1 Μαΐου 2019

Fila MB (aka Mashburn I)

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν υπήρχε μια ιταλική εταιρεία αθλητικής ένδυσης και υπόδησης που είχε κατορθώσει να εισχωρήσει στη - καχύποπτη προς τα ευρωπαϊκά προϊόντα - αμερικάνικη αγορά. Είχε καταφέρει μάλιστα να εισέλθει στην απαιτητικότατη κατηγορία των μπασκετικών υποδημάτων μέσω "χειρουργικών" βημάτων κι αποφάσεων. Αρχικά βολιδοσκόπησαν την κατηγορία συνεργαζόμενοι με τον νυν δήμαρχο του Sacramento και τέως ηγέτης των Phoenix Suns, Kevin Johnson, στον οποίο και προσέφεραν το δικό του μοντέλο. Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά κι έτσι οι ιθύνοντες της Fila επέλεξαν να ακολουθήσουν επιθετικότερες στρατηγικές μάρκετινγκ κυρίως μέσω συνεργασιών με νεαρούς και ελπιδοφόρους NBAers. Jerry Stackhouse, Grant Hill κι ο απόφοιτος του Kentucky Jamal Mashburn ήταν οι τρεις πολλά υποσχόμενοι rookies που επελέγησαν ώστε να αναπτύξουν οι Ιταλοί τις δικές τους signature σειρές. Το νούμερο 4 στο draft του 1993 υπέγραψε εκείνο το καλοκαίρι συμβόλαιο πέντε ετών με την Fila έναντι έξι εκατομμυρίων δολαρίων συν μια κατακόκκινη Ferrari ως bonus συμφωνίας. Απ' την ομολογουμένως σύντομη συνεργασία τους, το μοναδικό μοντέλο που κατάφερε να διακριθεί και να επιβιώσει στις συνειδήσεις των sneakerheads ήταν το Fila Mashburn I που κυκλοφόρησε το 1995.
Το Fila MB όπως αποκαλείται σήμερα πια αποτελεί χαρακτηριστικότατο παράδειγμα του τρόπου κατασκευής και σχεδίασης των μπασκετικών που κυκλοφόρησαν μεταξύ late-80s και mid-90s. Το άνωθεν μέρος του είναι πέρα για πέρα ένα συμπαγέστατο και super-bulky κέλυφος που χρησιμοποιεί μόνο συνθετικό δέρμα με επικαλυπτόμενα μέρη τριών επιπέδων ενώ απ' το ίδιο υλικό προέρχεται και η γλώσσα οπότε ούτε λόγος περί αναπνευσιμότητας του παπουτσιού. Η ενδιάμεση σόλα του είναι υπέρ του δέοντος  ευτραφής και φαρδιά κι είναι 100% από κλασικό EVA υλικό όμως δε θα μου έκανε εντύπωση αν ο κωδικός στην αυθεντική εκδοχή του αξιοποιούσε έστω και απειροελάχιστα το 2A Cushion, την αείμνηστη αντικραδασμική τεχνολογία που χε αναπτύξει και εξελίξει τότε η ιταλική φίρμα. Τέλος, διακρίνουμε μια ενιαία εξωτερική σόλα που διαθέτει το παραδοσιακό ψαροκόκαλο μοτίβο χάραξης σε παχύτερη και πυκνότερη μορφή συν ακόμη τέσσερις μεγάλες αυλακώσεις για λόγους ευελιξίας (καλό ε?) κι όλα αυτά χρησιμοποιώντας μια γόμα δόμησης που δείχνει κυριολεκτικά άφθαρτη.
Σα σχέδιο το Fila MB είναι εξαιρετικά λιτό σε σύγκριση με το Spaghetti του Jerry Stackhouse κι είναι πλησιέστερο στο σουλούπι του Fila 96 (aka Hill 2) , του δεύτερου παπουτσιού της signature σειράς του HOFamer πια Grant Hill. Το toe-cap από κοινού με την περίμετρο του κελύφους του MB παραπέμπουν στα αντίστοιχα σημεία του Air Jordan XI κάτι διόλου συμπτωματικό μιας κι έχουν την ίδια "χρονολογία" γέννησης. Σήμα κατατεθέν του τέως Mashburn I είναι το καλλιτεχνικό σκαρίφημα στην εξωτερική πλευρά της ενδιάμεσης σόλας το οποίο απεικονίζει τα αρχικά MB και στο τελείωμα του κάλλιστα θα μπορούσε να λεχθεί ότι "φιλοξενείται" ένας μαίανδρος (ή ένας muscle όπως πίστευα παλιά). Αντίστοιχο περίπου σκαρίφημα υπάρχει και στην εσωτερική πλευρά ενώ το ΜΒ είναι τίγκα στο σήμα της εταιρείας στα επιβεβλημένα για την τότε εποχή σημεία όπως στο κέντρο του heel counter, στη κορυφή της γλώσσας και στην εξωτερική σόλα ενώ ισάριθμες παρουσίες έχει και το όνομα του brand (εξωτερικό πλαϊνό, toe-cap και στο τακούνι).
Για μεγάλο χρονικό διάστημα της rookie season του ο Jamal Mashburn αγωνίστηκε φορώντας τα M-Squad της Fila, ένα γνήσιο streetball μπασκετικό εκείνης της εποχής ενώ αργότερα μέσα στη σεζόν φόρεσε το πρώτο του επίσημο signature μοντέλο δια χειρός Ιταλών, το λησμονημένο Fila Mash. Λίγο μετά το πρώτο μισό της ερχόμενης σεζόν (1994-1995) η Fila κυκλοφόρησε το δεύτερο μοντέλο της προσωπικής συλλογής του "Monster Mash" το Fila Mashburn I, για το οποίο και κάνουμε μνεία σε τούτη δω την ανάρτηση. Δυστυχώς την αμέσως επόμενη σεζόν ο Jamal τραυματίστηκε κι ίσως εκεί να οφείλεται το γεγονός πως κανείς δεν ενθυμείται το παπούτσι με το οποίο έριξε αυλαία η εν λόγω σειρά, το Mashburn 2Α που λογίζεται ως μια "εξευγενισμένη" εκδοχή του νυν MB. Ο Jamal Mashburn υπήρξε μια πραγματική μηχανή σκοραρίσματος αποτελώντας βασικό κι αναπόσπαστο μέλος του σχήματος "The Three J's" των Mavericks στο οποίο συμμετείχαν οι Jason Kidd και Jimmy Jackson αλλά δυστυχώς τερμάτισε την καριέρα του όντας μόλις 31 ετών λόγω χρόνιων προβλημάτων με τα γόνατά του. Η "αναγεννησιακή περίοδος" που διάγει τα τελευταία δύο χρόνια η εταιρεία έκριναν ως επιβεβλημένη κίνηση την επανακυκλοφορία του Fila MB, ενός αξιομνημόνευτου μπασκετικού απ' την αδιαμφισβήτητα τεράστια κληρονομία της.