19 Απριλίου 2022

Nike PG 5 (Wheat / Metallic Gold)

Ο Paul George παρά τα συχνά σκαμπανεβάσματα στην αγωνιστική κατάσταση εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των 15 δημοφιλέστερων NBAers κάτι που από νωρίς είχε προβλέψει η swoosh. Από τις συνολικά πέντε signature συλλογές που συντηρεί αυτή την εποχή η Nike, εκείνη που αφορά τον Paul George τείνει να εξελιχθεί ως η λιγότερο δημοφιλής και σε αυτό ίσως να συνέβαλε ως ένα βαθμό ο τέταρτος κωδικός της συλλογής του. Αυτή η αστοχία δε κόστισε εν τέλη στον κύριο Tony Hardman, τον σχεδιαστή που ευθύνεται για την ίδρυση κι εξέλιξη της signature συλλογής του Καλιφορνέζου φόργουορντ των Los Angeles Clippers, κι ανέλαβε να επανορθώσει σχεδιάζοντας το Nike PG 5. Ο Παύλος Γεώργιος ντεμπούταρε τα ολοκαίνουργια πατούμενά του τον Δεκέμβριο του 2020 στο ντέρμπι των συμπολιτών της "Πόλης των Αγγέλων" κι έκτοτε με εξαίρεση δύο με τρεις αγώνες της ομάδας του δείχνει να τα απολαμβάνει στο έπακρο.
Για την κατασκευή του Nike PG 5 ο Hardman αποφάσισε να μη πειραματιστεί με φερμουάρ, διπλού τύπου mesh, υποστρώματα κι άλλα μη λειτουργικά τεχνάσματα όσον αφορά το πλαίσιο και προτίμησε να ακολουθήσει μερικές απ' τις τεχνικές προδιαγραφές του PG 3. Το συμπαγέστατο πλαίσιο του PG 5 έχει σα βάση το παραδοσιακού τύπου mesh συνοδευόμενο από fuse επικαλύψεις με τη μορφή δέρματος χωρίς βέβαια να απουσιάζει το συνθετικό δέρμα για την περιοχή πέριξ της φτέρνας. Μοναδικό στοιχείο που διασώθηκε από το περσινό "ναυάγιο" του PG 4 είναι η σύνθεση της ενδιάμεσης σόλας του. Μια μετρίου πάχους midosle με τρεις μικρούς "λοφίσκους" ώστε να συγκρατείται το πέλμα καθώς αυτό απολαμβάνει τις ανέσεις που άφθονα προσφέρει το τεράστιο Air strobel μια καινοτομία που πρώτη εισήγαγε η συλλογή του "Young Trace". Το επόμενο σημείο που υπέστη μια ριζική αναδιάρθρωση είναι η εξωτερική του σόλα που έπειτα από δύο κωδικούς δεν έχουμε κανενός είδους κυκλικό σχήμα καθώς επιλέχθηκε να επαναφέρουν στη ζωή το περιβόητο footprint μοτίβο του Nike Kobe 9 έστω κι ελαφρώς παραλλαγμένο.
Σ' ότι έχει να κάνει με τον σχεδιασμό του Nike PG 5 τα πράγματα είναι πιο απλουστευμένα σε σχέση με το προηγηθέν PG. Ο Tony Hardman άφησε στην άκρη τους πειραματισμούς με τα διπλά υφαντά και τα φερμουάρ και επικεντρώθηκε στο να μορφοποιήσει ένα κέλυφος με τα απολύτως απαραίτητα. Το λογότυπο του Παύλου Γιώργη στέκεται περήφανο στη κορυφή κάθε γλώσσας αλλά και στους πρόποδες στο μικρό μπαλωματάκι που προεξέχει. To swoosh έχει περιοριστεί στο πίσω μέρος του παπουτσιού κι ως εκ τούτου τα χρώματα που επιλέγονται σε κάθε έκδοση θα κάνουν τη διαφορά. Οι τρεις "λοφίσκοι" φέρουν ένα ανάγλυφο μοτίβο παρόμοιο μ' εκείνο που υπήρχε στη περίμετρο της midsole του PG 4 ενώ στην εξωτερική πλευρά το ίδιο μοτίβο αξιοποιείται για να σχηματιστεί ο αριθμός της φανέλας του (13). Last but not least, το λογότυπο του George που κοσμεί το μεγάλο torsion plate του παπουτσιού και λίγα εκατοστά παραπέρα βρίσκεται το παράθυρο που φανερώνει την Air τεχνολογία.
Παρά το γεγονός πως έχει περάσει σχεδόν ένα χρόνος και βάλε απ' την επίσημη κυκλοφορία του Nike PG 5, το παπούτσι εξακολουθεί να πωλείται και μάλιστα πολύ πρόσφατα εμφανίστηκε και σε ένα ακόμη χρωματισμό αν και το PG 6 είναι προ των πυλών των καταστημάτων. Ως εκ τούτου το 5άρι PG μετράει παραπάνω από δέκα χρωματικές εκδόσεις εξαιρουμένων αυτών που χει φορέσει αποκλειστικά ο George. Η πρωτoεμφανιζόμενη έκδοση "Black" κι ακολούθως οι εκδόσεις "All Star", "Clippers", "Multi-color", "PlayStation 5" είναι αυτές που ομολογουμένως ξεχώρισαν ή ορθότερα ξεχώρισα όμως εκείνη που με συνεπήρε μιας κι είμαι παρελθοντολάγνος είναι η εικονιζόμενη. Ένας ασυνήθιστος αλλά πανέμορφος χρωματισμός είτε καλείται "Metallic Gold" είτε πολύ περισσότερο "Wheat" τιμής ένεκεν του Nike Air Zoom Generation "Wheat" που φόρεσε ο "Βασιλιάς" στο πρώτο του All Star Game το πολύ μακρινό 2003. Τέλος, να επισημανθεί πως το Nike PG 5 παραμένει και τη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο στο Top-10 των προτιμήσεων μεταξύ των NBAers