25 Νοεμβρίου 2021

Nike KD 14 (Floral)

Ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία του NBA δεν είναι άλλος από τον ντελικάτο Kevin Durant που έχει επανέλθει καλύτερος από ποτέ μετά τον προ διετίας τραυματισμό του στο αχίλλειο τένοντα. Ο ηγέτης των Brooklyn Nets δεν έχει πτοηθεί επ' ουδενί από το λαβωμένο του πόδι κι έχοντας πάρει ξανά το "δρεπάνι" στα χέρια του συνεχίζει να σκορπά το φόβο στις αντίπαλες άμυνες. Στο έως τώρα βιογραφικό του περιέχονται δύο δαχτυλίδια πρωταθλητή NBA, ένα βραβείο MVP κανονικής περιόδου, τρία ολόχρυσα Ολυμπιακά μετάλλια και την τέταρτη μακροβιότερη signature συλλογή μπασκετικών υποδημάτων. Μετά τους Jordan, LeBron και τον αδικοχαμένο Kobe, ο "Easy Money Sniper" γίνεται μόλις ο τέταρτος NBAer με 14 μοντέλα στο ενεργητικό του με το ολοκαίνουργιο του πατούμενο να ντεμπουτάρει τον περασμένο Απρίλιο στην εντός έδρας αναμέτρηση των Nets με τους Lakers. Το Nike KD 14 ήρθε για να αντικαταστήσει ίσως το καλύτερο KD που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής και προτιμήθηκε από την πλειοψηφία των παιχτών της λίγκας. Το Nike KD 14 προέρχεται από την μαγική σχεδιαστική e-πένα του Benjamin Nethongkome, έναν τρομερά ταλαντούχο σχεδιαστή τον οποίο έχουμε μάθει κυρίως μέσα απ' τους τελευταίους κωδικούς της signature σειράς του Kyrie Irving (Kyrie 4-7).
Το Nike KD 14 αποτελεί μια ανάλαφρη σύγχρονη κατασκευή εξοπλισμένη με ότι καλυτερότερο έχει να προσφέρει τούτη την περίοδο η Nike όντας ταυτόχρονα ένα με δύο κλικ ποιοτικότερο απ' το KD 13. Για το άνωθεν μέρος του παπουτσιού έχει χρησιμοποιηθεί ένα σύνθετο mesh τριών επιπέδων με το τελευταία να χει διακοσμητικό κυρίως ρόλο καθώς σ' αυτό έχουν υφανθεί ακανόνιστα σχέδια με τις μετέπειτα εκδόσεις να έχουν συγκεκριμένο μοτίβο. Μετά από επτά χρόνια και το Zoom KD 7, έχουμε την επανεμφάνιση ενός εγκάρσιου στραπ που εκκινεί από το κέντρο της midsole στην εσωτερική μεριά και καταλήγει ψηλά στην εξωτερική ωσάν το στραπ του KD 4. To λεπτό στραπ σε συνδυασμό με την οβάλ μπαριέρα από TPU έχουν σαν βασικό τους μέλημα τη συγκράτηση του πέλματος στις απότομες μετακινήσεις του. Τελευταίο υλικό του κελύφους ένα απλό εξωτερικό heel counter από textile mesh με ανάγλυφη και μπόλικη εσωτερική επένδυση. Το μοναδικό σημείο που ίσως να υποβαθμίστηκε ελαφρώς είναι η ενδιάμεση σόλα του KD 14 που πλέον προέρχεται από cushlon foam και πάνω της "αράζει" ένα Zoom Air strobel χωρίς τη συνοδεία κανενός πρόσθετου θύλακα όπως συνέβαινε με τα KD 13 και KD 12. Σ' ότι αφορά την εξωτερική του σόλα επιλέχθηκε ένα απλουστευμένο μοτίβο χάραξης με ομάδες από οριζόντιες και κάθετες γραμμές καθώς κι οβάλ σχήματα ιδίως για την επιφάνεια κάτω απ' το μεγάλο δάχτυλο του πέλματος. 
Το Nike KD 14 δεν έχει κάποιο κοινό σχεδιαστικό γνώρισμα με τους πρόσφατους προγόνους του κάτι απόλυτα αναμενόμενο απ' τη στιγμή που ανατέθηκε σε άλλον σχεδιαστή το εν λόγω project. Το πλαίσιο με το υφαντό υπόστρωμα δίνει τη δυνατότητα απεικόνισης διαφόρων μοτίβων κι αναπόφευκτα είναι το κυριότερο σημείο χρωματικής διαφοροποίησης του μοντέλου. Αυτό που έπεται είναι το στραπ το οποίο έχει εμπνευστεί ο Ben από το ανατριχιαστικό παρατσούκλι του Durant (Slim Reaper) γι' αυτό κι έχει τη μορφή δρεπανιού. O Ben φρόντισε να ενσωματώσει στο στραπ στοιχεία από δύο θρυλικά πατούμενα της Nike και συγκεκριμένα η βάση του είναι αντιγραφή το αντίστοιχο τμήμα του Air Presto ενώ το λεπτεπίλεπτο swoosh τιμά την ιστορία του Bruin, ενός εκ των δύο πρώτων μπασκετικών της φίρμας. Το λογότυπο του KD εντοπίζεται κλασικά στη κορυφή της γλώσσας αλλά και στο torsion plate που διακρίνεται ευκρινώς στο πάτωμα του μοντέλου. Αν προσπαθήσετε να συγχωνεύσετε τις σόλες του KD 14 θα διακρίνετε ένα κρανίο όπου το "d" στο torsion είναι η κόγχη του ματιού, η κίτρινη περιοχή είναι η ρινική κοιλότητα και τα μικρά οβάλ μιμούνται τα δόντια! Τελευταία αλλά κατά τη ταπεινή μου άποψη ομορφότερη λεπτομέρεια του KD 14 είναι η αρίθμηση του μοντέλου σαν προσεκτικές χαρακιές από το δρεπάνι του "Slim Reaper" στη βάση τους στραπ! DOPENESS
Το Nike KD 14 όταν γνωστοποιήθηκε επισήμως στο φίλαθλο κοινό μέσω του site της Nike μάθαμε πέρα απ' το release χρωματισμό και τους επόμενους τέσσερις που θα ακολουθούσαν. Από τον Απρίλη που πρωτοκυκλοφόρησε έως και σήμερα έχει κυκλοφορήσει σε κάτι παραπάνω από έντεκα χρωματικές εκδόσεις με τις νεότερες να παρουσιάζουν κάποιες ανεπαίσθητες αλλαγές κυρίως στο υφαντό στρώμα του πλαισίου. Η έκδοση που σας εκθέτω αρχικώς δεν διέθετε κάποιο επίσημο παρατσούκλι όμως δεν άργησε να αποκτήσει και η λέξη "Floral" πια το συνοδεύει σχεδόν παντού. Το παπούτσι έρχεται εντός ενός κατάμαυρου κουτιού με το λογότυπο του παίχτη και τον αριθμό 14 να ναι οι μοναδικές του πληροφορίες. Για όλους εμας το Nike KD 14 είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την θριαμβευτική πορεία των Milwaukee Bucks καθώς όταν ο Durant επιχειρούσε το νικητήριο τρίποντο στο Game 7 οι μύτες του KD 14 στέκονταν πάνω στη γραμμή της μεγάλης άρκτου δίνοντας παράταση ζωής στους μετέπειτα θριαμβευτές.