7 Φεβρουαρίου 2021

Adidas Dame 7 (Ima Visionary)

Ο Damian Lillard συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων ποιντ γκαρντ αυτή τη στιγμή στο NBA κάτι που φαινόταν να προδιαγράφεται από τη rookie κιόλας σεζόν του. Δικαίως λογίζεται εδώ χρόνια ως ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης των Portland Trailblazers παρά το γεγονός πως δεν έχει κατορθώσει να την οδηγήσει και πάλι στους μεγάλους τελικούς της λίγκας. Η ασύλληπτη αγωνιστική του επίδοση κατά τη διάρκεια της "φούσκας" του χάρισαν τον άτυπο τίτλο του bubble-MVP όμως αυτό δεν έμελλε να φτάνει κι έτσι η ομάδα του Oregon αποκλείστηκε από το πρώτο κιόλας γύρο των Playoffs από τους μετέπειτα πρωταθλητές. Στο κατά τα άλλα αξιοζήλευτο βιογραφικό του Δαμιανού συμπεριλαμβάνεται μεταξύ άλλων μια signature συλλογή παπουτσιών εκ μέρους της Adidas η οποία αποτελεί την δεύτερη πιο επιτυχημένη μπασκετική σειρά στην ιστορία της γερμανικής φίρμας. Λίγες μέρες προτού εκκινήσει ο Dame την ένατή του σεζόν στο NBA, η "Three Stripes" ανακοίνωσε σχεδόν με άκρα μυστικότητα τον ερχομό του έβδομου κωδικού της ημι-premium συλλογής του. Το Adidas Dame 7 διαδέχεται το κατά πολλούς αμφιλεγόμενο Dame 6 σε μια προσπάθεια να ανακτήσει κάτι από την αίγλη του best-seller της σειράς, του D Lillard 2.
Το Adidas Dame 7 έχει κατασκευαστεί όπως επιβάλλει να προσεγγίζεται ένα παπούτσι που υπάγεται στη δημοφιλή και πολυπληθή κατηγορία των low-budget signatures. Η περσινή διττή υπόσταση του πλαισίου δεν υφίσταται πια και τη θέση του πήρε ένα μονοκόμματο mesh το οποίο συγκρατείται από κάθετες και παράλληλες fuse ταινίες-ζώνες. Μέσα από ορισμένες εξ' αυτών ξεπηδούν λεπτές θηλιές στα πρότυπα του Dame 4 με σκοπό να ενισχύσουν το lockdown του παπουτσιού εν αντιθέσει με τις τρεις τελευταίες που έχουν κυρίως διακοσμητικό ρόλο. Μοναδικό σημείο όπου δεν έχουμε χρήση mesh είτε το υποτιθέμενο εξωτερικό heel counter που προέρχεται από συνθετικό δέρμα ή nubuck αναλόγως την έκδοση. Για την ενδιάμεση σόλα του παπουτσιού προτιμήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το LightStrike που μοιάζει να επικρατεί κατά κράτος έναντι των άλλων foam που διαθέτουν οι Γερμανοί όσον αφορά τα μπασκετικά τους. Η μορφολογία της εξωτερικής σόλας του Dame 7 έχει κατιτίς από το περσινό Dame όμως φέρει μια ολοκαίνουργια χάραξη με επαναλαμβανόμενα "7άρια" (ή κεραυνοί) ω σαν μια παραλλαγή του herringbone μοτίβου ενώ σε καθορισμένα σημεία της διακρίνουμε κοιλότητες.
Το χαρακτηριστικό που κάνει ξεχωριστή τη συλλογή του Δαμιανού είναι πως όλα τα μέχρι τώρα μέλη της "οικογένειας" δε μοιάζουν καθόλου μα καθόλου μεταξύ τους. Στο Adidas Dame 7 δεν υιοθετήθηκε η διπρόσωπη σχεδιαστική τακτική του προγόνου του καθώς επιλέχθηκε ένα πιο τετριμμένο παρουσιαστικό όπου δε λείπουν βέβαια κάποιες στιλιστικές τσαχπινιές. Το φετινό Dame, όπως και κάθε προηγηθέν Dame, έχει προγραμματισθεί να κυκλοφορήσει με μοναδικό στοιχείο διαφοροποίησης τους το υλικό του κελύφους. Στην εικονιζόμενη έκδοση η τεχνοτροπία του πλαισίου παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς πέρα του τρισδιάστατου λογοτύπου στη κορυφή κάθε γλώσσας έχουμε και την αναγραφή της έκδοσης (Ima Visionary) σε κάθε πλευρά του ζεύγους κι η οποία αποκαλύπτεται υπό συγκεκριμένη γωνία θέασης. Σήμα κατατεθέν του Dame 7 είναι αναμφίβολα το οριζοντιομένο και διάφανο "7άρι" που διακοσμεί μονάχα την εξωτερική πλευρά και πάνω σ' αυτό αναγράφεται ο κωδικός του μοντέλου συν το παρατσούκλι της εκάστοτε βερσιόν. Αν και δεν έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα Dame μακροσκελείς φράσεις εντούτοις στο νέο του μοντέλο έχουν χαραχτεί δύο φράσεις ή και πιστεύω του ίδιου του αθλητή. Η μεν πρώτη φράση "pride is the burden I was meant to carry... knew it was coming before it happened...ima vidionary..." κατοικοεδρεύει στην εξωτερική σόλα κι η δεύτερη "different-on level-the lord allowed" στο "περβάζι" του τακουνιού.
Το Adidas Dame 7 ανακοινώθηκε επισήμως μέσω του ιστότοπου της φίρμας χωρίς τυμπανοκορουσίες κι υπερβολές ένεκα της κατάστασης την οποία ζούμε κοντά ένα+ χρόνο τώρα. Το ντεμπούτο του δεν έγινε σε κάποιο από τα περίλαμπρα παρκέ του NBA αλλά στον ψηφιακό μπασκετικό κόσμο του νέου "NBA 2k", μια πολύ πρωτότυπη και προχωρημένη ιδέα. Ο παρουσιαζόμενος χρωματισμός που βλέπετε ήταν εκείνος που ακολούθησε όμως δεν έχει ακόμη προτιμηθεί από τον ιδιοκτήτη τους για αδιευκρίνιστους ακόμα λόγους. Η έκδοση όπως ειπώθηκε και νωρίτερα έχει το παρατσούκλι "Ima Visionary" και πέρα του περίτεχνου πλαισίου του αυτό που το κάνει μοναδικό είναι η αλά Street Fighter αναγραφή του χαϊδευτικού του στο πάτωμα κάθε παπουτσιού. Σαφέστατα προσεγμένο και πολύ περιποιημένο είναι το κουτί μέσα στο οποίο προμηθεύεται κανείς τα Adidas Dame 7 γεγονός που μαρτυρά την τίμια προσπάθεια που κατεβλήθη ώστε εκείνος που θα τα προτιμήσει να αισθάνεται δικαιωμένος για την επιλογή του.