20 Δεκεμβρίου 2022

Air Jordan XI Low IE (Bred)

Η "κακή" συνήθεια πολλών τωρινών NBAers να προτιμούν στους αγώνες τους low-top μπασκετικά αντί mid ή high-top εκδόσεων δεν είναι μια μόδα των τελευταίων ετών αλλά μια συνειδητά σταθερή επιλογή σχεδόν από τότε που επινοήθηκε το άθλημα της καλαθόσφαιρας. Kareem Abdul Jabbar, Walt Frazier, Julius Erving, Isiah Thomas, Steve Nash, Kobe Bryant είναι μεταξύ των επιφανέστερων παιχτών που προτιμούσαν να αγωνίζονται με κοντά σε μπόι μπασκετικά. Απ' την προαναφερθείσα παρέα δε γινόταν να απουσιάζει ο "Black Jesus" που κατά κανόνα επέλεγε mid-top σχέδια για την signature συλλογή του αλλά απ' τα συνολικά 1.251 ματς που αγωνίστηκε (regular+playoff) σε ελάχιστα βρέθηκε να παρεκκλίνει των προτιμήσεών του. Το πιο ξακουστό κοντό Τζορντανικό δεν είναι άλλο απ' το Air Jordan XI Low IE που φόρεσε ο Μιχαλάκης κατά την διάρκεια των Playoffs του 1996, δημοφιλέστερο ακόμη κι από το "αυθεντικό" Jordan XI Low που οφείλει την όποια αναγνωρισιμότητά του στη παρέλαση που ακολούθησε στα επινίκια του τέταρτου πρωταθλήματος των Chicago Bulls.
Το Air Jordan XI Low IE ήταν ο διακαής πόθος του Tinker Hatfield που ήθελε να σχεδιάσει ένα αμιγώς καλοκαιρινό μπασκετικό που φυσιογνωμικά να παραπέμπει στο εμβληματικό Air Jordan XI. Επέλεξε να διατηρήσει το tooling της midsole του ήτοι το EVA foam, τον επαναστατικά μεγάλο θάλαμο Air, το επιβλητικό shank plate από ανθρακόνημα και βεβαίως την πανέμορφη εξωτερική σόλα με την διπλού τύπου γόμα. Αντιθέτως, επιχειρήθηκε μια εκ βάθρων ανοικοδόμηση του κελύφους του AJ XI απομακρύνοντας το ballistic mesh αλλά και το πρωτοποριακό για την εποχή λουστρίνι ώστε να επιτευχθεί δραστική μείωση του συνολικού του βάρους. To ballstic mesh αντικαταστάθηκε από ποιοτικότατο δέρμα ενώ η θέση του λουστρινιού αναπληρώθηκε από λεπτές στρώσεις nubuck που περιέχουν διαφόρων μεγεθών τριγωνικές σχισμές οι οποίες καλύπτονται από παραδοσιακού τύπου mesh προσφέροντας έτσι επαρκή αερισμό του πέλματος. Παρά τις δύο σημαντικές αλλαγές σε βασικά υλικά κατασκευής, το Air Jordan XI Low IE δε διαφέρει σχεδιαστικά από το κανονικό 11άρι αφού την ύπαρξή του τη μάθαμε χρόνια αργότερα όταν εμφανίστηκαν οι εικόνες υψηλής ευκρίνειας.
Το Air Jordan XI Low IE φορέθηκε μονάχα από τον Μιχαλάκη σε ελάχιστους αγώνες των Playoffs του 1996 σε ένα και μόνο χρωματισμό τον "Bred", αυτόν δηλαδή που βλέπετε στις φωτογραφίες. Υπάρχει και σχετικό βίντεο στο Youtube όπου διακρίνεται ο Michael να αλλάζει το ζευγάρι που φορά ώστε να ξαναφορέσει τη στάνταρτ έκδοση των 11αριών έπειτα από ένα στραβοπάτημά μέσα στον αγώνα. Επί χρόνια παρέμενε άγνωστο το τι ακριβώς σημαίνει το IE που συντροφεύει την επίσημη περιγραφή του μοντέλου και δίνονταν διάφορες ερμηνείες (Imprinted Elephant) όμως η Nike προ δεκαετία αποκάλυψε πως αποτελεί τη σύντμηση των λέξεων International Exclusive. Το AJ XI Low IE έχει παρουσιαστεί σε εκατοντάδες χρωματικούς συνδυασμούς και πέρυσι επανακυκλοφόρησε στην ορίτζιναλ εκδοχή του γιορτάζοντας τα 25 χρόνια απ' τη πρώτη του κυκλοφορία. Όσοι επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα αναφορικά με το δημοφιλέστερο - κατ' εμέ - Τζορντανικό ever δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο.