25 Απριλίου 2019

Nike Zoom KD 12 (The Day One)

Η signature σειρά του back-to-back MVP των τελευταίων τελικών του NBA παρά το γεγονός πως έχει περάσει από χίλια-δύο κύματα έχει κατορθώσει να μακροημερεύσει ίσως και πέρα του αναμενόμενου. Η Nike τα τελευταία χρόνια έχει καθιερώσει μια ασυνήθιστη τακτική προώθησης των επερχόμενων μπασκετικών της προϊόντων σύμφωνα με την οποία λίγο πριν την ολοκλήρωση της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου προβαίνει στα αποκαλυπτήρια κάποιων από τους κωδικούς που θα "προτιμηθούν" την ερχόμενη περίοδο. Η συλλογή που σέρνει το χορό των αποκαλυπτηρίων είναι εκείνη του δις-πρωταθλητή με την ομάδα των Golden State Warriors και τέως "Κεραυνού" κυρίου Kevin Durant. Λίγες μέρες λοιπόν πριν την εκκίνηση των φετινών Playoffs η swoosh μας σύστησε το πρωτοποριακό Nike Zoom KD 12, το σχεδιασμό και τη κατασκευή του οποίου ανέλαβε φυσικά ο άνθρωπος που χει συνδέσει το όνομα του με τη γέννηση και το μεγάλωμα της σειράς ο σχιστομάτης και πάντα μακρυμάλλης κύριος Leo Chang. Ο κατά πολλούς σημαντικότερος performing σχεδιαστής στη μετά-Tinker εποχή με τις αναρίθμητες επιτυχίες συνεχίζει την συνεργασία του με τον KD θυμίζοντας έτσι ολίγον τι από το επίσης πολύ επιτυχημένο δίδυμο Kobe-Avar.
Το Nike Zoom KD 12 είναι ένα μπασκετικό που τόσο κατασκευαστικά όσο κι από σχεδιαστικής ματιάς δεν διαθέτει κανένα κοινό χαρακτηριστικό με τους προηγηθέντες κωδικούς της σειράς. Πρόκειται για μια πανάλαφρη κατασκευή κι αυτό οφείλεται εν πολλοίς στα υλικά που προτιμήθηκαν για τη δόμηση του κελύφους. Διακρίνουμε ένα συμπαγέστατο πλαίσιο προερχόμενο από screen mesh (σαν αυτό που χρησιμοποιείται ως κάλυμμα στο Nike Adapt BB), μια παραδοσιακού τύπου γλώσσα από τσουπωτό Flyknit συν μια μονοκόμματη και λεπτή fuse ταινία που περιβάλει τη περιφέρεια του κελύφους. Κάτω απ' το screen mesh αντικρίζουμε τη νέα γενιά Flywire, το Quad-Axial Flywire που προσφέρει ένα πληρέστερο lockdown κάνοντας χρήση τεσσάρων χρωματισμένων νημάτων σε πλέξη με το καθένα τους να χει διαφορετική κλίση (μπλε-οριζόντιες, μαύρα-κάθετες, φούξια και κίτρινο σε χιαστί μορφή) εξού και το πολλαπλών κατευθύνσεων lockdown που αναγράφεται στο κέλυφος. Η σημαντικότερη καινοτομία του KD 12 είναι το strobel-board από articulated Zoom Air που καταργεί κατά κάποιο τρόπο το παραδοσιακό συνδετικό υπόστρωμα φέρνοντας έτσι θύλακα και πέλμα χρήστη ακόμη πιο κοντά. Αυτό το πολυποίκιλο και σύνθετο πλαίσιο εδρεύει πάνω σε μια σχεδόν 100% διάτρητη ενδιάμεση σόλα από phylon υλικό στη φτέρνα του οποίου έχει βρίσκεται ένας Hex-Zoom θύλακας ενώ μόνο στην εξωτερική μεριά έχει τοποθετηθεί μια ημιδιάφανη TPU "μπαριέρα". Η δημιουργία του Chang ολοκληρώνεται με μια επίσης ημιδιάφανη-ζαχαρί εξωτερική σόλα με χάραξη παρόμοια μ' εκείνη που υπήρχε στο Zoom KD 11.
Εμφανισιακά το Nike Zoom KD 12 παρουσιάζεται πολύ πιο αεροδυναμικό σε σχέση με τα αμέσως προγενέστερα KDs, μια "αναστάτωση" που προκαλεί αραιά και που ο Chang όταν επιλέγει να εκσυγχρονίσει ή να μεταβάλει τις σχεδιαστικές γραμμές που τηρεί για ένα εύλογο χρονικό διάστημα η signature σειρά του "Sleam Reaper". Επιθυμία του 40χρονου σχεδιαστή ήταν να εμπνευστεί ένα σύγχρονο μπασκετικό έχοντας κατά νου blueprints από μπασκετικά της δεκαετίας του '90. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά το επίσημο βίντεο παρουσίασης του KD 12 θα διακρίνετε τέσσερα παπούτσια εκείνης της χρυσής περιόδου τα "εξωμπασκετικά" Air Max Griffey, Air Zoom Turf και τα αμιγώς μπασκετικά Nike Air Max 2 CB και Air Jordan V.  Στο Griffey οφείλεται πιστεύω η fuse ταινία στους πρόποδες τους κελύφους του KD 12 ενώ το Turf "ευθύνεται" για το κάπως υπό κλίση κολάρο του. Στο AJ5 θεωρώ πως χρεώνεται το ραμμένο εξωτερικό heel counter αλλά και το διάφανο στρογγυλό παράθυρο που "μαρτυρά" την νέα lockdown τεχνολογία της swoosh για την οποία υπάρχει κι ανάλογη επεξήγηση-επισήμανση λίγο παραπέρα (Quad-Axial Flywire for Multi-Directional Dynamic Containment). Απ' το CB μάλλον δανείστηκαν τα διάτρητα τμήμα εκατέρωθεν των αστραγάλων αλλά και τα δύο "δόντια" στην εξωτερική πλευρά που λειτουργούν κι ως outrigger. Από κει και πέρα τα swoosh βρίσκονται στις γνώριμες θέσεις τους έχοντας όμως μια πιο dot-matrix μορφή όπως και το λογότυπο του παίχτη που παραμένει στο σημείο που το αφήσαμε πέρυσι. Άκυρα διακοσμητικά στοιχεία τα μικρά ριζόχαρτα που ναι ραμμένα στη κορυφή της γλώσσας και στο heel counter όπου φέρουν το λογότυπο και την κωδική ονομασία του παπουτσιού αντίστοιχα.
Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Nike Zoom KD 12 συμπεριλαμβανομένων και των τεχνικών του χαρακτηριστικών έγιναν στις 15 Μαρτίου μέσα φυσικά απ' τον ιστότοπο της εταιρείας. Το νεότερο KD μας συστήθηκε "ντυμένο" στα μαύρα γεγονός πολύ ασυνήθιστο για τη σειρά αλλά διαθέτοντας βέβαια το απαραίτητο - και πλέον επιβεβλημένο - παρατσούκλι, "The Day One". Το πρώην alter-ego του WestBeast ντεμπούταρε εντός αγωνιστικού χώρου το νέο του πατούμενο στον εκτός έδρας αγώνα των πρωταθλητών με αντιπάλους του San Antonio Spurs φορώντας όμως μια νέα και ποικιλόχρωμη έκδοση με αύρα από τα 90s για την οποία έβαλε το γούστο του ο γνωστός streetwear σχεδιαστής Don C, κατά κόσμον Don Crawley. Έκτοτε ο ψηλόλιγνος αρχισκόρερ των "Πολεμιστών" δε λέει να βγάλει απ' τα πόδια του τα νέα του μπασκετικά δοκιμάζοντας μάλιστα νέους κι αρκετά funky χρωματισμούς τόσο δια χειρός Don C ενώ φημολογείται πως μελλοντικά ίσως εμπλακεί αμεσότερα στο σχεδιασμό και την εξέλιξη της signature σειράς. Η Nike ομολογουμένως κατάφερε επιτυχώς να αλλάξει ρότα στην επίσημη συλλογή του KD ιδίως μετά το κάπως ατυχές ή πιο σωστά το μη ορθά ολοκληρωμένο KD 11.