11 Σεπτεμβρίου 2018

Nike Air Penny IV (Away)

Μια από τις πιο αναγνωρίσιμες signature μπασκετικές σειρές της προπερασμένης δεκαετίας ήταν εκείνη που χε ιδρυθεί για χάρη του Anfernee Deon "Penny" Hardaway, ενός δίμετρου γκαρντ που εμφανίστηκε στο NBA στα μέσα εκείνης της δεκαετίας. Αν και αρχικά είχε επιλεγεί στη τρίτη θέση του Draft του 1993 από τους Golden State Warriors, η επιθυμία του να παίξει δίπλα στον Shaquille O'Neal ανάγκασε του Πολεμιστές να τον στείλουν πακέτο στους Orlando Magic μαζί με τρεις ακόμη μελλοντικές επιλογές κι ως αντάλλαγμα θα έπαιρναν τον πρωτοπόρο εκείνου του draft, τον Chris Webber. Αυτή η κίνηση ρίσκου απέδωσε τα μέγιστα για τους Μάγους αφού μόλις στη δεύτερη σεζόν του Penny βρέθηκαν να διεκδικούν το τρόπαιο του Larry O'Brien. Η αγωνιστική εκτόξευση του αθλητή δεν πέρασε απαρατήρητη από τη Nike η οποία αποφάσισε να του ετοίμασε τη signature σειρά παπουτσιών του η οποία δυστυχώς είχε πορεία σχεδόν παράλληλη με την αγωνιστική εξέλιξη του εκρηκτικού τότε γκαρντ. Το Penny IV είναι κι αυτό μια σχεδιαστική έμπνευση του κυρίου Eric Avar, του κατά τεκμήριο νούμερο δύο σχεδιαστή στην έως τώρα ιστορία του αμερικάνικου κολοσσού αθλητικών ειδών.
Το Nike Air Penny IV θεωρείται ένα από τα αντιπροσωπευτικότερα δείγματα της καλύτερης περιόδου στην ιστορία των μπασκετικών υποδημάτων. Πρόκειται για μια βαριά και χονδροειδέστατη κατασκευή αφού αξιοποιεί τα παραδοσιακά για την τότε εποχή υλικά κατασκευής με πολλές επικαλυπτόμενες επιφάνειες γεγονός που επιβαρύνει με αρκετά γραμμάρια το παπούτσι. Για το άνωθεν μέρος του Penny IV στον ορίτζιναλ λευκό χρωματισμό του έχει χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο δέρμα συν μια λεπτή στρώση από nubuck υλικό που κινείται στις παρυφές του κελύφους όμως στην εικονιζόμενη έκδοση της παρούσας ανάρτησης η αναλογία των υλικών έχει αντιστραφεί πλήρως. Από κει και πέρα στο κολάρο του παπουτσιού έχει προστεθεί ένα μακρύ στραπ το ένα άκρο του οποίου είναι ραμμένο επάνω στη εσωτερική πλευρά του heel counter κι αφού διαγράψει μια πορεία περνώντας μέσα από δύο θηλιές (σε γλώσσα και στη εξωτερική πλευρά) καταλήγει εκεί απ' όπου ξεκίνησε. Η ενδιάμεση σόλα του είναι κλασικά από phylon υλικό και στη φτέρνα της φέρει τον κλασικό αεροθάλαμο Air κι ενώ κάποιος θα περίμενε να διαθέτει κι έναν θύλακα Zoom Air στο έμπροσθεν μέρος όπως συνέβαινε με τις πρώτες εκδόσεις του μοντέλου εντούτοις η Nike προτίμησε να κάνει σκόντο στα υλικά και να μην τον προσθέσει στη πρόσφατη επανακυκλοφορία του. Τέλος, η εξωτερική σόλα του παπουτσιού είναι μια παραλλαγή του Air Jordan XIII οπότε έχουμε κι εδώ μια σόλα χωρισμένη σε τρία τμήματα δύο εκ των οποίων διαθέτουν οριοθετημένα μέρη στα οποία περικλείεται η κλασική κυματοειδής χάραξη ενώ το τρίτο τμήμα φέρει μια ιδιαίτερη χάραξη που ουσιαστικά πρόκειται για οβάλ ομόκεντρους κύκλους.
To τέταρτο Penny αν και σα σχέδιο πιστώνεται στον δεύτερο επιτυχημένο και πιο αναγνωρίσιμο σχεδιαστή στην ιστορία της Nike, η πικρή αλήθεια είναι ότι αρκετά απ' τα σχεδιαστικά του χαρακτηριστικά τα χει κληρονομήσει από μοντέλα άλλης signature σειράς. Η μορφολογία του δερμάτινου κελύφους με τις παράλληλες ραφές είναι μια ιδέα που "ξεπατίκωσε" ο Avar από το Air Jordan XII ενώ το suede στο κολάρου συν το χαμηλό προφίλ της ενδιάμεσης σόλας με τα εν δυνάμει pods είναι δύο "γονίδια" που κληρονόμησε από το Air Jordan XIII. Από κει και μέρα το Penny IV διαθέτει ένα πολύ καθαρό παρουσιαστικό με αρκετές καμπύλες και κυματισμούς που δεν αφήνουν επαρκή χώρο για να δράσει το λογότυπο της Nike. Απεναντίας το 1-Cent λογότυπο του Anfernee εμφανίζεται συνολικά τέσσερις φορές σε κάθε παπουτσιού, μία ακριβώς στο κέντρο του καλύμματος για τα κορδόνια ω σαν καρφίτσα, μία μέσα σ' ένα οβάλ patch στη ράχη του heel counter, άλλη μία με τη μορφή κουμπιού στην άκρη του στραπ και τέλος στην εξωτερική του σόλα. Εκ των πραγμάτων λοιπόν τα swoosh έχουν περιορισθεί αισθητά τόσο σε αριθμό εμφανίσεων όσο και σε μέγεθος με αποτέλεσμα να περνούν σχεδόν απαρατήρητα όπως άλλωστε έχει συμβεί και με πολλά από τα προγενέστερα Penny (Air Penny II, και Zoom Flight 96).
To Nike Air Penny IV κυκλοφόρησε κατά τους τελευταίους μήνες του 1998 κι χει προγραμματισθεί να συντροφεύσει τον χιλιοταλαιπωρημένο Hardaway καθ' όλη τη διάρκεια της κουτσουρεμένης τότε σεζόν 1998-1999 που εξαιτίας του περίφημου lockout περιελάμβανε στο καλεντάρι της μονάχα 50 αγώνες. Παρά το γεγονός πως τα νούμερα του δεν ήταν στο επίπεδο των προηγούμενων σεζόν του τελικά κατάφερε να οδηγήσει τους Orlando Magic στη 3η θέση στην ανατολική περιφέρεια αλλά στα Playoffs αποκλείστηκαν απ' τον πρώτο κιόλας γύρο. Αυτή ήταν η τελευταία σεζόν του Hardaway στο Ορλάντο και σημαδιακά αυτό ήταν και το τελευταίο μοντέλο της signature σειράς του άλλοτε εκρηκτικού παίχτη των Magic. Η αγωνιστική του πτώση παράλληλα με την αγωνιστική άνοδο άλλων συμβασιούχων παιχτών της Nike (Vince Carter, Gary Payton) οδήγησε στο πρόωρο τερματισμό της σειράς η οποία έκανε κάποιες ξαφνικές επανεμφανίσεις (2000) σε νέους χρωματισμούς αλλά δεν "τράβαγε" πια η ιστορία. Ακολούθησαν μάλιστα πριν μερικά χρόνια και δύο ολοκαίνουργια μοντέλα με σκοπό την αναβίωση της σειράς χωρίς όμως κάποια ιδιαίτερη επιτυχία. Έτσι για την Nike ήταν πια μονόδρομος η επανακυκλοφορία ορισμένων χρωματικών εκδόσεων της σειράς μια εκ των οποίων είναι κι αυτή που βλέπετε στις φωτογραφίες. Το "Away" Penny IV θεωρείται og χρωματισμός αν και ειλικρινά δε θυμάμαι τον πρώην ηγέτη των Magic να το χει φορέσει σε κάποιον από τους αγώνες του.