8 Απριλίου 2022

Ποια μπασκετικά προτίμησαν οι NBAers τη σεζόν 2021-22?

Μια απ' τις πλέον λατρεμένες μου δημοσιεύσεις σε τούτο δω το μετερίζι είναι εκείνες όπου καταγράφονται οι προτιμήσεις των NBAers σε ότι αφορά τον αθλητικό τους εξοπλισμό και δη τα μπασκετικά τους παπούτσια! 
Η πασίγνωστη στους κύκλους των sneakerheads ιστοσελίδα www.ballershoesdb.com έχει εξειδικευτεί στο να παρακολουθεί με θρησκευτική ευλάβεια τα μπασκετικά που φορά κάθε συμμετέχων στο δημοφιλέστερο μπασκετικό πρωτάθλημα της υφηλίου. Η εν λόγω ιστοσελίδα έχει συστήσει τρεις σχετικές λίστες ενδιαφέροντος με βασική παράμετρο τον μπασκετικό μοντέλο που έχει προτιμήσει στα περισσότερα ματς της περιόδου ο εκάστοτε NBAer ανεξαρτήτως της χρωματικής του έκδοσης. Το βάθρο των νικητών το βλέπετε ήδη αλλά μη μου πείτε πως δεν έχετε μια περιέργεια για να δείτε ποια μπασκετικά βρέθηκαν εκτός μεταλλίων!!

Ξεκινάμε όπως συνηθίσουμε με τη λίστα που καταγράφει τα μπασκετικά που φορέθηκαν περισσότερο έως τώρα (Μάρτιο 2022) την τρέχουσα περίοδο. Σ' αυτή απεικονίζονται 13 έναντι 15 μοντέλων που καταγράφηκαν στη περσινή λίστα εκ των οποίων 7 κατόρθωσαν να εμφανιστούν και στη τωρινή όπου μόλις 2 μοντέλα δεν ανήκουν στον όμιλο της Nike. Η κορυφή ανήκει για δεύτερη συνεχή σεζόν στο  Kobe V Protro έστω και με ισχνή % διαφορά από το δεύτερο το οποίο κι αυτό ανήκει στον αδικοχαμένο Black Mamba και δεν είναι άλλο απ' το Kobe VI Protro. Το χάλκινο μετάλλιο πάει στο πέμπτο κωδικό της PG συλλογής που επανήλθε δυναμικά ενώ πολύ κοντά του βρέθηκε το KD 14. Τα επόμενα πέντε μοντέλα που ναι μεν επανεμφανίζονται στη λίστα αλλά σε χαμηλότερες θέσεις είναι κατά σειρά κατάταξης τα Kyrie 7, KD 13Dame 7Zoom Freak 2 και τελευταίο το Kobe IV Protro. Tο Air Jordan XXXVI βρέθηκε πίσω απ' το KD 14 ενώ χαμηλότερα του αναμενόμενου εντοπίζεται το GT Cut. Μεγάλη έκπληξη η παρουσία ενός team model της Adidas όπως το Exhibit Α που χει το ίδιο ποσοστό προτίμησης με τα Zoom Freak 3 και Freak 2!

Μέσω μιας ομαδοποίησης όλων προαναφερθέντων κωδικών με γνώμονα τον NBAer που εκπροσωπούν σύμφωνα πάντα με το λογότυπό τους προκύπτει ο επόμενος πίνακας. Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το δίδυμο της κορυφής παραμένει αμετάβλητο με την μεταξύ τους διαφορά όμως να έχει μειωθεί σημαντικά. Durant και PG πλέον ακολουθούν με τον GOAT να παραμένει στη ίδια θέση σε αντίθεση με τον Γιάννη που έπεσε τρεις θέσεις σε σχέση με πέρυσι. H συλλογή του Lillard εξακολουθεί να βρίσκεται μπροστά απ' αυτή του LeBron με τους Spida και Harden να έπονται. Το ποσοστό συμμετοχής του Στέφανου έπεσε αρκετά αλλά τουλάχιστον έχει μια παρουσία κάτι που δεν ισχύει για τις συλλογές των D Rose, Thompson και Wade. Η νεοσύστατη σειρά του Trae Young εξασφάλισε ένα ικανοποιητικότατο μερίδιο με το περίεργο της υπόθεσης να είναι το ποσοστό συμμετοχής του Kawhi μιας και το KAWHI 1 δε φάνηκε να συγκινεί το αγοραστικό κοινό. Τέλος, παρά την έλευση του Air Zion μη ψάχνετε να βρείτε signature αθλητές της Jordan Brand.

Last but not least, η λίστα όπου μαρτυρά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προτιμήσεις των τωρινών παιχτών του NBA ανά φίρμα. Οι πρώτες πέντε θέσεις φαίνεται να έχουν παγιωθεί και παρά τα μικρά σκαμπανεβάσματα στα ποσοστά οι μεταξύ τους διαφορές παραμένουν σχετικά ίδιες. Μικρή ανακατάταξη στις επόμενες πέντε θέσεις με τις Anta, Li-Ning, New Balance, Converse και Reebok να ακολουθούν έχοντας βέβαια ελαφρώς ενισχυμένα τα ποσοστά τους. Κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας βρίσκονται οι And1, Peak Sports, 361, K8IROS αλλά και τις σειρές της Way of Wade που πέταξε έξω απ' την περσινή λίστα τη συλλογή του Kanye West! Ίσως του χρόνου η Adidas να γίνει μόλις η δεύτερη εταιρεία με διψήφιο ποσοστό και ομολογώ πως έχω μεγάλη περιέργεια να δω που θα καταλήξει η ανοδική πορεία της Puma!