1 Νοεμβρίου 2019

Nike PG 3 (Iridescent)

Σε παλαιότερη ανάρτηση του blog είχαμε αναφερθεί στα δημοφιλέστερα signature μπασεκτικά της περασμένης αγωνιστικής περιόδου στο NBA κι ο Paul George ερχόταν τρίτος στη κατάταξη και μάλιστα με πολύ μεγάλη διαφορά από τον τέταρτο της λίστας. Αυτό οφειλόταν πρωτίστως στο Nike PG 2 και δευτερευόντως στο υβριδικό ας πούμε PG 2.5 οπότε εύλογα δημιουργήθηκαν υψηλές προσδοκίες για τον τρίτο κωδικό της συλλογής του "Παύλου Γιώργη". Ο σχεδιαστής της Nike Tony Hardman, μετά την επιτυχημένη πορεία των δύο προηγηθέντων PG, του ανατέθηκε να ετοιμάσει και τον τρίτο κωδικό της signature σειράς του τέως "Κεραυνού" της Οκλαχόμα. Εφαρμόζοντας τις τρεις βασικές αρχές σχεδίασης ήτοι, βάρος-πρόσφυση-εφαρμογή και σε άμεση συνεργασία με τον ίδιο τον παίχτη κατασκεύασαν το Nike PG 3 το οποίο κι επισήμως αποκαλύφθηκε στο ευρύ κοινό περί τις αρχές του τρέχοντος έτους. Το Nike PG 3 ήταν η άμεση απάντηση της Nike στα κακεντρεχή σχόλια που προέκυψαν μετά το ατύχημα του Zion Williamson όπου διέλυσε κυριολεκτικά ένα PG 2. Στη πιο μεστή σεζόν της καριέρας του ο George είχε για "σύμμαχό" του ίσως το πιο αξιόπιστο και value-for-money μοντέλο της έως τώρα συλλογής του.
Το Nike PG 3 αν και δε του φαίνεται πρόκειται πράγματι για ένα πανάλαφρο μπασκετικό για το οποίο δε χρειάστηκε να γίνουν θυσίες όσον αφορά τη ποιότητα κατασκευής του. Το άνωθεν μέρος του είναι μια σχεδόν mesh-άτη bootie κατασκευή στην οποία έχουν προστεθεί και συνθετικά υλικά στα απολύτως απαραίτητα σημεία του και χωρίς τη "συμπαράσταση" TPU συστατικών. Η γλώσσα είναι κατά το ήμισυ ραμμένη στο πλαίσιο ενώ όπως και στο περσινό PG δύο ημιανεξάρτητα "φτερά" (dynamic winds κατά τη Nike) έχουν εγκατασταθεί στο forefoot ώστε ο χρήστης τους να επιτυγχάνει την προσαρμογή και το lockdown που εκείνος επιθυμεί. Η ενδιάμεση σόλα του PG 3 είναι από phylon αλλά σε μια πιο light σύνθεσή του και στον έμπροσθεν μέρος της περιέχεται ως είθισται από την έως τώρα σειρά ένας bottom-loaded θύλακας Zoom Air πάχους 10mm. Για την ολοκλήρωση του πατούμενου έχουμε μια μονοκόμματη εξωτερική σόλα αποτελούμενη από χιλιάδες μικρούς κύκλους, ένα μοτίβο που "κουμπώνει" άψογα με το design theme του κωδικού.
Οι δύο προηγηθέντες κωδικοί της σειράς είχαν ως θεματικό τους επίκεντρο την αγάπη του Paul George για τα βίντεοπαιχνίδια αλλά και το ψάρεμα. Ο Tony Hardman για το σχεδιασμό του Nike PG 3 άντλησε έμπνευση από τη γενέτειρα του "Young Trece" το Palmade όπου εδρεύει μια εγκατάσταση της NASA, το Armstrong Bulding 703. Όπως καταλαβαίνεται το πατούμενο του παίχτη βρίθει από σχεδιαστικές λεπτομέρειες και συμβολισμούς. Αυτό που αποτελεί σήμα κατατεθέν του PG 3 ανεξαρτήτως έκδοσης είναι η φράση "Don't tell me the sky's the limit when there are footprints on the moon" που χει χαραχτεί στην ενδιάμεση σόλα και συγκεκριμένα στη περιφέρεια της φτέρνας. Το αντιολισθητικό κολάρο με τις κυματοειδείς ραφές συμβολίζει τη χάρη με την οποία κινείται ο PG-13 στο παρκέ ενώ τα δύο αντίστροφα swoosh σε κάθε παπούτσι υπενθυμίζουν πως πρόκειται για έναν two-way μπασκετμπολίστα. Το λογότυπό του έχει ισχνή παρουσία κι όταν παρουσιάζεται είναι σε μικρό μέγεθος (πρύμνη, πλώρη κι ενίοτε γλώσσα). Για τη χάραξη της εξωτερικής σόλας επιλέχθηκαν μικροί κύκλοι οι οποίοι για αντιπροσωπεύουν του κρατήρες που βρίσκονται στην επιφάνεια της Σελήνης! Μέσα σε κάποιους απ' αυτούς του κύκλους υπάρχουν κρυμμένοι κάποιοι αριθμοί που χουν άμεση σχέση με τον PG όπως η ημερομηνία γέννησής του (5290), τα δύο νούμερα με τα οποία έχει αγωνιστεί (13 και 24), η rookie σεζόν του (2010), ο ταχυδρομικός κώδικας του Palmdale (93552) κ.ά. Επίσης, στις άκρες των φτερνών κάθε ζεύγους βρίσκονται χαραγμένα δύο κωδικοί Μορς που δεν είναι άλλο παρά τα αρχικά του ονόματός του (PG).
O Paul George εγκαινίασε τα νέα του "αγωνιστικά" σε έναν αγώνα εναντίον των San Antonio Spurs αλλά δυστυχώς δεν ήταν τόσο γουρλίδικα καθώς η τέως ομάδα του υποψήφιου MVP ηττήθηκε μετά από διπλή παράταση. Στο παρκέ του AT&T Center εμφανίστηκε φορώντας την πορτοκαλί έκδοση "NASA" η οποία ήταν άλλωστε κι αυτή που προβλήθηκε πρώτη στο επίσημο ανακοινωθέν κυκλοφορίας του. Έκτοτε το PG 3 έχει παρουσιαστεί σε δεκάδες για να μη πως εκατοντάδες χρωματισμούς που αφορούν είτε special nights είτε ειδικές περιστάσεις (All Star, Christmas κ.ά.). Αν κι αλήθεια είναι πως γοητεύτηκα από το φαντασμαγορικό ασημί "NASA 50th" τελικά επέλεξα την ασφαλή λύση του μαύρου χρωματισμού με τα ιριδίζοντα dynamic winds που άλλωστε έδωσαν και το παρατσούκλι ("Iridescent") στη συγκεκριμένη έκδοση. Το τρίτο φαβορί για το πολυπόθητο βραβείο του MVP για το 2018-2019 μπορεί εν τέλει να μη τα κατάφερε ούτε σε ατομικό αλλά ούτε και σε συλλογικό επίπεδο όμως τα πατούμενά του μάλλον αναδείχθηκαν ως το δημοφιλέστερο μπασκετικό της σεζόν που μας πέρασε κατά την οποία κόσμος και ντουνιάς το προτίμησε τόσο στο μαγικό κόσμο του NBA όσο και στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.