Όταν τον περασμένο Μάη διακόπηκε κακήν κακώς η κανονική περίοδος στο NBA δημοσίευσα ένα (ακόμη) άρθρο σχετικά με το ποια brands και ποια συγκεκριμένα μπασκετικά μοντέλα προτιμούν οι παίχτες που αγωνίζονται στη δημοφιλέστερη μπασκετική λίγκα της υφηλίου. Η αμερικάνικη ιστοσελίδα www.ballershoesdb.com αρέσκεται στο να καταγράφει τις εκάστοτε sneakerρικές προτιμήσεις των παιχτών που αγωνίζονται κάθε σεζόν στο NBA και χάρη στη τεράστια βάση δεδομένων που διαθέτει έχει καθιερώσει τρεις λίστες με διαφορετικό κριτήριο κατάταξης η καθεμία τους.
Να επισημανθεί πως οι ακόλουθες λίστες συντάχθηκαν τηρώντας μια βασική παράμετρο, αυτή του primary shoe. Ως primary shoe λογίζεται το παπούτσι ή ο κωδικός που έχει προτιμήσει να φορά περισσότερο κάθε παίχτης μέσα στη σεζόν ανεξαρτήτως χρωματικής έκδοσης.
Η πρώτη κατάταξη αφορά τον μπασκετικό κωδικό που προτίμησαν περισσότερο οι NBAers τη φετινή αγωνιστική περίοδο. Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος οι τρεις πρώτες θέσεις ανήκουν σε μοντέλα της swoosh τα οποία τυγχάνει να είναι οι νεότεροι κωδικοί των αντίστοιχων περσινών κωδικών που βρέθηκαν στη κορυφή της λίστας με τη πρωτιά να ανήκει ξανά σε ένα Kobe, το Kobe V Protro. Tα KD 13 και Zoom Freak 2 συμπληρώνουν την πρώτη τριάδα κι ακολουθούν με αρκετά μεγάλη διαφορά δύο ακόμη Protro Kobes (VI & IV) έχοντας ανάμεσά τους το Air Jordan XXXV. Ψηλά στις προτιμήσεις των παιχτών βρίσκονται κλασικά τα τελευταία Nike Kyrie καθώς και το πρώτο Zoom Freak. Μοναδικό team model εκ μέρους της Nike είναι το BB NXT που διαδέχεται επί της ουσίας το Zoom Rise. Για μια ακόμη χρονιά την παντοδυναμία της Nike αμφισβητούν τα νεότερα μοντέλα των Puma, Under Armour κι Adidas κι αναφέρομαι φυσικά στα Clyde All-Pro, Curry 8 και Dame 7 αντίστοιχα. Έκπληξη αποτελεί η απουσία κάποιου team model εκ μέρους της Adidas ή κάποιας άλλης φίρμας.
Κάνοντας μια ομαδοποίηση των προαναφερθέντων - κι όχι μόνο - κωδικών προκύπτει η δεύτερη λίστα της ιστοσελίδας. Έχοντας για μοναδικό κριτήριο διαλογής τον παίχτη που διαφημίζεται ή προβάλλεται μέσω των παπουτσιών παρατηρούμε πως για τρίτη συνεχόμενη σεζόν η κατάταξη στις πρώτες δύο θέσεις παραμένει αμετάβλητη. Ο Γιάνναρος φιγουράρει πλέον στη τρίτη θέση έχοντας σε απόσταση αναπνοής τον Durant ενώ τη σκόνη και των δύο τρώνε οι GOAT και George. H συλλογή του Dame ξεπέρασε εκείνες των LeBron και Harden με τον δεύτερο μάλιστα να έπεται πλέον και του Curry. Εν συνεχεία η κατάταξη παραμένει σχεδόν ίδια με τη περσινή ήτοι Leonard-Rose-Wade-Thompson όμως αυτό το κουαρτέτο "χαλάει" ο Donovan Mitchell χάρη εν πολλοίς στο D.O.N. Issue #2. Δεν αποτελεί πια έκπληξη η απουσία τωρινών συμβασιούχων της Jordan Brand (Russell Westbrook και Chris Paul) κάτι που λογικά αναμένεται θα αλλάξει την ερχόμενη σεζόν χάρη στον Zion! Θα δείξει!
Τελευταία κι ίσως σπουδαιότερη λίστα αυτή που απεικονίζει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί μεταξύ των NBAers καθώς και στην αγορά των μπασκετικών υποδημάτων. Οι πρώτες τρεις θέσεις δεν έχουν αλλάξει στο παραμικρό και φαίνεται να έχουν παγιώσει όχι μόνο τα ποσοστά τους αλλά και τις μεταξύ τους διαφορές με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στη Nike. Τα νέα μοντέλα της Puma την ώθησαν πια στη τέταρτη θέση αφήνοντας πίσω την Under Armour ενώ ανοδική πορεία καταγράφει κι η New Balance με την Anta αντίθετα να κατρακυλά σε σύγκριση με πέρυσι. Οι τέως υπερδυνάμεις της κατηγορίας Converse και Reebok κατέχουν πια το ίδιο μερίδιο μεταξύ των παιχτών. Οι 361, Peak Sports, K8IROS και Q4 διατηρούν τα ισχνά περσινά ποσοστά τους ενώ τεραστίων διαστάσεων έκπληξη αποτελεί η παρουσία την φίρμας Yeezy στη τελευταία θέση της κατάταξης.