12 Ιουλίου 2019

Nike Zoom Freak 1 (All Bros)

Όταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο τον Νοέμβρη του 2017 υπέγραφε ένα πολυετές και πλουσιοπάροχο συμβόλαιο συνεργασίας με την Nike, όλη η φίλαθλη μπασκετική - κι όχι μόνο - κοινότητα περίμενε με αγωνία για να απολαύσει το πρώτο signature μοντέλο του αδιαμφισβήτητου MVP της φετινής σεζόν στο NBA. Με μπροστάρη τον ασταμάτητο Γιάννη τα "Ελάφια" κάλπασαν καθ' όλη τη διάρκεια της κανονικής περιόδου αλλά στα Playoffs και δυστυχώς στους τελικούς της ανατολικής περιφέρειας βρέθηκαν μπροστά στους εμπειρότερους Raptors και τον διαστημικό Kawhi Leonard. Μπορεί φέτος να μην έγινε η τεράστια υπέρβαση για τους Bucks όμως τέθηκαν οι βάσεις για κάτι καλό που χτίζεται στο Milwaukee. Λίγο καιρό μετά τον αποκλεισμό των Bucks ο Γιάννης αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίχτης της κανονικής περιόδου κι εν συνεχεία η Nike ανακοίνωνε με κάθε επισημότητα την κυκλοφορία του πρώτου signature παπουτσιού του, του Zoom Freak 1. Ο Γιάνναρος γίνεται έτσι ο 37ος αθλητής που αποκτά τη δική του συλλογή παπουτσιών δια χειρός Nike τυγχάνοντας ταυτόχρονα και μιας άτυπης διάκρισης καθώς γίνεται ο πρώτος μη-Αμερικανός μπασκετμπολίστας που αποκτά signature σειρά απ' τη συγκεκριμένη αθλητική εταιρεία.
Το Nike Zoom Freak 1 είναι μια πανάλαφρη mid-top προς το low κατασκευή και για χάρη της έχουν επιστρατευθεί τα βασικότερα υλικά κατασκευής που διαθέτει αυτή τη περίοδο η εταιρεία. Για τη δόμηση του άνωθεν μέρους επιλέχθηκε μια "περπατημένη" συνταγή αυτή του neoprene υποστρώματος το οποίο καλύπτεται πλήρως από λεπτό mesh ενώ για τη γλώσσα και το περιλαίμιο γίνεται και πάλι χρήση neoprene με πλούσια όμως εσωτερική επένδυση. Το πόδι "συγκρατείται" χάρη στα τέσσερα διχαλωτά lacing bands στο forefoot αλλά και την ασύμμετρα υπερυψωμένη στο πίσω μέρος ενδιάμεση σόλα όπου ενέχει ρόλο εξωτερικού heel counter. Η προερχόμενη από phylon υλικό ενδιάμεση σόλα του Zoom Freak 1 είναι μονοκόμματη και μπορεί εντός της να μη περιέχεται κάποια αντιστρεπτική πλάκα διαθέτει όμως δύο ορθογώνιους θύλακες Zoom Air "στοιβαγμένους" στη περιοχή της φτέρνας. Τέλος, για την δόμηση της εξωτερικής σόλας συνεργάζονται δύο ειδών γόμες μια συμπαγής και μια διάφανη και με τη καθεμία τους να φέρει ένα ιδιαίτερο μοτίβο χάραξης. Μικρό κομμάτι από τα δύο διάφανα τμήματα της σόλας "καταλαμβάνουν" κάμποσα τετραγωνικά εκατοστά του πλαισίου συμβάλλοντας έτσι κι αυτά στο γενικότερο lockdown του Zoom Freak 1.
Μπορεί το ανάποδο και τεράστιο swoosh να ναι αναντίρρητα το σήμα κατατεθέν του Nike Zoom Freak 1 παρ' όλα αυτά ο σχεδιασμός του είναι ξεκάθαρα οικογενειακό θέμα μιας και το πατούμενο βρίθει κυριολεκτικά από προσωπικούς συμβολισμούς. Οι τέσσερις διχαλωτές λωρίδες στο forefoot αντιπροσωπεύουν τα τέσσερα αδέρφια του που τον (συγ)κρατούν "προσγειωμένο" και τα ονόματά τους (Francis, Thanasis, Kostas, Alex) έχουν χαραχτεί στο χείλος της εξωτερικής σόλας στη περιοχή της φτέρνας και των δύο παπουτσιών ενώ κάπου εκεί κοντά έχουν τοποθετηθεί και τα ονόματα των γονιών τους, Charles+Veronica. Το έμπροσθεν διάφανο τμήμα με το outrigger που εκτείνεται μερικώς πάνω στο πλαίσιο προσφέρει προστασία και σταθερότητα στοιχεία που "συνδέονται" με την μητέρα του MVP. Το υπόλοιπο μέρος της εξωτερικής σόλας σχετίζεται άμεσα με τον πατέρα του καθώς αυτός του έδειξε το δρόμο εξού και η φράση "I am my father's legacy". Η συμπαγής γόμα φέρει ένα ολοκαίνουργιο μοτίβο χάραξης με γεωμετρικά σχήματα που η Nike αποκαλεί "mecanic traction" ενώ στα διάφανα τμήματα έχουν "φυτευτεί" ανθισμένα τριαντάφυλλα εις μνήμην του αείμνηστου πατέρα του. Το προσωπικό λογότυπο του Γιάννη στέκεται στη κορυφή της γλώσσας κι είναι εμπνευσμένο από το αρχαιότερο ίσως ελληνικό σύμβολο, τον μαίανδρο ή αλλιώς ελληνική κλείδα. Το σχέδιο έχει βασιστεί στα αρχικά γράμματα του ονόματός του τα οποία "πλέκονται" μεταξύ τους με το "G" εμφανέστατα μικρότερο σε σχέση με το "A" αφού η οικογένεια είναι πάνω απ' όλα. Το τριγωνικό λογότυπο δεν είναι 100% συμμετρικό καθώς διαθέτει μια κομμένη γωνία στο "G" υποδεικνύοντας έτσι ότι ο εν λόγω παίχτης είναι μοναδικός στο είδος του. Πέρα απ' το "GA" logo, στο παπούτσι διακρίνουμε κι ένα θα λέγαμε συμπληρωματικό λογότυπο που δεν είναι άλλο απ' το νούμερο της φανέλας του "Greek Freak" στους Bucks με την μορφή της ελληνικής σημαίας.
Τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Nike Zoom Freak 1 έγιναν την 28η Ιουνίου και πραγματοποιήθηκαν σε ένα απ' τα σπουδαιότερα νεοκλασικά κτήρια των Αθηνών, το Ζάππειο Μέγαρο, όπου και παρουσιάστηκαν οι τρεις πρώτοι χρωματισμοί του νεότευκτου κωδικού. Το πορτοκαλί "All Bros" που βλέπετε στους δέκτες σας, το "μπιανκονέρο" Freak 1 και το κατάλευκο με λίγο από κόκκινο και χρυσό "Roses" αφιερωμένο στον πολυαγαπημένο πατέρα του. Κατά την διάρκεια αυτής της ομολογουμένως λιτής εκδήλωσης, τόσο ο Κώστας όσο κι ο Αλέξανδρος αλλά και κάποια κοντινά μέλη της οικογένειας πρόβαραν ακυκλοφόρητους χρωματισμούς του μοντέλου με την μοβ έκδοση να κερδίζει τις εντυπώσεις. Το Nike Zoom Freak 1 ανεξαρτήτως χρωματικής έκδοσης έρχεται εντός ενός κουτιού το οποίο εξωτερικά αλλά κι εσωτερικά φέρει ουκ ολίγες σχεδιαστικές λεπτομέρειες, από την υπογραφή και το προσωπικό λογότυπο του τρίτου νεότερου MVP μέχρι και το δύσκολα προσφερόμενο - ιδίως για τους Αμερικανούς - επώνυμο του κι όλα αυτά σε "ντυμένα" στα γαλονόλευκα. Εν κατακλείδι, ικανοποιητικό κρίνεται το ξεκίνημα της signature σειράς του Γιάννη κι αναμένουμε ήδη με πάρα πολύ μεγάλη ανυπομονησία για το δεύτερο κωδικό της σειράς. F34r the MVP Deer!