που διακρίνονται στην εσωτερική μεριά συν με το πλαστικό κομμάτι με το οποίο συνδέονται συνιστούν τη τεχνολογία ForMotion, μια πατέντα που αναπτύχθηκε κι εξελίχθηκε κυρίως για τα running μοντέλα της Adidas. Τέλος, η εκ του αποτελέσματος ανολοκλήρωτη εξωτερική σόλα έχει τρεις ζώνες πρόσφυσης με τη φτέρνα να έχει οβάλ μορφή (Kyrie 2 εσύ?) και herringbone traction, το μεσαίο τμήμα φέρει ομάδες κύκλων ενώ το μπροστινό μέρος που ναι και το μεγαλύτερο σε επιφάνεια επανεμφανίζεται το herringbone έχοντας όμως εγκάρσιο προσανατολισμό.
Πιστεύω μέχρι σήμερα πως το Adidas Gil Zero 1 είναι μια λιγότερο λαμπερή παραλλαγή του Adidas T-Mac VI καθώς πέρα απ' το οφθαλμοφανές της υπόθεσης παρουσιάστηκαν και την ίδια χρονική περίοδο και μολονότι κοντό σε μπόι παραμένει αρκετά bulky. Κύριος υπεύθυνος για τη δημιουργία του Adidas Gil Zero 1 είναι ο άγνωστος Kyle Pulli που στα οκτώ χρόνια θητείας του στη /// σχεδίασε ουκ ολίγα μπασκετικά η πλειοψηφία των οποίων ήταν signatures όπως τα T-Mac 3.5, T-Mac V, T-Mac VI, C Billups 1, Garnett 1 έως 3 ενώ συμμετείχε και στην ανάπτυξη τεχνολογιών όπως τις A3, ClimaCool και HUG. Σημείο αναφοράς του σχεδίου είναι τα Three Stripes που για πρώτη φορά τοποθετούνται κάπου αλλού πλην του πλαισίου και μονάχα στην εξωτερική μεριά της φτέρνας. Η λωρίδα που διαπερνά εγκάρσια το πλαίσιο είναι το δεύτερο ξεκάθαρο χαρακτηριστικό γνώρισμα του παπουτσιού και last but not least οι τρεις ισομεγέθεις "κολώνες" που στηρίζουν το όλο οικοδόμημα. Μου προκαλεί εντύπωση πως αν και πρόκειται για επίσημο signature εντούτοις δεν υπάρχει πουθενά το λογότυπο του αθλητή ούτε τώρα ούτε κι όταν πρωτοκυκλοφόρησε κάτι που το κάνει μοναδικό στο είδος του!
Το Adidas Gil Zero 1 παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2006 κι ο "Agent Zero" φρόντισε αμέσως να αγωνιστεί με αυτά. Ακολούθησαν κι άλλοι λιγοστοί μεν αλλά περίτεχνοι χρωματισμοί του που έγιναν ανάρπαστοι συν την mid βερσιόν με το ψηλότερο κολάρο που έδειχνε κάπως ψεύτικο. To παπούτσι κυκλοφόρησε ξανά το 2013 με νέα ονομασία το Adidas Regulate και μερικώς επανασχεδιασμένο αφού απουσίαζε απ' αυτό η τεχνολογία ForMotion η οποία παραχώρησε τη θέση της σε συμπαγές EVA. Το εικονιζόμενο μοντέλο είναι αυτό που πρωτοεμφανίστηκε το 2006 και φέρει το απαραίτητο τη σήμερον ημέρα παρατσούκλι "Wizard" αφού τα χρώματά του συνάδουν με τα τότε χρώματα της εντός έδρας εμφάνισης των "Μάγων".