2 Σεπτεμβρίου 2018

Air Jordan XIII (He Got Game)

Το ασπρόμαυρο 13άρι Air Jordan θεωρείτε και όχι αδίκως ένας απ' τους κορυφαίους κωδικούς της signature σειράς της Αυτού Μεγαλειότης του αθλήματος, του κορυφαίου των κορυφαίων, του αέρινου Michael Jordan. Έχοντας ως τόπο καταγωγής τα mid90s αποτελεί αντιπροσωπευτίκοτατο δείγμα του πως "χτιζόταν" ένα μπασκετικό εκείνης της αξέχαστης περιόδου χρησιμοποιώντας όλα κι όλα δύο βασικά χρώματα. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία το γνωρίσαμε ως το ασπρόμαυρο 13άρι Jordan, μετέπειτα του αποδόθηκε το παρατσούκλι "Black Toe" το οποίο όμως λησμονήθηκε καθώς αντικαταστάθηκε από το πιασάρικο "He Got Game". Το νέο του προσωνύμιο το οφείλει στο τίτλο της ομότιτλης ταινίας του Spike Lee που κυκλοφόρησε το 1998 με πρωταγωνιστές τους Denzel Washington και τον τότε δευτεροετή NBAer Ray Allen, στην οποία δραματική ταινία ο Shuttlesworth ο πρεσβύτερος εμφανίζεται να αγοράζει και να παίζει μπάσκετ φορώντας τα ασπρόμαυρα 13άρια.
Κατασκευαστικά το Air Jordan XIII είναι εφοδιασμένο με όλα σχεδόν τα "χούγια" των μπασκετικών Nike των mid90s, όπερ μεθερμηνευόμενον εστί αρκετή ποσότητα δέρματος μαζί με durabuck, Zoom Air θύλακες και πρόσφυση άλλη εποχής που δύσκολα παραδίνει το πνεύμα της. Και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν πως το αντισυμβατικό για εκείνη την εποχή σχέδιο του Air Jordan XIII είναι προϊόν έμπνευσης του ξακουστού Tinker Hatfield ο οποίος φημολογείται ότι πειραματίσθηκε αρκετά μέχρι να πάρει το εν λόγω πατούμενο την οριστική του μορφή. Το "He Got Game" μπορεί να απέκτησε τη φήμη του από την ομότιτλη ταινία παρ' όλα αυτά λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν πως το δημιούργημα του Hatfield πραγματοποίησε το αγωνιστικό του ντεμπούτο όχι επί αμερικάνικου εδάφους αλλά επί ευρωπαϊκού και για την ακρίβεια στο Παρίσι το 1997. Η back-to-back πρωταθλητές Chicago Bulls συμμετείχαν εκείνη τη χρονιά στο πολυδιαφημισμένο διεθνές τουρνουά McDonald's Open το οποίο διεξήχθη στην αρένα του Palais de Bercy στη "Πόλη του Φωτός". Οι πρωταθλητές κόσμου - όπως αποκαλούνταν τότε - Bulls αγωνίστηκαν πρώτα εναντίον της γαλλικής Ρασίγκ ενώ στον τελικό αντιμετώπισαν τον πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό. Και στους δύο αγώνες ο MJ έπαιξε φορώντας τα ασπρόμαυρα AJ XIII τα οποία ξεχώριζαν ακόμη και μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες όταν ο Μιχαλάκης σκόραρε με τα φινετσάτα fade-away του ή "γλιστρούσε" με χάρη ανάμεσα από τους κοινούς θνητούς. Ποιος δε θυμάται άραγε το απίστευτο off-balace, no-look και με ταμπλό lay-up του GOAT??
Για όλους εσάς που δε πολυσκοτίζεστε για αυτές τις ιστορικές αναδρομές και επιθυμείτε να πληροφορηθείτε περισσότερα σχετικά με το 13ο Jordan δεν έχετε παρά να κλικάρετε τον ακόλουθο σύνδεσμο.
http://greeksneakcollector.blogspot.com/2013/01/air-jordan-xiii.html