13 Μαΐου 2020

Ποια μπασκετικά προτίμησαν οι NBAers τη σεζόν 2019-2020??

Τον περασμένο Σεπτέμβριο δημοσίευσα ένα πολύ ενδιαφέρον - κατ' εμέ - άρθρο που συνδυάζει λίγο από στατιστική πρώτου ακαδημαϊκού έτους και πολύ από το αγαπημένο μας hobby-κόλλημα! Εκμεταλλευόμενος την πρόωρη κι αναπάντεχη παύση του NBA αλλά και κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας είπα να αδράξω την ευκαιρία και να συντάξω ένα ανάλογο αλλά επικαιροποιημένο άρθρο στηριζόμενος ξανά στην ιστοσελίδα www.ballershoesdb.com η οποία αρέσκεται σε αυτού του είδους τη στατιστικολαγνεία. Σύμφωνα με τα λεγόμενα της ιστοσελίδα οι τρεις καθιερωμένες πλέον λίστες της βασίζονται εν πολλοίς στη μεγάλη κι update βάση δεδομένων της που ομολογουμένως φαίνεται αρκετά ενημερωμένη.
Αξίζει να επισημανθεί πως οι ακόλουθες λίστες σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα συντάχθηκαν με βάση ένα συγκεκριμένο κριτήριο, εκείνο του primary shoe. Ως primary shoe για τον εκάστοτε NBAer λογίζεται εκείνο το πατούμενο που προτίμησε να φορέσει τις περισσότερες φορές στους μέχρι τώρα αγώνες της τρέχουσας σεζόν ανεξαρτήτως χρωματικού του συνδυασμού.

Η πρώτη λίστα σχετίζεται φυσικά με τα μπασκετικά που προτιμήθηκαν περισσότερο τη τρέχουσα αγωνιστική περίοδο σεζόν από τους NBAers. Σ' αυτή περιέχονται και πάλι 16 κωδικοί εκ των οποίων μόνο τέσσερις κατάφεραν να "επιζήσουν" από το περσινό ρόστερ κι αυτοί είναι το λαοφιλές Hyperdunk X, το πάντα αξιόπιστο Kobe A.D. Exodus, το Kyrie 5 και το PG 2.5. Τη φετινή κορυφή δικαίως καταλαμβάνει το Kobe IV Protro που απέχει αρκετά από τη δεύτερη θέση η οποία ανήκει στο Zoom Freak 1 με το KD 12 να έπεται. Αρκετά ψηλά στις προτιμήσεις των αθλητών βρέθηκε το τιμιότατο PG 3, το πολυδιαφημισμένο Air Jordan XXXIV αλλά και δύο πιο πρόσφατα μοντέλα του Uncle Drew, τα Kyrie 6 και Low. Έκπληξη για μένα αποτελεί η πολύ χαμηλή θέση που κατέληξε το Zoom Rize πράγμα περίεργο κι άκρως αμφισβητήσιμο. Τρεις είναι όλοι κι όλοι οι κωδικοί που δεν ανήκουν στον όμιλο της swoosh. Αυτά είναι το Harden Vol. 4 που αντικατέστησε το Harden Vol. 3, το Clyde Court Disrupt που παραχώρησε τη θέση του στο Clyde Hardwood ενώ στο βάθος του πάγκου μας εντοπίζουμε το Curry 7.

Η δεύτερη λίστα έχει σχηματιστεί μέσω ομαδοποίησης των μπασκετικών που φορέθηκαν μέχρι τη διακοπή της περιόδου και με μοναδικό κριτήριο τον αθλητή που διαφημίζεται-προβάλλεται μέσω αυτών. Οι δύο πρώτες θέσεις σε σχέση με πέρυσι δεν έχουν μεταβληθεί με τον Kobe να προελαύνει και των Kyrie να παρακολουθεί αλλά με τη μεταξύ τους διαφορά να έχει εκτοξευτεί. Ο GOAT ανέβηκε στη τρίτη θέση εκτοπίζοντας τον Paul George που κουτρουβάλησε τρεις θέσεις παρακάτω και μάλιστα πίσω από τους Γιάννη και KD. Πτώση είχαμε για τις συλλογές των LeBron, Harden, Lillard, Curry και Wade ενώ στη λίστα συμπεριλήφθηκαν και νέα πρόσωπα όπως οι Leonard, Rose και Thompson τα μπασκετικά των οποίων προτιμήθηκαν από μια χούφτα παιχτών. Απών κι απ' αυτή τη λίστα και μάλιστα για δεύτερη συνεχόμενη φορά τα μπασκετικά με την υπογραφή του Russell Westbrook.


Για το τέλος έχουμε τη λίστα που καταρτίστηκε σύμφωνα με το μερίδιο αγοράς που κατέχει κάθε brand στο σύνολο των παιχτών που αγωνίζονται στη δημοφιλέστερη μπασκετική λίγκα του κόσμου. Οι πρώτες πέντε θέσεις δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με την αντίστοιχη κατάταξη που είδαμε και πέρυσι. Η κυριαρχία της Nike είναι δεδομένη και μάλιστα αύξησε περαιτέρω το ποσοστό της σε αντίθεση με τις εταιρείες που την ακολουθούν δηλαδή τις Adidas, Jordan, Under Armour και Puma οι οποίες είδαν οριακή μείωση στα μερίδιά τους. Σε οριακή άνοδο οι New Balance (ελέω OMN1S), And-1 και Converse οι οποίες ακολουθούν κατά πόδας τις κινέζικες Anta και Li-Ning. Απ' την 16άδα μας λείπει η Big Baller Brand της οικογένειας Ball ενώ πέραν της Converse την επανεμφάνιση τους κάνουν δύο ακόμη φίρμες, η άλλοτε υπερδύναμη Reebok κι η μαχητική 361.  Η PEAK Sports κι η K8IROS του Spencer Dinwiddie ολοκληρώνουν έστω και με πενιχρά ποσοστά αυτή την πάντα ενδιαφέρουσα πίτα.