7 Μαΐου 2019

Air Jordan IV (Black Cement)

H Jordan Brand όντας η πιο ένθερμη υποστηρίκτρια στις επανακυκλοφορίες μπασκετικών κωδικών που διέπρεψαν τις περασμένες αλλά και προ-προπερασμένες δεκαετίες επέλεξε να εκκινήσει και το 2019 με την επανεμφάνιση ενός περίφημου κωδικού της σειράς, του Air Jordan IV "Black Cement" όπου πλέον αυτοαποκαλείται και "Bred". Ποίος είναι όμως ο λόγος που κάνει το ροσονέρο "τεσσάρι" AJ τόσο δημοφιλές κι αγαπητό? Αν εξαιρέσουμε το γεγονός πως ο GOAT πρωτοφόρεσε το "Black Cement" 4άρι στο All Star Game του Houston τον Φεβρουάριου του 1989 ο εν λόγω κωδικός είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την πρώτη σπουδαία Playoff στιγμή στη καριέρα του Μιχαλάκη απ' τις συνολικά 13 συνεχόμενες post-seasons που έλαβε μέρος. Το Air Jordan IV "Black Cement" εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1989 αλλά πολύ πριν τα επικείμενα Playoffs κι ήταν ο δεύτερος απ' τους συνολικά τέσσερις χρωματισμούς που κυκλοφόρησε τότενες (όπως λέγαν κι παλιοί) το μοντέλο ενώ το blueprint του προερχόταν φυσικά από τη θαυματουργή πένα του Tinker Hatfield. To σύμφωνα με πάρα πολλούς "Bred" Air Jordan IV ξανακυκλοφόρησε φέτος για τέταρτη φορά (1999, 2008, 2012, 2018) μετά το πρώτο του release.
Ποιος όμως είναι ο λόγος που κάνει τόσο διάσημο τον συγκεκριμένο κωδικό?? Το μαύρο Air Jordan IV ήταν εκείνο το πατούμενο που φορούσε ο Michael Jordan όταν "σκηνοθετούσε" μια απ' τις πιο γκρανγκινιολικές και χιτσκοκικές σκηνές στην ιστορία των Playoffs, το πασίγνωστο πια "The Shot"! Στον πρώτο γύρο των Playoffs του 1989 οι Chicago Bulls διασταυρώνονταν για δεύτερη συνεχή χρονιά με τους σκληροτράχηλους Cleveland Cavaliers των Ron Harper, Mark Price, Brad Daugherty, Larry Nance και του "it always happents on" Graig Ehlo με την σειρά να οδεύει και πάλι σε Game 5. Σαν σήμερα λοιπόν πριν ακριβώς τριάντα ολόκληρα χρόνια διεξαγόταν στο Richfield Coliseum εκείνο το do-or-die παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων με τους Cavaliers να προηγούνται με μόλις ένα πόντο των Bulls 100-99 και να χρειάζονται μια καλή άμυνα στα εναπομείναντα 0,3 δεύτερα για να προκριθούν. Οι "Ταύροι" του Doug Collins κάλεσαν timeout για να οργανώσουν την τελευταία τους επίθεση κι άπαντες ήξεραν πως ο Μιχαλάκης θα αναλάμβανε την προσπάθεια. Η επαναφορά έγινε από τον Brad Sellers (πέρασε κι απ' τον Άρη) βρίσκοντας τον MJ ο οποίος είχε να αντιμετωπίσει το ασφυκτικό μαρκάρισμα των Ehlo και Nance. Με μια αστραπιαία προσποίηση "αδειάζει" τον Nance, ντριμπράρει δύο φορές, σταματά στο ύψος των ελευθέρων βολών, απογειώνεται αψηφώντας τον νόμο της βαρύτητας για κάμποσα δεύτερα ώστε να ξεφορτωθεί και τον "αυτοκόλλητο" Ehlo μιας και white men can't jump και..... GOOD. The Bulls win it! Σημειωτέον, αυτό ήταν μόλις το δεύτερο buzzer-beater στην ιστορία των Playoffs που έκρινε το τελικό νικητή μιας σειράς αγώνων.
Αυτά τα ολίγα με την ιστορική αναδρομή! Όσοι τώρα επιθυμείτε να εξοικοιωθείτε ή γνωριστείτε λίγο παραπάνω με τo θρυλικό Air Jordan IV δεν έχετε παρά να διαβάσετε τα εκτενέστατα άρθρα που χουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στο παρόν blog συνδέσμους των οποίων έχω συμπεριλάβει ακριβώς παρακάτω.