17 Ιουλίου 2019

Adidas D.O.N. Issue #1 (Venom)

Πέρα από τη φήμη και τα λεφτά όνειρο πλέον κάθε ανερχόμενου μπασκετμπολίστα στο NBA είναι να αποκτήσει τη δική του signature σειρά παπουτσιών. Αυτή τη περίοδο ο αριθμός των εν ενεργεία NBAers που ευτυχούν να έχουν μια τουλάχιστον συλλογή παπουτσιών με το προσωπικό τους λογότυπο ξεπερνάει τους 20 και με τη τάση να είναι αυξητική. Η Adidas θέλοντας να διευρύνει τη συλλογή των signature μπασκετικών κωδικών της έχοντας μόλις τρεις τον αριθμό, βρισκόταν εδώ και καιρό σε αναζήτηση ενός νεαρού μπασκετμπολίστα που θα χει όλα φόντα για να υποστηρίξει τη δική του συλλογή παπουτσιών. Οι υπεύθυνοι της γερμανικής εταιρείας πιθανότατα να είχαν προβλέψει την αγωνιστική εξέλιξη του Donovan Mitchell κι υπέγραψαν μαζί του πολυετές συμβόλαιο συνεργασίας πριν παίξει καν τον πρώτο του επίσημο αγώνα στο NBA. Σαν πρωτοετής έκανε μια ονειρεμένη χρονιά κατά τη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε νικητής στο διαγωνισμό καρφωμάτων στο All Star Game του L.A. ενώ πραγματοποίησε μια αξιομνημόνευτη post-season φτάνοντας ένα βήμα πριν τους τελικούς της δυτικής περιφέρειας. Αυτά τα επιτεύγματα ήταν αρκετά για να πείσουν την /// να ιδρύσει για χάρη του μια signature σειρά κι έτσι λοιπόν εγένετο το Adidas D.O.N. (Determination Over Negativity) Issue #1!
Το Adidas D.O.N. Issue #1 ιδρύθηκε έχοντας ως απώτερο στόχο να συγκαταλέγεται στη κατηγορία των low-budget signature σειρών που διαρκώς διευρύνεται αριθμητικά. Είναι αντιληπτό λοιπόν πως το D.O.N. εκμεταλλεύεται τα βασικά φθηνά υλικά και τις τεχνολογίες που διαθέτει στο οπλοστάσιό της η Adidas. Για το άνωθεν μέρος της κατασκευής γίνεται αποκλειστικά χρήση engineered mesh όμως η εικονιζόμενη έκδοση αποτελεί εξαίρεση μιας και για τη δόμησή της έχουμε συνθετικό nubuck για το toe-cap και συνθετικό δέρμα για όλο το εναπομείναν μέρος. "Ξένα σώματα" στο κέλυφος είναι το screen-mesh πλαίσιο που δείχνει να αναδύεται μέσα από το propulsion clip που ναι συνδεδεμένο στην ενδιάμεση σόλα και πάνω σ' αυτό αναγράφεται το επιτόπιο άλμα του αθλητή από στάση κι εν κινήσει συν το "45" σε dot μορφή. Η ενδιάμεση σόλα του είναι παχιά κι εξ' ολοκλήρου προερχόμενη από Bounce απορροφητικό υλικό που δεν είναι τόσο κοστοβόρο και συνάμα προσφέρει εξαιρετική απόκριση. Η εξωτερική σόλα είναι μονοκόμματη, και κατά τόπους φαρδιά και για τη πρόσφυσή της επιλέχθηκε το πολυφορεμένο φέτος από την /// ψαροκόκαλο μοτίβο χάραξης σε κάθετη και οριζόντια μορφή αναλόγως του οριοθετημένου σημείου που εξυπηρετεί.
Το Adidas D.O.N. Issue #1 σαν σχέδιο σούπερ κοντό κι αρκετά απλουστευμένο σε σύγκριση με ότι έχει προτείνει το τελευταίο χρονικό διάστημα η γερμανική εταιρεία. Ως γνωστόν το παρατσούκλι του νεαρού ηγέτη των Jazz είναι "Spida" κι η Adidas θέλοντας να εκμεταλλευτεί το γενικότερο κλίμα που επικρατεί με τους Avengers και με δεδομένη τη συνεργασία της με την Marvel Comics, επέλεξε να εκκινήσει τη νέα της σειρά βασιζόμενη στον πιο συμπαθητικό χαρακτήρα των κόμικ της, τον Spider-Man. Έτσι λοιπόν, ο περίφημος μεταξένιος οργανικός ιστός του ανθρώπου-αράχνη εντοπίζεται πάνω στο screen-mesh πλαίσιο, πίσω από τη γλώσσα ενώ είναι εκείνος που διαμορφώνει-υφαίνει τα παχιά Three Stripes της εσωτερικής πλευράς. Αφού πρόκειται για signature σειρά δε γίνεται να απουσιάζει το προσωπικό λογότυπο εμπνευσμένο απ' τον αγαπημένο του υπερήρωα "μπολιάζοντας" ταυτόχρονα μια μπάλα μπάσκετ, το αρχικό γράμμα "M" και τον αριθμό της φανέλας του. Όμορφα σχεδιαστικά στοιχεία ανεξαρτήτως έκδοσης αποτελούν το μικρό ορθογώνιο μπάλωμα όπου αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του μοντέλου (Issue #1) κι ακολούθως οι συντεταγμένες "80/A:DR [WBR] NH" και "1.AP.LV:KY" σε καθεμιά απ' τις εξωτερικές σόλες που παραπέμπουν σε προηγούμενος σταθμούς της καριέρας του "Spida", το Brewster Academy στο New Hampshire και το Πανεπιστήμιο του Louisville αντίστοιχα. Σ' ότι αφορά τη βερσιόν που βλέπετε είναι επηρεασμένη από τον τέως αντίπαλο του "Spidy" και νυν αντιήρωα "Venom", τα κοφτερά και αιμοσταγή δόντια του οποίου κοσμούν την ενδιάμεση σόλα περιμετρικά της φτέρνας.
Ο Donovan Mitchell μόλις στο δεύτερο χρόνο φοίτησής του στο Louisville πήρε την απόφαση να δηλώσει συμμετοχή στο NBA draft του 2017 και μπορεί αρχικώς να επιλέχθηκε από τους Denver Nuggets στο σημαδιακό νούμερο 13 όμως μέσω ανταλλαγής κατέληξε στο Salt Lake City και τους πάντα συμπαθείς "Μορμόνους". Το παπούτσι ανακοινώθηκε επισήμως καταμεσής του φετινού καλοκαιριού αν και τον επικείμενο ερχομό του τον γνωρίζαμε σχεδόν απ' την αρχή του 2019 και στο μεσοδιάστημα αυτό μόνο ο Mitchell απολάμβανε τα προνόμιά του. Ως γνωστόν το παρατσούκλι του νεαρού ηγέτη των Utah Jazz είναι "Spida" και η Adidas θέλοντας να επωφεληθεί της Avenger-ομάνιας που επικρατεί αυτή την εποχή και με δεδομένη τη συνεργασία της με την Marvel Comics, επέλεξε να εκκινήσει τη νέα της σειρά στηριζόμενη όπως είπαμε και νωρίτερα στον Spider-Man. Οι τέσσερις πρώτοι χρωματισμοί του D.O.N. έχουν "δανειστεί" στοιχεία από τις τέσσερις διαφορετικές μορφές που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια τον άνθρωπο-αράχνη. Για αρχή φυσικά έχουμε την κυανέρυθρη έκδοση Amazing Spider-Man κι ακολουθούν o μαύρος Symbiote Spider-Man γνωστότερος τοις πάσι ως "Venom", o Stealth Spider-Man και τέλος ο κοκκινοχρυσαφής Iron Spider. Η έκδοση "Venom" ήταν αυτή που εξ' αρχής με γοήτευσε (ιδίως τη σκοτεινή μου πλευρά) αν και δείγμα γραφής της είχαμε δει στο διαγωνισμό καρφωμάτων που μετείχε ο "Spida" φορώντας τα Adidas Dame 4 αλλά με τη "στολή" του εξωγήινου ξενιστή!